La visita del papa Francesc a Bèlgica ha posat el focus en les víctimes dels abusos sexuals comesos durant anys per clergues d'aquell país (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

El papa diu que la dona és "acolliment fèrtil, cures" i que és "lleig" quan vol fer d'home

El pontífex encadena diverses polèmiques durant un viatge a Bèlgica, on també afirma que l'avortament és "un homicidi" i que el metge que el practica és "un sicari"

Redacció/AgènciesActualitzat

El papa Francesc ha encadenat diverses polèmiques aquest cap de setmana per les seves declaracions sobre el rol de la dona i sobre l'avortament durant un viatge a Bèlgica.

Durant una trobada aquest dissabte amb estudiants de la Universitat Catòlica de Lovaina, els alumnes li van demanar sobre el paper de la dona a l'Església, i el papa va respondre que "el que és femení no està establert pel consens ni per les ideologies" i que "és lleig quan la dona vol fer d'home":

"La dona és acolliment fèrtil, cures, dedicació vital. Per això és més important la dona que l'home, però és lleig quan la dona vol fer d'home, la dona és dona. Això pesa, és important." 

Els estudiants van llegir durant l'acte una carta sorgida després de la reflexió de l'estudi de l'encíclica del papa Francesc sobre la protecció del medi ambient i, després de preguntar-se "on és el lloc de la dona", van concloure que "les dones són les grans absents".

Van argumentar que "la teologia catòlica tendeix a reforçar" la divisió de feines entre dones i homes "a través de la seva 'teologia de la dona', que exalta el seu paper maternal i prohibeix el seu accés als ministeris ordenats."

La rectora de la Universitat de Lovaina, Françoise Smets, va desmarcar-se ràpidament de les "posicions conservadores" expressades pel papa Francesc i va acabar fent un comunicat públic de rebuig mentre el pontífex encara era al centre.

La universitat va expressar la seva "incomprensió i desaprovació sobre la posició expressada pel papa Francesc sobre el lloc de les dones a l'Església i a la societat".

El papa Francesc es va reunir dissabte amb estudiants de la Universitat Catòlica de Lovaina (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

Francesc titlla "d'assassina" la llei de l'avortament

Hores abans d'aquest acte, el papa ja s'havia vist envoltat de polèmica per haver qualificat "d'assassina" la llei de l'avortament de Bèlgica. En el vol de tornada cap al Vaticà, Francesc es va ratificar en aquest posicionament i va qualificar de "sicaris" els metges que el practiquen.

A més, el papa ha tancat la porta a qualsevol discussió sobre la interrupció de l'embaràs en el si de l'Església i ha aprofitat el seu viatge per elogiar el rei belga Balduí, a qui ha beatificat, per la seva decisió d'abdicar durant uns dies per no rubricar la llei de l'avortament el 1990.

Més de 30.000 persones han assistit a una missa multitudinària a l'estadi "Rei Balduí" de Brussel·les (Reuters/Yves Herman)

Francesc, als bisbes: "Ajudeu-los a curar-se d'aquesta malaltia de l'abús"

El viatge de tres dies a Bèlgica volia posar el focus en el perdó als centenars de víctimes pels abusos sexuals comesos durant anys per clergues d'aquell país.

Durant la visita, el papa s'ha reunit durant dues hores amb 17 víctimes que van patir abusos quan eren menors i ha elogiat el valor dels supervivents que els han patit. 

En una missa multitudinària aquest diumenge a l'estadi "Rei Balduí" de Brussel·les, davant més de 30.000 persones, el pontífex ha afirmat que el mal no es pot amagar i que ha de sortir a la llum "amb valentia".

En aquest sentit, el papa ha exigit als bisbes que no encobreixin els abusos sexuals a l'Església. "Condemneu els abusadors i ajudeu-los a curar-se d'aquesta malaltia de l'abús", ha demanat. 

En la mateixa homilia, i davant dels reis belgues Felip i Matilda, el papa també ha demanat un alto el foc al Líban i ha condemnat els efectes de la guerra sobre la població civil.

 

ARXIVAT A:
FeminismeEsglésiaPapa Francesc
Anar al contingut