El pontífex ha arribat a la ciutat en una llanxa motora (Reuters/Yara Nardi)

El papa Francesc arriba a Venècia en llanxa i alerta del turisme massiu i la crisi climàtica

El pontífex ha expressat la seva preocupació per les amenaces que afronta la ciutat italiana, entre les quals, la crisi climàtica i la gestió del turisme
Redacció
TEMA:
Papa Francesc

El papa Francesc ha fet aquest diumenge una visita llampec a Venècia, en el seu primer viatge de l'any. El pontífex ha arribat a la ciutat dels canals en una llanxa motora preparada especialment per a l'ocasió amb una gran butaca blanca.

Més tard, s'ha desplaçat en un petit vehicle fins a la plaça de Sant Marc, on ha oficiat una cerimònia religiosa davant de centenars de fidels.

Durant la missa, ha expressat la seva preocupació per les amenaces que afronta la ciutat italiana. Entre aquests riscos ha citat el canvi climàtic perquè "impacta a les aigües de la llacuna" sobre les quals s'erigeix "la fragilitat de les construccions i els seus béns culturals" i de patrimoni.

En ser un lloc construït sobre l'aigua, pateix especialment les conseqüències climàtiques. De fet, el novembre del 2019 va registrar la pitjor de les inundacions des del 1966 a causa d'un augment del nivell del mar de 187 centímetres.

En aquest sentit, el Pontífex ha assegurat que "sense la cura i la protecció d'aquest marc natural podria fins i tot deixar d'existir".

El papa arribant a la plaça de Sant Marc de Venècia, on ha oficiat la missa (EFE)

El papa Francesc també ha fet referència a les qüestions que repercuteixen en la vida dels seus habitants, com la gestió de l'elevat nombre de visitants a la ciutat. Així, ha defensat una "gestió adequada del turisme". 

I és que Venècia afronta nombrosos problemes relatius a aquesta qüestió. També la despoblació: al seu centre històric ja hi viuen menys de 50.000 persones després d'anys de pèrdua de població local.

En aquest sentit, el 25 d'abril l'Ajuntament inaugurava una taxa que obliga els turistes a pagar 5 euros en certs dies i franges horàries per accedir al centre històric. Una mesura amb la qual el consistori vol gestionar el turisme, tot i que molts veïns la consideren poc útil i merament recaptatòria.
 

El papa advoca per la dignitat a les presons

Abans de l'homilia, el papa Francesc s'ha convertit en el primer pontífex que visita la Biennal de Venècia. Aquest any, el Vaticà ha instal·lat el seu pavelló a la presó de Giudecca, on ha saludat una per una les prop de 80 recluses que esperaven el papa.

En el seu discurs a l'interior del recinte, el pontífex ha ressaltat que la presó és "una dura realitat, amb problemes com la falta d'instal·lacions i recursos o episodis de violència".

El pontífex saluda les recluses de la presó de Giudecca (Reuters)

Per això considera "fonamental" oferir a les persones empresonades "instruments i espais de creixement humà, espiritual, cultural i professional per posar les bases de la seva reinserció".

També ha fet referència a no oblidar que tothom comet "errors" que cal perdonar i té "ferides per curar".
 

Valorar la contribució de les dones en l'art

Després, el papa s'ha reunit amb els artistes que han participat en el pavelló de la Santa Seu: "El món necessita artistes. Ho demostra la multitud de persones de totes les edats que assisteixen als locals i esdeveniments artístics."

I els ha instat a "treballar en xarxa, col·laborant per alliberar el món de les antinòmies buides i sense sentit que intenten imposar-se en el racisme, la xenofòbia, la desigualtat, el desequilibri ecològic i l'aporofòbia, aquest neologisme terrible que significa 'fòbia als pobres'".

També ha citat artistes com Frida Khalo, Corita Kent o Louise Bourgeois i ha desitjat que l'art contemporani pugui "obrir la mirada" i ajudar "a valorar adequadament la contribució de les dones, com a coprotagonistes de l'aventura humana".

 

ARXIVAT A:
Papa Francesc
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut