La literatura postcolonial d'Abdulrazak Gurnah, Premi Nobel de Literatura
- TEMA:
- Premi Nobel
Abdulrazak Gurnah és el Premi Nobel de Literatura 2021. El novel·lista nascut a Zanzíbar escriu en anglès i viu al Regne Unit.
El jurat de l'Acadèmia Sueca, que ha fet públic el nom del guardonat aquest dijous al matí des d'Estocolm, ha destacat el seu compromís amb els efectes del colonialisme i el destí dels refugiats en l'esquerda entre cultures i continents. De fet, la litertura anglesa postcolonial va ser la seva especialitat com a professor a la Universitat de Kent.
Les seves novel·les més conegudes són "En la orilla" i "Precario silencio", especialment, "Paraíso", obres que tenen sempre relació amb Zanzíbar, la terra dels seus orígens, que Gurnah va haver d'abandonar el 1968 per anar com a refugiat a la Gran Bretanya.
No apareixia a cap travessa
Abdulrazak Gurnah no formava part de cap de les travesses fetes, no apareixia a cap llista de possibles candidats al Premi Nobel de Literatura
Entre els que encapçalaven les llistes hi havia un clàssic: el japonès Haruki Murakami. També el kenià Ngugi Wa Thiong'o, les canadenques Margaret Atwood i Anne Carson o la russa Ljudmila Ulitskaia.
Després que en les últimes edicions hagin guanyat europeus i nord-americans, també s'especulava que el Nobel podria anar a parar a un autor no occidental, com el mateix Wa Thiong'o, el sud-coreà Jo Un, el xinès Can Xue, el moçambiquès Mia Couto, l'indi Vikram Seth o la nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie. En cap cas es parlava de Gurnah.
Altres noms per succeir la poeta nord-americana Louise Glück eren l'escriptora de l'illa de Guadalupe Marisé Conde, el romanès Mircea Cartarescu, el nord-americà Thomas Pynchon, l'hongarès László Krasz-nahorkai o l'espanyol Javier Marías.
Igual que l'any passat, a causa de la pandèmia el premiat rebrà el guardó a casa seva.
- ARXIVAT A:
- Premi Nobel Literatura