El nou Montjuïc: la plaça d'Espanya es podrà travessar a peu i Maria Cristina serà un gran passeig

L'Ajuntament de Barcelona presenta la "tercera transformació històrica" de Montjuïc amb l'objectiu de convertir-lo en un dels eixos de la Barcelona metropolitana

RedaccióActualitzat

Una nova vorera central a la plaça d'Espanya que permetrà travessar-la a peu, un gran passeig per a vianants a l'avinguda Maria Cristina o una Anella Olímpica amb més capacitat per a concerts i activitats esportives. L'Ajuntament de Barcelona vol convertir Montjuïc en un espai més amable per als vianants a partir del 2035.

Ho ha anunciat aquest dimecres l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en el marc de l'acte "L'alcalde respon", organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i que s'ha dut a terme a la Fundació Joan Miró, situada precisament a la muntanya de Montjuïc.

La plaça d'Espanya canviarà totalment de fesomia. Tindrà un passeig al centre amb forma de vorera, on es podrà accedir a través de quatre nous passos de vianants.

 

L'avinguda Maria Cristina tindrà un gran passeig central per a vianants i els carrils de circulació dels vehicles passaran a ser als laterals.

 

A tocar, la Fira de Barcelona també es renovarà, amb nous pavellons.

 

Un altre espai icònic de la muntanya, l'Anella Olímpica, també canviarà. Guanyarà capacitat per a concerts i activitats esportives amb unes modificacions que es faran en els propers cinc anys i rebran una inversió de 370 milions d'euros.

D'aquesta inversió, 100 milions es destinaran a posar al dia el Palau Sant Jordi, l'Estadi Lluís Companys i ampliar el Sant Jordi Club.

A més, es recuperarà la pràctica esportiva al Palau d'Esports, un edifici protegit que està en desús des de l'any 2008.

Les actuacions previstes per als deu propers anys a Montjuïc i el seu entorn sumen un cost de 2.800 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament aportarà el 25%.
 

Reforma a la ronda Litoral i arribada del metro

La ronda Litoral es reformarà a l'altura del Morrot perquè es pugui circular per un corredor en transport públic, bicicleta o a peu.

Pel que fa al transport públic, una de les grans transformacions serà l'arribada de la línia L2 del metro a Montjuïc, amb tres estacions. Collboni ha subratllat la importància de portar el metro a la muntanya, i ha destacat que l'accessibilitat és clau perquè Montjuïc deixi de ser la muntanya i passi a ser un espai més de la ciutat:

"On arriba el metro, arriba la ciutat".

D'altra banda, a l'estiu es posarà en funcionament una nova línia d'autobús exprés, la I3, que seguirà el recorregut que tindrà en el futur l'L2 per la muntanya.

A més, l'actual línia 150 del bus canviarà de nom i s'anomenarà "Montjuïc Bus".  

Anella Olímpica de Montjuïc
Anella Olímpica de Montjuïc (iStock/Eminaldo)

La "tercera transformació històrica" de Montjuïc

Amb aquesta transformació, l'Ajuntament de Barcelona vol que la muntanya de Montjuïc visqui la "tercera transformació històrica", després de les del 1929, amb l'Exposició Universal, i el 1992, pels Jocs Olímpics.

Precisament per commemorar el centenari de l'Exposició Universal, l'alcalde ha revelat que s'està treballant en un esdeveniment internacional "amb un tema que expliqui el futur vinculat a la ciència" i posi de manifest que Barcelona és una "ciutat d'avantguarda".

Collboni vol que Montjuïc es converteixi "en un dels eixos de la Barcelona metropolitana del segle XXI", i ha expressat la voluntat d'"abraçar la muntanya des dels barris que l'envolten amb aquestes transformacions".

Les actuacions a Montjuïc permetran "generar espais per construir més habitatge i protegit" i que la població d'aquests barris arribi als 100.000 habitants l'any 2035. "Barcelona creix i pot créixer en habitatge", ha subratllat Collboni.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Jaume Collboni Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut