El pangolí, menys sospitós ara de la transmissió del coronavirus a les persones
- TEMA:
- Coronavirus
El pangolí continua sent a la llista d'animals sospitosos d'haver transmès el coronavirus a les persones, però sembla una mica menys "culpable" que fa uns dies. Segons ha avançat la revista "Nature", els investigadors de la Universitat d'Agricultura del Sud de la Xina que el 7 de febrer van identificar aquest mamífer protegit com a probable transmissor s'han retractat.
En aquell moment, van informar que havien localitzat un coronavirus en un pangolí comerciat il·legalment que tenia un 99% de coincidència genètica amb el virus que circula entre els humans.
Ara, per contra, han precisat que els resultats no corresponien al genoma sencer, sinó a una part específica, coneguda com a RBD, que li permet penetrar en una cèl·lula, i que la coincidència és, en realitat, del 90,3%. Un dels investigadors, Xiao Lihua, ha argumentat que hi va haver un "lamentable error de comunicació" entre els científics.
Davant aquesta evidència, Arinjay Banerjee, investigador dels coronavirus a la Universitat McMaster de Hamilton, al Canadà, ha explicat a Nature que, si els pangolins són l'origen de l'actual epidèmia, en tot cas no són els pangolins que es van fer servir en l'estudi.
La coincidència més alta, en un ratpenat
La publicació científica recull que, fins ara, la coincidència genètica més gran amb el coronavirus responsable de la Covid-19 s'ha trobat en un ratpenat de la província xinesa de Yunnan. La similitud és, en aquest cas, del 96%, però les diferències en l'RBD fan pensar que un altre animal ha actuat com a intermediari.
El misteri, doncs, continua, i els experts intenten esbrinar què va fer que persones que treballaven o visitaven sovint el mercat de marisc i carn de Huanan, on es venen també animals vius, es contagiessin.
Mentrestant, organitzacions animalistes confien que tot plegat contribueixi a salvar el pangolí, un animal amenaçat la carn del qual és apreciada a la Xina, on també n'utilitzen les escates amb finalitats medicinals.
Pequín ha prohibit completament el comerç i consum d'animals salvatges arran de l'epidèmia. Organitzacions com WildAid, que combaten el tràfic d'animals salvatges, esperen que la restricció a la Xina canviï un costum que encara està estès al sud-est asiàtic i a l'Àfrica i que tot fa pensar que és l'origen de l'epidèmia actual.
- ARXIVAT A:
- Salut Ciència Coronavirus