El Pacte Nacional pel Referèndum
El Pacte Nacional pel Referèndum
Barcelona

El Pacte Nacional pel Referèndum no vol tenir cap poder sobre la data i la pregunta

El portaveu del Pacte Nacional Pel Referèndum ha acusat l'Estat "d'amagar-se com l'estruç", i el PP, PSOE i Cs d'actuar com "un nen petit"

RedaccióActualitzat

La data i la pregunta del referèndum són en mans del govern. El Pacte Nacional pel Referèndum ha deixat clar que no vol tenir cap poder de decisió ni exercir cap paper a l'hora d'escollir la data i la pregunta.

El portaveu de l'executiva del Pacte, Joan Ignasi Elena, ho ha explicat així en una entrevista a l'ACN, on ha assegurat que la finalitat d'aquest fòrum és "una altra". Diu que no s'hi volen implicar i remarca que ho deixen en mans del govern, el Parlament i el "consens polític".

"El Pacte té una altra finalitat. No és la de definir la pregunta i el calendari. Això correspon a la política, al Parlament, al govern, als partits polítics i als consensos que entre ells es configurin. És un àmbit de decisió aliè al Pacte Nacional."

Elena no creu ni tan sols que s'hagi de demanar aval al Pacte, quan la data i la pregunta estiguin decidides. 

 

"Amagar-se com un estruç"

Per a Joan Ignasi Elena el més complicat de la seva feina està sent intentar que el govern espanyol i partits com el PP, el PSOE i Cs acceptin "que la immensa majoria de catalans veu la solució en el referèndum".

"Hi ha una actitud de tancament d'una part de la política, i particularment del PSOE, Cs i PP. Tenen una actitud com de nen petit, que creuen que tapant-se els ulls no se'ls veu i desapareix el problema. Però el que acaba passant és que el problema continua existint, se'ls continua veient, i, a més, en una posició molt galdosa."

Elena creu que tant l'Estat com aquests partits "farien bé de llegir la realitat i no enganyar-se, i assumir que és un debat molt estès a Catalunya". A més a més, Elena els ha "recomanat" que "llegeixin amb una certa atenció les enquestes del CEO".

"La majoria de votants de PSC i Cs creuen que la solució del referèndum és la millor. Farien bé de dialogar i escoltar la veu de la majoria."

Elena acusa el govern espanyol de comportar-se "com un estruç, amagant-se, no parlant, no dialogant i portant al terreny judicial el que la política hauria de resoldre".

Contactes internacionals

Elena ha explicat que els contactes internacionals que ha mantingut el Pacte han servit per comprovar que en línies generals hi ha "comprensió" pel referèndum i que "costa" entendre que no es pugui votar.

"Això ho hem vist a Escòcia fa quatre dies. Es pot fer un exercici de virtuosisme jurídic per dir que hi ha diferències, però Escòcia ha votat el se futur polític. Costa molt intentar explicar les diferències entre una cosa i l'altra."

Anar al contingut