El nou Montjuïc: la plaça d'Espanya es podrà travessar a peu i Maria Cristina serà un gran passeig
L'Ajuntament de Barcelona presenta la "tercera transformació històrica" de Montjuïc amb l'objectiu de convertir-lo en un dels eixos de la Barcelona metropolitana
Una nova vorera central a la plaça d'Espanya que permetrà travessar-la a peu, un gran passeig per a vianants a l'avinguda Maria Cristina o una Anella Olímpica amb més capacitat per a concerts i activitats esportives. L'Ajuntament de Barcelona vol convertir Montjuïc en un espai més amable per als vianants a partir del 2035.
Ho ha anunciat aquest dimecres l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en el marc de l'acte "L'alcalde respon", organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i que s'ha dut a terme a la Fundació Joan Miró, situada precisament a la muntanya de Montjuïc.
La plaça d'Espanya canviarà totalment de fesomia. Tindrà un passeig al centre amb forma de vorera, on es podrà accedir a través de quatre nous passos de vianants.

L'avinguda Maria Cristina tindrà un gran passeig central per a vianants i els carrils de circulació dels vehicles passaran a ser als laterals.

A tocar, la Fira de Barcelona també es renovarà, amb nous pavellons.

Un altre espai icònic de la muntanya, l'Anella Olímpica, també canviarà. Guanyarà capacitat per a concerts i activitats esportives amb unes modificacions que es faran en els propers cinc anys i rebran una inversió de 370 milions d'euros.
D'aquesta inversió, 100 milions es destinaran a posar al dia el Palau Sant Jordi, l'Estadi Lluís Companys i ampliar el Sant Jordi Club.
A més, es recuperarà la pràctica esportiva al Palau d'Esports, un edifici protegit que està en desús des de l'any 2008.
Les actuacions previstes per als deu propers anys a Montjuïc i el seu entorn sumen un cost de 2.800 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament aportarà el 25%.
Reforma a la ronda Litoral i arribada del metro
La ronda Litoral es reformarà a l'altura del Morrot perquè es pugui circular per un corredor en transport públic, bicicleta o a peu.
Pel que fa al transport públic, una de les grans transformacions serà l'arribada de la línia L2 del metro a Montjuïc, amb tres estacions. Collboni ha subratllat la importància de portar el metro a la muntanya, i ha destacat que l'accessibilitat és clau perquè Montjuïc deixi de ser la muntanya i passi a ser un espai més de la ciutat:
"On arriba el metro, arriba la ciutat".
D'altra banda, a l'estiu es posarà en funcionament una nova línia d'autobús exprés, la I3, que seguirà el recorregut que tindrà en el futur l'L2 per la muntanya.
A més, l'actual línia 150 del bus canviarà de nom i s'anomenarà "Montjuïc Bus".

La "tercera transformació històrica" de Montjuïc
Amb aquesta transformació, l'Ajuntament de Barcelona vol que la muntanya de Montjuïc visqui la "tercera transformació històrica", després de les del 1929, amb l'Exposició Universal, i el 1992, pels Jocs Olímpics.
Precisament per commemorar el centenari de l'Exposició Universal, l'alcalde ha revelat que s'està treballant en un esdeveniment internacional "amb un tema que expliqui el futur vinculat a la ciència" i posi de manifest que Barcelona és una "ciutat d'avantguarda".
Collboni vol que Montjuïc es converteixi "en un dels eixos de la Barcelona metropolitana del segle XXI", i ha expressat la voluntat d'"abraçar la muntanya des dels barris que l'envolten amb aquestes transformacions".
Les actuacions a Montjuïc permetran "generar espais per construir més habitatge i protegit" i que la població d'aquests barris arribi als 100.000 habitants l'any 2035. "Barcelona creix i pot créixer en habitatge", ha subratllat Collboni.
- ARXIVAT A:
- Jaume Collboni Ajuntament de Barcelona