El papa recorda als líders europeus que Europa és multicultural
El papa Francesc ha rebut els líders de la Unió Europea, als quals ha recordat que Europa té una identitat multicultural i ha advertit contra les tendències que apunten a la seva disgregació.
Les al·lusions a l'origen multicultural d'Europa les ha fet Bergoglio afegint que la seva història està marcada per "la trobada amb altres pobles i cultures", i ha instat, a més, a considerar que la solidaritat és "l'antídot més eficaç contra els moderns populismes".
El pontífex ha rebut a la Sala Regia del Vaticà els líders comunitaris, que celebraran a Roma, aquest dissabte, el 60 aniversari de la signatura dels tractats fundacionals de la Unió Europea i ha aprofitat la solemne ocasió per instar-los a ser fidels al principi de solidaritat.
I això per "fer front a les forces centrífugues", referència que ha fet en absència de la màxima representació del Regne Unit, país que es disposa en breu a iniciar el procés d'abandonament de la Unió.
El papa ha advertit, en un discurs crític, però faltat dels durs retrets que va dirigir en el passat a la direcció que va prendre la UE en els últims temps, contra "la temptació de reduir els ideals fundacionals de la Unió a les exigències productives, econòmiques i financeres".
Bergoglio, que ha complert fa pocs dies 4 anys al capdavant de l' l'Església Catòlica, ha repetit als líders comunitaris les al·lusions als principis de solidaritat de què van dotar l'Europa acabada de sortir de la II Guerra Mundial els pares fundadors. "Sovint s'oblida també una altra gran conquesta fruit de la solidaritat sancionada el 25 de març de 1957: el temps de pau més llarg dels últims segles".
♦ Complots i guerra civil al Vaticà
Francesc ha considerat que els seixanta anys es consideren com "el temps de la plena maduresa":
"Una edat crucial en què estem cridats de nou a revisar-nos. També ara, la Unió Europea està cridada a un replantejament, a curar les inevitables xacres que vénen amb els anys i a trobar noves vies per continuar el seu camí"
Però, ha subratllat, la UE "no té davant seu una inevitable vellesa, sinó la possibilitat d'una nova joventut. El seu èxit dependrà de la voluntat de treballar un cop més junts i del desig d'apostar pel futur".
"La Unió Europea neix com a unitat de les diferències", ha dit el papa. "Per això, les peculiaritats no han de fer por, ni es pot pensar que la unitat es preserva amb la uniformitat", ha afegit el pontífex.