El número dos de Trapero declara que els Mossos se sentien "desemparats" pel govern

El comissari Ferran López ha explicat a l'Audiència Nacional que la cúpula policial s'assabentava per televisió de les decisions del govern de Puigdemont
Actualitzat
TEMA:
Judici Trapero

Al judici contra l'antiga cúpula dels Mossos, ha declarat aquest dimecres el comissari Ferran López, que ha abonat el discurs del major Trapero de desmarcar-se del govern i els seus plans d'independència.

El que va ser número dos del major Trapero el setembre i octubre del 2017 ha explicat a l'Audiència Nacional que, quan el president Puigdemont convocava una roda de premsa, la cúpula de la policia catalana es reunia en un despatx per seguir per televisió què volia fer l'executiu, i que se sentien desemparats i tristos:

"La nostra situació era de desemparament governatiu. És una mica trist, però s'ha d'imaginar la prefectura dels Mossos aquells dies i els dies després de l'1-O davant d'una pantalla de televisió, seguint les compareixences públiques del seu govern per saber exactament què feien".

I ha fet notar que el govern estava fora de la llei:

"La situació era com a mínim estranya, d'estar sota les ordres d'un govern o d'un conseller que es van situar aquells dies fora de la llei".

El comissari Ferran López arriba a l'Audiència Nacional, a San Fernando de Henares (ACN / Pol Solà)

 

"Actuar amb proporcionalitat"

Ferran López ha declarat també que els dies previs a l'1 d'octubre es vivia molta "emotivitat" i "polarització" als carrers i per això la policia catalana havia d'actuar amb més "prudència" i "paciència" que en altres ocasions.

Ha dit que tenien la "prevenció d'actuar amb proporcionalitat" i en l'estricte marge legal perquè eren dies "inestables". Com ja va fer al Suprem, ho ha comparat amb el risc d'incendi forestal, que augmenta segons quines siguin les circumstàncies ambientals.

El comissari ha afegit que cap cos policial va detectar l'organització de grups violents.


Planificació del dispositiu

Per advertir Puigdemont i Forn dels riscos de continuar amb el pla del referèndum, la prefectura va demanar dues reunions a Palau. López ha dit que la seva posició era clara i que la va explicar fins i tot al coronel Pérez de los Cobos, a diferència del que ell va declarar.

"Li vaig explicar el contingut de la reunió, els assistents i els missatges. Els vam dir que no estàvem pel referèndum, cosa que sabien perfectament, perquè mai hi va haver cap reunió amb ells per parlar d'això, i que estàvem totalment pel compliment de la interlocutòria de la magistrada, aquell dia."

 

López va assistir a totes les reunions a la delegació del govern i ha afirmat que estaven a disposició de Pérez de los Cobos, encara que no compartissin el mecanisme de coordinació que havia marcat el fiscal.

El número dos dels Mossos ha dit que no estaven d'acord amb el fet que el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos fos el responsable de coordinar les forces policials, però que ho van acceptar.

Ha defensat que l'1-O es va fer un desplegament dels Mossos sense precedents, mobilitzant tots els efectius. El comissari Ferran López ha admès que es van tancar menys col·legis dels previstos, però ho ha atribuït al trencament del sistema de coordinació que s'havia establert.

La direcció dels Mossos també va veure en directe, el matí del dia 1, com antiavalots de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil entraven als col·legis i saltava pels aires la suposada col·laboració policial.

"Quan veig aquestes imatges, truco a De los Cobos i em diu que no sap què està passant. Després m'he assabentat que la decisió de trencar la coordinació és prèvia i jo no en vaig tenir cap informació."

Ferran López també ha confirmat, com ja va dir Trapero, que tenien un pla per detenir Puigdemont i el seu govern si arribava l'ordre judicial de fer-ho.

 

Resposta immediata

Sobre el 20S, el comissari ha desvinculat en tot moment la intendenta Laplana de l'organització del dispositiu i ha traslladat la responsabilitat a les unitats d'ordre públic.

Aquell matí, a part d'Economia, hi va haver una quarantena de registres més a tot Catalunya i en cap la Guàrdia Civil els va avisar prèviament. López ha explicat que les demandes d'ajuda telefòniques eren ateses immediatament, però no les que es feien formalment per escrit, de manera duplicada, cosa que, segons ell, no va tenir cap importància en l'operatiu:

"Es contestava al cap d'una hora o una hora i quart, amb un llenguatge breu i jo diria que fins i tot displicent. La primera comunicació via telefònica que vaig tenir amb el coronel Martínez, com les següents 38, es van articular immediatament".


A l'inici de l'interrogatori, i a preguntes de la magistrada, López ha recordat que està investigat, juntament amb la resta de la cúpula dels Mossos, excepte Trapero, per un delicte de desobediència en un jutjat de Cornellà de Llobregat. La investigació està pendent del possible arxivament per part de l'Audiència de Barcelona, però López ha dit que volia declarar igualment, tot i que tenia el dret a no fer-ho.

ARXIVAT A:
Judici Trapero
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut