La falta de cabal a Rialb ha obligat a aturar la producció de la central hidràulica (La sequera del 22)

El pantà de Rialb, amb un fil d'aigua: només hi queda un 8% de la seva capacitat

La central hidroelèctrica està aturant la producció per falta d'aigua en un embassament que l'any passat estava al 50%
Virgínia Arqué Nueno
TEMA:
Sequera

Tot i l'episodi de pluges d'aquesta setmana, les reserves dels pantans i embassaments de Catalunya continuen a nivells molt baixos, a un 40% de la seva capacitat de mitjana, segons les dades que actualitza diàriament l'Agència Catalana de l'Aigua.

Destaquen, d'entre tots, el pantà de Rialb, a cavall entre la Noguera i l'Alt Urgell, gestionat per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, amb poc més del 8% de la seva capacitat, i el de Siurana, a Cornudella de Montsant, al Priorat, que no arriba al 10%.

Fa un any, el pantà de Rialb estava al 50% de la seva capacitat, tal com han recordat en una piulada a Twitter des del col·lectiu #lasequeradel22, un grup que s'ha organitzat aquest estiu per recollir imatges periòdicament de l'estat de tots els embassaments de Catalunya i mostrar-ne la seva evolució:


El grup el formen una trentena de pilots de drons que documenten a vista d'ocell com afecta la sequera els embassaments catalans per conscienciar sobre la gestió de l'aigua en l'actual situació d'emergència climàtica.

El pantà de Siurana, a mínims (CCMA)

La central de Rialb, aturada

El baix nivell de reserves del pantà de Rialb ha obligat la central hidroelèctrica a aturar la producció de manera progressiva. Una de les turbines ja ha deixat de produir electricitat i l'altra ho farà en els pròxims dies.

Segons Acciona, això és el primer cop que passa des que l'any 2009, quan es van fer càrrec de la seva gestió. En 20 dies, el pantà ha perdut més de la meitat de l'aigua que quedava a l'embassament.

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre assegura que l'ús de l'aigua per a regadius està garantit tot i que els pagesos estan sotmesos a restriccions.

La central hidroelèctrica de Rialb està aturant la seva producció per falta d'aigua (La sequera del 22)

La sequera, generalitzada

La iniciativa del grup La sequera del 22 està oberta a les aportacions de tota la ciutadania.

Les fotografies i els vídeos que fan es difonen a través de les xarxes socials i s'afegeixen a les imatges que comparteixen altres usuaris:


Ja n'han difós dels pantans de Rialb i Siurana, però també del de la Llosa del Cavall, al Solsonès -- al 31%--, o el de Canelles -- al 34%--, on la sequera ha fet aflorar l'ermita i l'antic poble de Rocafort, que feia més de 15 anys que estaven negats per l'aigua.

Imatges de la Llosa del Cavall, a Navès, l'11 d'agost passat (Carles Rabadà/La sequera del 22)

Les seves imatges permeten veure com baixen, dia a dia, les reserves de tots els pantans.

El pantà de Camarassa, a vista de dron (Carles Rabadà/La sequera del 22)

El mateix està passant al pantà de Sau -- al 37% de la seva capacitat --, tan visitat els últims dies que fins i tot ha provocat un col·lapse als accessos per veure'n l'església i el campanar, al descobert per la sequera.

Imatges aèries del pantà de Guiamets, actualment al 21% de la seva capacitat (Carles Rabadà/La sequera del 22)
ARXIVAT A:
Sequera
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut