Membres de l'UME fan guàrdia vora un pont de Paiporta aquest dimecres al vespre davant la previsió de fortes pluges (Reuters/Vincent West)

La zona zero de la dana i el litoral valencià, en alerta vermella i amb la mobilitat restringida

L'Aemet activa l'avís vermell per pluges torrencials al litoral nord i sud de València fins dijous al migdia, enmig de la preocupació pel fang que s'acumula a les clavegueres
Redacció Actualitzat
TEMA:
País Valencià

Situació de màxima alerta per fortes pluges fins aquest dijous al migdia al litoral nord de València i també al litoral sud, la zona zero de la dana del 29 d'octubre, que va causar 216 víctimes mortals i 16 desapareguts, segons l'últim balanç.

La Generalitat Valenciana ha decretat la suspensió de les activitats educatives, esportives i dels centres de dia, i ha restringit la mobilitat de vehicles privats, en un total de 163 municipis del litoral valencià entre les 22.00 d'aquest dimecres i les 23.59 d'aquest dijous. 

Els telèfons mòbils de les zones en màxima alerta han rebut aquest dimecres a la tarda dos avisos de Protecció Civil:


Inicialment, les restriccions de mobilitat només estaven previstes a una vintena de municipis de l'Horta i la Ribera, però s'han ampliat també al litoral nord davant la previsió de forts aiguats a la zona, segons recull l'ordre signada per la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas.
 

Avís vermell al litoral nord i sud de València fins dijous al migdia

En concret, l'Aemet ha activat l'avís vermell al litoral nord i sud de València entre les 21.00 d'aquest dimecres i les 12.00 de dijous per la previsió de pluges torrencials. 

Les previsions apunten que podrien acumular-se fins a 180 litres en 12 hores. Unes precipitacions que, segons l'Aemet, seran més probables en zones del litoral i que podrien acumular-se en unes quatre o cinc hores.


Aquest dimecres el temporal ha deixat registres de gairebé 200 litres per metre quadrat a Xàbia i de més de 100 litres en molts altres municipis de les comarques de la Marina Alta i el Baix Maestrat.

S'espera que aquest dimecres a la matinada i fins aquest dijous al migdia els ruixats més forts es traslladin al litoral nord i sud de València.

En municipis com Almussafes, la Policia Local ha demanat per megafonia als veïns que no estacionin els vehicles a les zones baixes del nucli urbà.

 

Per la seva banda, l'Ajuntament de València ha demanat a la població que eviti sortir de casa i ha tancat els passos inferiors i totes les instal·lacions esportives, biblioteques, centres culturals, museus i centres de joventut.

 

Com a mesura de prevenció, algunes poblacions han posat sacs de sorra en punts estratègics per contenir les possibles inundacions i aquest dimecres ja s'han suspès les classes a un centenar de municipis.
 

Preocupació pel fang a les clavegueres 

Als municipis de la zona zero, els aiguats de fa dues setmanes han provocat que els residus orgànics i el fang s'hagin acumulat a les clavegueres de molts municipis. En les últimes hores, s'ha treballat a contrarellotge per mirar de desembussar-les. 

I és que aquesta situació suposa un risc, tant pel que fa a la capacitat del clavegueram d'absorbir l'aigua que pugui caure, com per la possibilitat que reflotin residus que suposin un problema de salut pública.

La directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, Rosa Maria Touris, ha explicat des del CECOPI que en les darreres hores s'han retirat 15.000 tones de fang als municipis afectats.

Segons Touris, caldrien "més de 100" camions d'extracció més per treballar en la retirada de fang. Ara mateix n'hi ha 71 i durant aquest dimecres se n'hi incorporaran, almenys, 36 més.

Operaris treballant per desembussar el clavegueram a Catarroja aquest dimecres (EFE/ManuelBruque)

El fang s'ha anat solidificant

Un factor determinant pel que fa a les tasques de desembussament del clavegueram és la solidificació del fang que s'hi ha anat acumulant.

Per això, en les últimes hores i dies els equips han estat vessant aigua neta a les clavegueres per mirar de facilitar la tasca de retirada dels residus.

El catedràtic d'Enginyeria de Camins de la Universitat Politècnica de València Ignacio Andrés ha explicat a À Punt que l'acumulació de fang "limita molt" la capacitat de les clavegueres d'absorbir nous aiguats.

A més, ha recordat que "el terreny està saturat" i que la seva capacitat de gestionar aiguats està compromesa.

"Les rambles i rius poden respondre (negativament) més ràpid davant les pluges que davant una situació en què el temps previ ha estat sec i tenen capacitat d'absorbir aigua."

A Aldaia, treballadors d'Aquavall, l'empresa pública de gestió de l'aigua de Valladolid, treballen voluntàriament per desembussar les clavegueres.

Un dels treballadors, de nom Jesús, ha explicat al "Tot es mou" que treballen primer per buidar "els col·lectors grans", que són "els que més recullen, i després els carrers adjacents i els col·lectors més petits".

Aquestes feines són necessàries per evitar "una altra onada, una altra inundació gran", explica. 

"No podria entrar aigua al clavegueram, està embussat; una vegada alliberada la xarxa ja pot caure tota l'aigua que vulgui."

"Llancem aigua a pressió per anar estovant el fang i després l'anem xuclant", diu el Jesús, que assegura que treballen "cada dia de 7 del matí a 9 del vespre".
 

Suspesa la cerca de cossos al mar pel temporal

El temporal marítim ha obligat a aturar la cerca de possibles cossos; encara hi ha una quinzena de persones desaparegudes.

L'àrea de cerca es limita a una àrea de 200 km de longitud per 60 km d'ample, entre la desembocadura del riu Túria i Alacant.

El cap del Centre de Coordinació de Salvament Marítim a València, Antonio Padial, ha explicat que l'altura de les onades dificulta la possibilitat de detectar cossos i posa en perill les tripulacions.

Des que es van activar, les tasques de cerca marítima no han aconseguit trobar cap cos.

Davant d'aquesta situació, la cerca de persones desaparegudes s'ha centrat a la zona de l'Albufera.

Pel que fa al port, s'ha reobert el trànsit marítim de sortida a València i el port de Gandia continua tancat.
 

Amb la mirada posada a la presa de Buseo

La vicepresidenta del Consell, Susana Camarero, ha explicat que s'està buidant i monitorant la presa de Buseo, on hi podria haver risc en cas que hi hagi noves pluges torrencials.

Les pluges del 29 d'octubre van fer que es patís pel seu estat, fins al punt que es va arribar a desallotjar desenes de veïns de les poblacions pròximes.

Camarero ha explicat que s'ha estat vigilant la presa amb drons i que davant la previsió de pluges s'ha incrementat la vigilància presencial amb l'UME.

Aquest vídeo mostra l'estat de la presa després dels aiguats de fa 15 dies:

ARXIVAT A:
País Valencià
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut