El pacient més jove a l'UCI del Broggi té 41 anys: "Està intubat, connectat al respirador"
- TEMA:
- Coronavirus
En aquest moment hi ha 699 persones ingressades per Covid-19 als hospitals catalans. I, d'aquestes, 103 ho estan a les unitats de cures intensives.
Una xifra que, després d'arribar a un mínim de 40 ingressats per Covid a les UCI, torna a xifres similars a les de principis de juny, però molt lluny dels 1.500 ingressats durant el pic de la pandèmia.
Aquestes últimes setmanes hi ha hagut un degoteig d'ingressos, que ha anat creixent setmana a setmana. Però, tot i així, la majoria d'hospitals a Catalunya estan força tranquils. L'excepció és l'Arnau de Vilanova, a Lleida, amb molt d'estrès pels brots del Segrià.
Un altre hospital més sobrecarregat per l'augment de casos de Covid és el Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, que s'ha fet càrrec dels brots de l'Hospitalet i el Baix Llobregat. Tenen una seixantena d'ingressats, dues plantes plenes, i la meitat de l'UCI ocupada amb pacients Covid.
Mapa interactiu relacionat: Índex de risc de brot per municipi
Des del Moisès Broggi recorden que la Covid-19 afecta tot tipus de pacients i que la seva gravetat no ha canviat des del març. Ara mateix tenen gent ingressada de 33 i 41 anys.
En general, ara, els malalts que els arriben són més joves i amb millor pronòstic. Però sempre hi ha casos que es compliquen, com explica Yolanda Belmonte, pneumòloga de l'Hospital Moisès Broggi:
"És una malaltia que ens pot afectar absolutament a tots. De fet, ara mateix el pacient més jove de l'UCI té 41 anys, i està intubat, està connectat a un respirador. Tenim pacients a la planta de 33 anys. Per tant, és una pneumònia greu i és una pneumònia d'una gravetat que no ha canviat respecte al mes de març."
Els professionals sanitaris que treballen al Moisès Broggi expliquen a TV3 que fa uns dies, quan van repuntar els ingressos per coronavirus, temien que es repetís la mateixa situació del mes de març. Els pitjors malsons de l'inici de la pandèmia els van tornar al cap quan encara no havien tingut temps per descansar i recuperar-se:
"No és cansament físic, és esgotament mental. Ha estat molt intens tot plegat, molt, molt, molt intens. Per tant, desitgem i necessitem aquest descans."
S'ha de tenir en compte que la pandèmia per la Covid "no s'acabarà d'aquí quatre dies", assegura el director del Broggi, Jordi Vilarasau Farré:
"Creiem que no podíem afrontar aquest segon brot retallant vacances dels professionals per dues raons molt clares: una és el cansament que arrosseguem tots del primer brot, i l'altra és que això té continuïtat, no s'acabarà d'aquí quatre dies."
Ara han hagut d'entomar el cop amb una part de la plantilla de vacances i la resta esgotada. I, a més, a diferència de la primera vegada, no han aturat del tot l'atenció a malalts d'altres patologies en aquest centre hospitalari que atén malalts de l'Hospitalet i el Baix Llobregat. Sí que han ajornat les operacions que no eren urgents i han derivat malalts no Covid a altres hospitals de la zona. Això els ha donat una mica d'alè, segons explica Jordi Vilarasau:
"Tot i que tenim un nombre de pacients a Urgències, pendents d'ingrés, que de vegades endarrerim més de 24-48 hores el seu ingrés, però és una mica l'ajust que necessitem per poder atendre tothom."
A més, han hagut d'obrir una planta addicional per donar cabuda a tots els ingressats. Com explica la doctora Belmonte, entre els professionals hi han hagut moments de desànim quan han tornat a veure que augmentaven els positius i els ingressos per Covid després de tot el que havien passat durant la primavera:
"Van ser uns dies d''emprenyamenta', per què no dir-ho, d''emprenyamenta' en general, amb la sensació que potser no s'havia fet tot el que s'havia de fer i que ara aquests errors no ens els podem permetre."
Aquest cop, estan més preparats. Amb material de protecció suficient i amb més coneixement de la malaltia. Però lluny de tenir una situació ideal.
La pneumòloga Yolanda Belmonte recorda que "continuem sense tenir un tractament curatiu per a la pneumònia per SARS-CoV-2, no hi ha vacuna", però, en canvi, cada cop hi ha "més publicacions, hi ha més evidència científica" dels tractaments que poden ser efectius contra la Covid-19, "amb tres fàrmacs, però repeteixo, perquè crec que és important, no curen."
Mireia Vicario Collado, infermera de la planta Covid de l'Hospital Moisès Broggi, explica que les altres temperatures d'aquest final de juliol fan més feixuc portar tot l'EPI necessari contra el coronavirus i el cansament físic i psicològic comença a passar factura:
"Ara també, amb la calor, és horrible, perquè portem això, a part porto un davantal, i 'bueno'..., i l'esforç, l'estat físic que tenim i psicològic. Estem molt esgotats..."
Al Broggi ja comencen a tenir més altes que ingressos per Covid. La situació millora. Però els professionals en primera línia recorden que el que ha passat aquest mes de juliol demostra com de ràpid es transmet el virus quan ens relaxem i que no es pot abaixar la guàrdia.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut