Portada de la revista "Time"
Estats Units

El pànic d'una nena, la foto que ha fet obrir els ulls davant la separació de famílies

És la crua imatge de la política de "tolerància zero" de Trump amb els immigrants que arriben als EUA per la frontera amb Mèxic

Anna SoléActualitzat

Hi ha fotografies que sacsegen consciències i que es converteixen en simbòliques per sempre. I aquesta n'és una.

 

La imatge d'una nena de dos anys amb pànic davant la detenció de la seva mare a la frontera dels Estats Units amb Mèxic s'ha convertit en la icona de la política de "tolerància zero" amb la immigració de l'administració Trump.

Una política que, en gairebé un mes i mig, ha separat uns 2.000 menors de les seves famílies, que han estat tancats en centres de detenció d'immigrants de Texas.

La fotografia la va fer el fotoperiodista de Getty Images John Moore, guanyador del premi Pulitzer. I ha deixat en estat de xoc els Estats Units i el món. Tant, que la revista "Time" l'ha triat per a la seva nova portada, que sortirà a la venda el 2 de juliol.

La portada de "Time"

S'hi veu una nena hondurenya de dos anys, i enfront el president nord-americà. És la cara del pànic davant la cara d'indiferència d'un Trump gegant. Un muntatge que agafa encara més força acompanyat del text "Benvinguda a Amèrica". La revista també es pregunta: "Quina classe de país som?".

El periodista és crític amb Trump i recull que, a diferència dels seus antecessors, en 18 mesos només ha mencionat "democràcia" uns 100 cops, "igualtat", 12 i "drets humans" 10, contra conceptes com "patriotisme", que tracta sovint.

 

"Time" també entrevista el fotògraf de la imatge que admet que va haver de "detenir-se i respirar profundament" després de fer-la, tot i els anys que porta retratant la realitat fronterera i les migracions a diversos països.

John Moore explica que era de nit, que els nens i pares estaven espantats, i que en el cas de la nena de la foto, portava més d'un mes de viatge. Anava als braços de la seva mare i va arrencar a plorar quan un dels agents va demanar a la dona que la deixés a terra per registrar-la.

Després, totes dues van pujar a un autobús, i ja no en va saber res més.

 

Aquest dijous, el president nord-americà també s'ha referit als 2.300 menors ja separats. Vol que el seu govern els reunifiqui amb les famílies. Alguns, però, ja no es troben als centres de detenció.

 

Per sorpresa, aquesta tarda ha anat a observar de primera mà la situació i ha dit als menors que desitja ajudar "al més ràpidament" a reunir-los amb les seves famílies. Una visita, ja sigui per decisió pròpia o per reparar els danys que aquest tema ha causat a la imatge presidencial.

Campanya de Facebook per donar-los ajuda legal

  
ARXIVAT A:
MigracionsEstats UnitsTrump
Anar al contingut