Pedro Sánchez, acabat d'arribar de Nova York, ha estat present a la votació (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

El Congrés aprova l'ús del català en un debat en què plana l'amnistia

La majoria del Congrés ha aprovat la reforma del reglament perquè es puguin utilitzar totes les llengües oficials i hi han votat en contra el PP, Vox i UPN
Paula Florit Gomila Actualitzat
TEMA:
Català

El català ja es pot fer servir sense limitacions al Congrés dels Diputats, tant a les intervencions parlamentàries com a les tramitacions. La reforma del reglament que ho permet, juntament amb totes les llengües oficials, s'ha aprovat aquest dijous amb els vots de la majoria progressista i l'oposició del PP, Vox i UPN.

El canvi ja es va fer efectiu dimarts perquè, malgrat que el nou reglament encara no s'havia aprovat, la mesa va decidir que ja començaria a aplicar el sistema que el PSOE va pactar amb els partits independentistes per garantir la presidència de Francina Armengol a la cambra.

Uns partits que aquest dijous, i en plenes negociacions per a una eventual investidura de Sánchez, han retret als socialistes que s'hagi trigat tant: "Els mateixos que ens discriminaven i menystenien s'han erigit ara en defensors de les llengües cooficials aquí i a la UE", ha afirmat la diputada de Junts Pilar Calvo. "El català només avança quan les lleis depenen dels vots dels partits catalans", ha afegit la diputada d'ERC Montse Bassa.

Des de les portes del Congrés, encara hi ha insistit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga: "Constatem que només amb voluntat política es poden fer molts canvis i a vegades aquesta voluntat ha de ser forçada".

Ha estat en el debat de les esmenes a la reforma que havien presentat el PP i Vox que han estat rebutjades. Només se n'ha acceptat una del PNB, que inclou una modificació tècnica.

La reforma s'ha aprovat per majoria absoluta, amb els vots en contra de PP, Vox i UPN (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

El PP manté el boicot als auriculars

El PP, que no s'ha posat els auriculars de la traducció simultània com ja va fer dimarts, diu que no és constitucional i demana que es mantingui el reglament tal com està. Una posició que ha tornat a defensar Borja Sémper. Després que ha estat molt comentat --i també criticat dins el partit-- el fet que dimarts parlés euskera a la cambra, aquest cop, el portaveu del PP ha fet tota la intervenció en castellà --i sí que l'han aplaudit tots els seus--.

L'ha utilitzat per carregar contra el PSOE, amb la vista posada en la investidura i una eventual amnistia: "Quin és el límit de cessions per aconseguir que Sánchez sigui president del govern?", ha preguntat als escons socialistes davant el que ha qualificat d'"espectacle il·legal". "Abans que els seus socis aconsegueixin l'objectiu d'acabar amb la igualtat de tots els espanyols, els pregunto: el poder ho justifica tot?"

El portaveu del PP ha intervingut aquest cop íntegrament en castellà (Europa Press/Eduardo Parra)

"Hem trobat a faltar el seu euskera. Al cel sia el seu bilingüisme, esperem que torni", ha començat en la rèplica, en català, el diputat del PSC Marc Lamuà, convertint-se en el primer representant socialista que fa servir, en part del seu discurs, aquesta llengua al Congrés. "Vostès trencaven Espanya quan pactaven amb Pujol o anomenaven ETA moviment d'alliberament nacional?", ha qüestionat als populars.

Per part de Vox, la seva portaveu, María José Rodríguez de Millán, ha insistit que al darrere només hi ha "l'afany de poder" de Sánchez. En aquest sentit, ha carregat contra una eventual amnistia, que creuen que "desmantella i deslegitima l'estat de dret i la tasca que han fet els jutges i la policia a Espanya els últims anys".

I també s'ha dirigit a la bancada popular, reclamant-los que donin suport a la iniciativa que Vox ha anunciat al Senat, perquè a la cambra alta, presidida pel PP amb majoria absoluta, només estigui permès el castellà --des del 2011, totes les llengües oficials hi estan permeses, amb limitacions--.

Feijóo: "L'amnistia és la condemna de la democràcia"

En acabar el ple, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que, amb la reforma, "s'ha trencat un consens de 40 anys" i que "serà molt més difícil entendre's al Congrés".

I, com havia fet Sémper des de la tribuna, ha insistit que tot plegat és "el primer pagament" del PSOE als independentistes, "avançant en el camí de l'amnistia": "Som davant d'una cessió sense precedents". "No accepto que potinegi una de les meves llengües en benefici d'un sol home", ha afegit, per carregar després contra les declaracions de Sánchez des de Nova York. "Seré coherent, i amb això ja dic molt", va assegurar el president en funcions, preguntat per la qüestió.

"L'amnistia és la condemna de la democràcia", ha conclòs el líder del PP, remetent-se a l'acte que ha organitzat el partit aquest cap de setmana a Madrid, encara obert a sortir elegit president del govern espanyol en el ple d'investidura que comença dimarts que ve. "Falten quatre vots sense confirmar i el dia 27 i el 29 sabrem si els tindrem", ha respost.

El CIS dona la victòria a Sánchez

Tot això, el mateix dia que el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat un nou baròmetre que conclou que els populars no tornarien a guanyar les eleccions si s'haguessin de repetir. El primer CIS després del 23J dona la victòria al PSOE.

Els socialistes aconseguirien un 33,5?% dels vots, gairebé dos punts més que els populars, a qui el baròmetre atorga un 31,7% d'estimació de vot. Tant Sumar com Vox perdrien suport, sobretot la formació d'extrema dreta, que cauria més d'un punt, fins a l'11,1%. Junts guanyaria una dècima --1,7%-- i Esquerra --també 1,7%-- en perdria gairebé dues.


Trucada entre Feijóo i el president socialista de Castella-la Manxa

Mentrestant, el líder del PP continua els contactes per a la seva investidura la setmana que ve, que tot apunta que serà fallida.

Aquest dimecres ha telefonat al president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, amb qui han compartit "una reflexió general sobre la situació política actual".

En el rerefons, però, hi ha el malestar que la qüestió de l'amnistia als independentistes catalans està causant entre alguns sectors del PSOE.

El govern manxec no ha especificat l'abast d'aquesta reflexió general, però sí ha indicat que a la trucada s'han abordat, essencialment, qüestions d'interès regional com infraestructures, política d'aigua o agrària.

Els populars busquen el suport necessari per aconseguir investir Feijóo i els vots dels diputats del PSOE manxec --García-Page ha estat una de les veus contràries a la qüestió de l'amnistia-- ajudarien a aconseguir aquest objectiu.

El president de Castella-la Manxa, però, ja havia avançat abans de la trucada que atendria el president del PP "per cortesia" però "no per negociar res sobre la investidura".

ARXIVAT A:
Català Congrés dels Diputats Junts ERC PSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut