Panettone
Panettone
Barcelona

El panettone, un brioix italià que reclama el seu lloc a les taules catalanes per Nadal

El Gremi de Pastissers calcula que el consum de panettone s'ha multiplicat per 10 en els últims 5 anys

Actualitzat

En poc temps, el panettone s'ha convertit en un producte típic del Nadal també a Catalunya. Aquest brioix dolç farcit de panses o fruita confitada i d'origen italià comparteix taula amb els torrons o les neules a moltes taules aquest Nadal.

En pocs anys, el panettone s'ha guanyat un lloc en les taules nadalenques. No hi ha xifres oficials, però el Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que el seu consum s'ha multiplicat per 10 en els últims 5 anys, i és el dolç de Nadal que creix amb més força.

Enguany s'ha organitzat el primer concurs per triar el millor panettone artesà d'Espanya. Un guardó que s'ha emportat Yann Duytsche, de la pastisseria Dolç de Sant Cugat del Vallès.

Originari de Milà

Com passa amb molts dolços típics, hi ha nombroses llegendes sobre l'origen del panettone. Unes expliquen que va ser el present d'un jove aristòcrata a la seva enamorada, la filla d'un pastisser de Milà. El noble es va fer passar per aprenent de la pastisseria i va crear un pa ensucrat que els clients demanaven com el "pa de Toni", nom que hauria derivat en panettone. Altres situen el primer panettone la Nit de Nadal a la cort de Lluís Maria Sforza, més conegut amb el nom de Lluís el Moro, senyor de Milà.

En tot cas, el que sembla comprovat és que el panettone és un dolç nadalenc tradicional de la ciutat de Milà. S'hi consumeix des de fa segles i, a començaments del segle XX, la industrialització va estendre el seu consum a tot Itàlia.

El panettone es consumeix en esmorzars i també per postres després dels dinars i sopars de Nadal. En alguns països és tradicional servir-lo torrat, amb salses i melmelades o recobert de crema.

 

Anar al contingut