Nou protocol de pediatria: quatre revisions noves, prevenció de la mort sobtada i salut digital

Més de 200 professionals han participat en el document elaborat pel Departament de Salut

Núria PrunedaActualitzat

La Conselleria de Salut ha establert un nou protocol amb novetats per als pediatres per reflectir els canvis en la societat.

El departament ha elaborat un document en què han participat més de 200 professionals que posa l'accent en la prevenció i facilita eines i missatges clars.

En una entrevista al 324, la presidenta de l'Associació Catalana de Pediatria, Anna Gatell, ha explicat que aquest protocol "és una manera molt més completa i ampliada, fruit d'una revisió molt exhaustiva per part de molts professionals de diferents subespecialitats pediàtriques".
 

Quatre visites més

A les visites que es feien fins ara, el que es coneix com a "revisions", se n'hi afegeix una entre els 0-7 dies de vida, una altra als tres anys, i dues més als 10 i als 12, tal com explica Gatell:

"La visita durant la primera setmana és molt important per veure el vincle dels pares amb el nadó o com va la lactància materna. Els tres anys són un moment clau en el neurodesenvolupament, per detectar de manera precoç dificultats que amb una intervenció a temps es poden, fins i tot, revertir, i millorar molt el pronòstic. I l'etapa de l'adolescència és un moment de màxima vulnerabilitat, i podem acompanyar moltes situacions i evitar que es compliquin."

Una família i metges pediatres a l'Hospital Santa Caterina de Salt
Una família i metges pediatres a l'Hospital Santa Caterina de Salt (ACN)

Detecció precoç de possible mort sobtada 

Als 10 anys, als nens passaran un cribratge de possibles malalties cardiovasculars amb risc de mort sobtada. Se'ls farà un electrocardiograma molt complet, de 12 derivacions, i contestaran un qüestionari clínic.

Entrevistat al 324, el pediatre d'Atenció Primària Ramon Capdevila ha explicat per què s'ha decidit que el cribratge --una demanda que argumenta que fa temps que feien des de les consultes-- es practiqui a aquesta edat, afirmant que "s'ha vist que científicament és quan s'obté més informació de si hi ha alteracions".
 

Trastorns neurològics, trastorns del son i salut mental

A més de posar el focus a identificar possibles anomalies en el desenvolupament neurològic, es vigilarà la higiene del son, és a dir, les hores que cal dormir segons l'edat. I, pel que fa al benestar emocional, es faran preguntes amb indicadors d'alerta, en infants i en joves.

L'ús de pantalles des de petits té conseqüències en els infants
L'ús de pantalles des de petits té conseqüències en els infants (Pixabay)

Salut digital

El nou protocol incorpora un Pla de Salut Digital Familiar. El mal ús de les tecnologies s'associa amb trastorns en la salut física i psicosocial. L'atenció primària pediàtrica "té un paper crucial  en la sensibilització i capacitació de familiars i persones cuidadores", ha explicat Gemma Ricós, responsable de l'Atenció Pediàtrica de la Direcció d'Atenció Primària i Comunitària del Departament de Salut.

Gatell afegeix que se seguirà una pauta concreta amb preguntes triades per un grup d'experts en els quals es puguin detectar senyals d'alerta.


Acompanyament a les sexualitats

El protocol nou inclou visites preventives perquè s'adquireixin bons hàbits en la salut sexual i afectiva, a més de resoldre dubtes, tant dels adolescents com de les famílies.

Es vol acompanyar en tot moment els nois amb missatges molt clars i, si cal, amb cribratges de possibles malalties de transmissió sexual.

Capdevila sosté que s'aposta perquè hi hagi un màxim de respecte cap als usuaris que acudeixin a les consultes, i que "sentin que poden explicar qualsevol sensació, qualsevol vivència o qualsevol neguit".
 

Salut mediambiental

La Garrotxa ha estat pionera amb la primera Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica, un model que s'estendrà a tot el territori. Cal detectar i avaluar els riscos mediambientals a què exposem les criatures, que poden afectar la seva salut.

Gatell explica que "és molt nou; fins i tot els professionals tenim un gran desconeixement del tema i consultarem els experts sempre que calgui".

Es descriuen els tòxics més importants amb evidència que poden produir alteracions en el creixement de les persones. Des de la contaminació atmosfèrica fins a floridures per humitat a les parets, o, evidentment, el fum del tabac.

Per trobar quins són aquests riscos, Gatell afirma que "hi ha unes edats determinades on es faran preguntes clau per poder detectar quins són els factors que poden afectar més la salut d'aquests infants i de les seves famílies, i d'aquesta manera, es puguin donar consells".

Imatge de contaminació a la ciutat de Barcelona
Imatge de contaminació a la ciutat de Barcelona (Europa Press/Víctor Fernández)

Perquè la informació d'aquest protocol arribi a la població, s'ha pensat a elaborar un material de suport que sigui còmode tant per als professionals com per a les famílies, tal com suggereix Gatell: "Es podrà imprimir; també serà un material que es podrà compartir en el moment que tinguis a la família davant, es podran donar enllaços, també es preveu l'ús de QR..."

Recupera aquí l'entrevista a Anna Gatell i Ramon Capdevila al canal 324.

 

 

ARXIVAT A:
SalutInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut