El papa titlla el nazisme de "demencial ideologia racista" i ret homenatge a les seves víctimes
El primer viatge internacional del papa Benet XVI, a Alemanya amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut, ha deixat una imatge carregada de simbolisme. Joseph Ratzinger ha visitat la sinagoga de Colònia i s'ha convertit així en el segon pontífex que trepitja un temple jueu, després de Joan Pau II. La visita referma el desig del pontífex de fomentar el diàleg entre religions i ha servit també per retre homenatge als sis milions de víctimes de l'Holocaust. Ratzinger ha qualificat el nazisme de "demencial ideologia racista".
Actualitzat
El papa Benet XVI, que ha escollit la seva Alemanya natal com a destí del seu primer viatge internacional, ha complert ja amb la més simbòlica de les múltiples cites que figuren en la seva atapeïda agenda. El pontífex ha visitat la sinagoga de Colònia per participar en un acte intereligiós amb els principals representants de la comunitat jueva de la ciutat.
Benet XVI ja ha dit, repetides vegades, que s'ha fixat l'objectiu de potenciar el diàleg entre religions, com ja havia fet el seu antecessor Joan Pau II. I en aquest viatge a Alemanya ho ha volgut reafirmar i s'ha convertit en el segon pontífex que visita un temple jueu.
La sinagoga de Colònia és, a més, un lloc especialment simbòlic. Va ser cremada l'any 1938 per l'exèrcit nazi en l'anomenada "nit dels vidres trencats", quan a tot Alemanya es va fer una campanya de destrucció d'edificis i botigues de jueus i més de 200 persones van ser assassinades.
El papa, que ha estat rebut pel rabí i cap de Colònia, Netanel Teitelbaum, i per alguns membres del consell, ha pregat davant del memorial que recorda els 6 milions de jueus, uns 11.000 a Colònia, assassinats durant l'Holocaust. Benet XVI ha obsequiat la sinagoga de Colònia amb una còpia litogràfica d'una Bíblia en miniatura conservada a la Biblioteca Vaticana.
Dura crítica al nazisme
Des del púlpit, enfront dels líders jueus de la ciutat, Benet XVI ha condemnat durament el nazisme i l'ha qualificat de "demencial ideologia racista de caràcter neopagà". El pontífex ha reiterat el seu desig de millorar les relacions de l'església catòlica amb el poble jueu i ha dit que l'Església té l'obligació de transmetre els valors a tots aquells que no "van conèixer els terribles esdeveniments d'abans i durant la Segona Guerra Mundial", en referència al nazisme i l'Holocaust, perquè no tornin a passar uns fets semblants. Ratzinger també ha lamentat el ressorgiment de nous signes d'antisemitisme i d'hostilitat amb els estrangers.
Per la seva banda, el rabí de Colònia ha qualificat la visita del papa de "senyal d'esperança" i ha afegit que els jueus estenen la mà als desitjos de pau. El rabí a conclòs el seu discurs afirmant que "tot Israel espera la pau i diu pau".
El seu discurs l'ha seguit amb atenció un nodrit grup de catalans que era també al pavelló. Els feligresos catalans formen part dels més de 800.000 joves que participen en les Jornades de la Joventut. El Papa ha assistit a càntics, pregàries, relats d'experiències així com a l'extraordinari entusiasme que han mostrat aquests joves mobilitzats per parròquies i organitzacions diverses. A la tribuna, la majoria de bisbes espanyols i catalans . Colònia i Bonn viuen dies de desbordament en la capacitat d'acollida . Els "Papa Boys" que va popularitzar Joan Pau II continuen incansables sota el mandat de Benet XVI .
Abans de la seva visita a la sinagoga, Joseph Ratzinger s'ha reunit amb el president alemany, Hoerst Koehler, a Bonn, on va viure entre 1959 i 1963 i on va ser professor de teologia a la universitat.