Sánchez aconsegueix salvar el paquet fiscal amb un acord que accepten tant Podem com Junts
- TEMA:
- Economia i finances
El paquet fiscal tira endavant després de l'aprovació al Congrés dels Diputats. El text ha tirat endavant amb 178 vots a favor i 171 en contra. PSOE, Sumar, Esquerra, Junts, Bildu, PNB, Podem, BNG i Coalició Canària hi han votat a favor, mentre PP, Vox i UPN hi han votat en contra. L'exministre socialista José Luis Ábalos, actualment integrat al Grup Mixt, no ha assistit a la sessió.
Així ha reaccionat l'hemicicle en el moment de l'aprovació:
Aquest dijous s'ha incorporat al paquet l'impost a les entitats financeres, una de les mesures que van quedar pendents d'incorporar-les en la comissió d'Hisenda de dilluns, quan el govern espanyol va tancar un acord de matinada amb Esquerra, Bildu i PNB.
També s'ha incorporat una esmena sobre la incompatibilitat entre la percepció d'una pensió vitalícia per incapacitat permanent absoluta o de gran invalidesa i una feina que suposi donar-se d'alta a la seguretat social.
Aquestes esmenes se sumen a les que ja s'hi van incorporar dilluns, com l'augment de l'IRPF per a les rendes de capital superior a 300.000 euros o el gravamen als vapejadors.
En canvi, n'han quedat fora la pujada de la fiscalitat del dièsel per equiparar-la a la de la gasolina i algunes de les mesures pactades entre PSOE i Sumar, com la supressió del règim fiscal de les socimis (les Societats Anònimes Cotitzades d'Inversió en el Mercat Immobiliari), la fi de l'exempció a les primes de les assegurances sanitàries privades o l'impost a les grans herències i els béns de luxe, com iots, jets privats o cotxes d'alt estànding.
Acord in extremis amb Podem
L'aprovació ha estat possible després que el govern espanyol i Podem arribessin finalment a un acord aquest dijous al migdia. L'acord l'ha anunciat Podem amb un comunicat fet públic just després que la seva líder, Ione Belarra, reiterés al Congrés que no tenen cap intenció de renunciar a l'impost a les empreses energètiques.
El comunicat afirma que s'ha acordat crear una comissió al Congrés formada per PSOE, Podem, Sumar, PNB, ERC, Bildu, Junts, BNG i CC per elaborar una proposició de llei abans del 31 de desembre que inclogui l'impost a aquestes empreses.
Si arribat aquell dia no s'ha aconseguit el consens, el govern espanyol s'ha compromès a aprovar un decret llei que inclogui la pròrroga d'un any de l'impost que ara hi ha vigent, i que es va aprovar fa un any.
Això haurà de ser compatible amb no gravar les inversions que hagin de fer aquestes empreses per avançar en la descarbonització de la producció d'electricitat. Aquest punt ha de permetre al PSOE respectar l'acord signat amb Junts de no perjudicar aquestes inversions.
El govern espanyol va pactar inicialment amb Junts deixar decaure l'impost energètic, però davant la manca de suports, va acabar acordant amb Esquerra, Bildu i BNG mantenir-lo en un reial decret llei que no gravava les inversions en descarbonització. Ara, l'acord amb Podem inclou que la figura tributària es negociï entre tots els grups de la investidura.
Montero diu que "han quadrat el sudoku"
Just després de fer-se públic l'acord, la vicepresidenta econòmica, María Jesús Montero, ha afirmat que els permetrà complir amb tots els compromisos que han adquirit amb els socis parlamentaris, principalment la descarbonització i l'impost a les elèctriques:
"No són acords contradictoris, però ha estat molt difícil quadrar el sudoku."
Montero ha dit que el paquet fiscal és "molt més important" que centrar-se en l'impost a les energètiques, i ha destacat que permet incloure-hi els impostos a la banca i també al dièsel.
El paquet inclou altres mesures, com apujar l'IRPF a les rendes de capital superiors a 300.000 euros i apujar els impostos tant al tabac com als vapejadors.
Han negociat Bolaños i Belarra
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha pilotat els contactes amb Ione Belarra. Una negociació amb Podem que inclogués Sumar, soci minoritari del govern, ha estat impossible perquè aquests dos partits estan totalment enfrontats des que es van separar.
La clau de volta de la negociació amb Podem ha estat l'impost a les energètiques, que aquest dimecres han amenaçat de retirar inversions si s'aproven més impostos al sector.
Podem recelava sobretot del decret pactat entre l'executiu i Esquerra, Bildu i el BNG per taxar les energètiques i que s'haurà d'aprovar més endavant. És el decret que va servir per desbloquejar, dilluns de matinada, la comissió d'hisenda del Congrés.
L'acord entre Belarra i Bolaños inclou un compromís per escrit del ministre de Presidència que Junts s'asseurà a negociar l'impost a les energètiques i que aquest impost no desapareixerà. Als passadissos del Congrés, Belarra s'ha mostrat confiada que l'acord tirarà endavant: "a mi Bolaños mai m'ha traït, ha estat molt dur, però tinc la seva paraula".
Què preveia la negociació
El decret, del qual no es coneixen el contingut i sobretot la lletra petita, generava dubtes. El PSOE manté el pacte amb Junts que no es votaria en el paquet fiscal i que no implicaria taxar totes les energètiques. Quedarien exemptes de pagar l'impost les que tinguin plans per invertir en la seva descarbonització.
La llista de les empreses amb dret a la bonificació en aquest àmbit tampoc queda clara. Però a Podem també li genera dubtes que Junts acabi votant a favor de convalidar un decret que vagi en contra del que ha pactat amb el partit socialista.