Logo de Telegram a la pantalla d'un mòbil (Europa Press/Pavlo Gonchar)

El "paradís anàrquic" de Telegram cedeix i diu que col·laborarà si hi ha sospita de delicte

Telegram endureix la lluita contra els continguts il·legals després de la detenció de Dúrov i enmig de nombroses pressions per reforçar la seva moderació
Enllaç a altres textos de l'autor

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat
TEMA:
Ciberdelicte

Un mes després de la detenció a França del CEO de Telegram, Pàvel Dúrov, per permetre activitats il·legals dins la seva plataforma, el mateix executiu en cap ha anunciat importants canvis en la moderació de continguts.

En el seu canal de Telegram oficial, Pàvel Dúrov ha explicat que "desafortunadament", de la seva "potent" eina de cerca dins l'aplicació n'han abusat usuaris que "venen productes il·legals".

Vendre productes il·legals a Telegram, recorda Dúrov, contravé els termes i condicions de la plataforma --com en totes--, però fins ara això no havia impedit que l'aplicació esdevingués un dels punts de trobada preferits per distribuir, cercar i consumir continguts pirata, perseguits, il·legals o, directament, que Telegram sigui l'eina triada per molts ciberdelinqüents per estafar o organitzar les seves activitats delictives.

El motiu principal? Una moderació de continguts permissiva o insuficient.

Per aquest motiu, de fet, la Fiscalia francesa va ordenar la detenció del seu fundador, Pàvel Dúrov, i l'investiga per 12 càrrecs, entre els quals hi ha haver facilitat que a Telegram es produeixin transaccions il·lícites, es difonguin continguts d'abús de menors o es cometin fraus, i el fet que refusi donar informació a les autoritats.

Sovint, Telegram es vantava d'haver decidit no cooperar amb administracions o forces de seguretat en les seves investigacions. De fet, la seva política anterior només contemplava donar informació dels seus usuaris en casos relacionats amb el terrorisme.

Això, ara, ha canviat.


Telegram diu que col·laborarà amb les autoritats

Pàvel Dúrov continua, actualment, retingut a França, en llibertat sota fiança de 5 milions d'euros, però sense permís per abandonar el país amb motiu d'aquesta investigació, i se'l considera còmplice de diferents tipus de cibercrims.

Per començar a treure's de sobre la imatge de mercat de continguts il·legals, i pressionats per la retenció del seu fundador i director executiu, Telegram ha actualitzat els seus termes i condicions d'ús i la política de privacitat, per assegurar-se, diuen, que són "consistents" a tot el món.

Telegram deixa clar ara en la seva política que les adreces IP que identifiquen el lloc d'origen de les connexions i els números de telèfon dels usuaris que violin les normes seran facilitades "a les autoritats rellevants" quan se'ls transmetin "peticions legals vàlides".

El CEO de Telegram té una fortuna de 15.500 milions de dòlars (Reuters/Albert Gea)

Pàvel Dúrov ha afegit que "un equip de moderadors", amb ajuda de models basats en intel·ligència artificial, han modificat els algoritmes de Telegram Search, el cercador de la plataforma i la porta d'entrada a grups, xats i tots els continguts que s'hi distribueixen, per eliminar les referències a "tot el contingut problemàtic" que hi han identificat, i recorden que existeixen eines internes per denunciar continguts perillosos o il·legals.

L'objectiu d'aquestes noves mesures, assegura Dúrov, és desincentivar les activitats criminals:

"Telegram serveix per trobar amics i descobrir notícies, no per promoure productes il·legals. No deixarem que personatges nocius posin en perill la integritat de la nostra plataforma per a quasi mil milions d'usuaris."

El "paradís anàrquic" de Telegram

La moderació dels continguts a Telegram ha estat, històricament, laxa, per no dir pràcticament inexistent, i l'empresa s'ha mostrat combativa amb les autoritats que demanaven informació sobre els seus usuaris.

Això li ha provocat conflictes amb diferents països i institucions. Alemanya o Espanya mateix han volgut tancar el servei als respectius països. Telegram, per la seva banda, defensa que és prou proactiva amb la moderació:

"Les afirmacions en alguns mitjans que Telegram és una mena de paradís anàrquic són absolutament falses. Eliminem milions de publicacions i canals nocius cada dia. [...] Tenim línies directes amb ONGs per processar les sol·licituds de moderació urgents més ràpidament."


El problema, segons Pàvel Dúrov, ha estat el "creixement abrupte" que ha experimentat Telegram, que ja es troba, diu, en els 950 milions d'usuaris a tot el món, cosa que ha facilitat que "els criminals abusin de la plataforma".

L'actitud, la falta de moderació efectiva i l'aura general de l'aplicació han fet una sensació de protecció i d'impunitat per a qui decidia cometre-hi activitats il·legals.

Es tracta d'un servei de missatgeria que es defineix com a "verdaderament lliure", però no xifra les converses punt a punt per defecte --ho fa només dins dels anomenats xats secrets, que s'han d'obrir expressament--, i les emmagatzema totes en servidors dels quals, tot i tenir-los xifrats, l'empresa disposa de les claus i, per tant, poden accedir-hi quan ho requereixen.

ARXIVAT A:
Ciberdelicte
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut