El parc marí més gran d'Europa tanca portes i busca on reubicar més de 4.000 animals
Entre els animals més difícils de traslladar, per la seva mida i per les condicions com han viscut, hi ha les orques Wikie i Keijo, nascudes al parc i que sempre han estat en captivitat
Marineland d'Antíbol, el parc amb animals marins més gran d'Europa, ha tancat portes de forma definitiva. Situat a prop de Canes, a la costa mediterrània, aquest diumenge ha estat l'últim dia en què el parc ha ofert els espectacles habituals.
El problema és que els gestors del parc no saben on ubicar o què fer dels més de 4.000 animals que viuen en les seves instal·lacions.
Preocupa especialment el futur de dues orques, Wikie, una femella de 23 anys, i Keijo, un mascle d'11 anys. L'opció d'alliberar en un entorn natural la Wikie i el Keijo està descartada, ja que es considera que no podrien sobreviure sense l'ajuda dels humans després de passar tota la vida tancades a les piscines del parc marí.
Una possible opció seria enviar-les a un altre parc marí, al Japó, o a Tenerife, a les Canàries. La fins ara ministra de Transició Ecològica de França, Agnès Pannier-Runacher, s'oposa a autoritzar el viatge fins al Japó perquè el seu estat de salut és molt fràgil i exposar-les a un trasllat de milers de quilòmetres "comportaria un risc molt important per a la seva vida". Sobre la possibilitat de portar-les a un parc marí de les illes Canàries tampoc s'ha concretat res.
En tot cas, quan es trobi un lloc per viure a les orques Wikie i Keijo, caldrà resoldre què se'n fa, de la resta d'animals.
Denúncies d'entitats animalistes
L'entitat animalista Faada va denunciar fa uns mesos la mort en captivitat de dues orques en aquest mateix parc. Un dels cetacis morts, l'Inouk, havia nascut el 1999 dins del parc i hi va viure en captivitat fins al dia de la seva mort, malgrat que grups de defensa dels animals van intentar que visqués els últims anys en un santuari animal.
El parc Marineland d'Antíbol es va inaugurar el 1970. En els últims anys havia patit un descens progressiu dels espectadors: en una dècada havia passat d'1,2 milions de visitants anuals a 425.000.
A això s'hi ha d'afegir que a partir de l'1 de gener del 2026 els espectacles amb participació de cetacis estaran prohibits a França. I, segons reconeixen els responsables de Marineland d'Antíbol, sense la Wikie i el Keijo el seu parc perdrà gran part de l'atractiu: "La nova legislació ens imposa el tancament."
Amb el parc ja tancat, el gran dilema és qui es farà càrrec ara de les orques Wikie i Keijo i dels altres quatre milers d'animals marins que fins ara s'hi exposaven per complaure i divertir els humans.
- ARXIVAT A:
- Maltractament animal