La Generalitat evita que el Palau de la Música acusi Convergència i Ferrovial
El govern fa servir la seva majoria en el Consorci del Palau per rebutjar la petició de l'Ajuntament de Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona s'ha quedat sol en l'intent que la institució canviï de parer i se sumi a la fiscalia i a l'acusació particular en l'acusació a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i a l'empresa Ferrovial en el cas Palau.
L'Ajuntament ho havia demanat a la vista de les confessions que s'han sentit en la vista oral del judici i de les evidències documentals del finançament irregular de CDC per part de Ferrovial a través del Palau de la Música.
Tres vots contra dos amb dues absències
La proposta de l'Ajuntament es va plantejar aquest divendres en la reunió del comitè executiu del Consorci del Palau de la Música. Els dos representants de l'Ajuntament es van quedar en minoria davant l'absència dels dos representants del Ministeri de Cultura i dels tres de la Generalitat.
Aquests són el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el conseller de Cultura, Santi Vila, i el secretari general d'aquest departament, Pau Villòria. Villòria va exercir per delegació el vot dels altres dos. El patronat de la Fundació Palau de la Música va ratificar després la decisió.
D'acord amb aquesta decisió, els seus advocats només acusaran Millet i Montull del saqueig de la institució musical, i en quedaran al marge tant CDC i el seu extresorer, Daniel Osàcar, com els responsables de Ferrovial. Tant l'Ajuntament com ERC ja s'han manifestat en contra d'aquesta decisió. Ho ha explicitat a Twitter el tinent d'alcalde Jaume Asens i li ha respost la secretària general d'ERC, Marta Rovira:
@Jaumeasens @Esquerra_ERC ERC pensa que s'ha d'anar fins al final, com hem dit sempre! El Departament de Cultura s'ho hauria de repensar. L'autonomisme ha mort!
Marta Rovira Vergés (@martarovira) May 14, 2017
♦ Mas al Parlament: "L'única novetat al cas Palau és el pacte del fiscal amb els acusats"
Vila: "Ara no és el moment"
El conseller Santi Vila ha qüestionat aquest dilluns en el programa "El matí de Catalunya Ràdio" la veracitat de les declaracions de Millet i Montull durant el judici, i ha justificat la negativa pel fet que encara no hi ha sentència ferma:
"Aquest judici no es feia contra Convergència en aquests moments. I per tant, quan hi hagi una sentència sobre els fets que en aquests moments inculpen el senyor Millet i el senyor Montull, que finalment han estat els seus testimonis també condicionats per una transacció, per una negociació amb la fiscalia, quan tot això sigui evident i explícit i hi hagi una sentència ferma, a partir d'aquí s'haurà d'actuar en conseqüència."
A pesar d'això, Vila ha afirmat que el govern "està bolcat contra la corrupció", però ha assegurat que la decisió no és "política", sinó que l'ha atribuïda al fet que els serveis jurídics han determinat que "ara no és el moment."
Llinares: "Arribarem fins al final"
El representant de l'Ajuntament al Consorci, Joan Llinares, ha dit que no es resignen, que buscaran altres vies per imputar CDC i Ferrovial i que arribaran fins al final:
"Sí, arribarem fins al final, perquè el Consorci ha aportat al Palau de la Música una quantitat immensa de recursos i alguns van ser defraudats i l'Ajuntament defensarà els interessos del Consorci i els interessos del Palau de la Música, com no pot ser de cap altra manera."
Llinares ha recordat que no només les declaracions de Millet i Montull assenyalen CDC, sinó que també ho fan les proves que ell mateix va trobar al Palau de la Música quan el 2009 va substituir Millet al capdavant de la institució.
♦ Llinares diu que el Palau va passar de "víctima" a "encobridor" en no actuar contra CDC
Possible pacte PDeCAT-PP, desmentit
Per la seva banda, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha dit també a "El matí de Catalunya Ràdio", que sospita que el PDeCAT ha pactat amb el PP per evitar que el Palau de la Música acusi CDC. Segons ha dit, aquest pacte implicaria el vot afirmatiu del PDeCAT al decret que regularà el sector dels estibadors dels ports espanyols.
Aquest hipotètic pacte explicaria l'absència dels representants del Ministeri de Cultura en la votació de divendres que va facilitar la derrota de l'Ajuntament. El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, s'ha afanyat a desmentir la sospita de Domènech.
Campuzano l'ha qualificada de "pura invenció" i ha assegurat que les dues qüestions no tenen "absolutament res a veure". Segons ha dit, el suport del PDeCAT al decret de l'estiba és a causa de "la necessitat de llançar un missatge" a Brussel·les.
- ARXIVAT A:
- Cas Palau