El Parc Natural del Montseny incorporarà la societat civil en els seus òrgans de gestió
ACN Montseny - El Parc Natural del Montseny serà el primer espai natural de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona que incorporarà la societat civil en els seus òrgans de gestió. El desplegament del decret de protecció del Parc Natural permet la constitució de la Junta rectora com a nou òrgan de direcció, juntament amb el Consell Consultiu i el Comitè Científic. A més del desplegament del decret aprovat l'1 de juny de 2021, el Parc Natural ha començat els treballs de redacció del Pla de protecció, amb el qual serà el primer parc natural de la Xarxa amb aquest tipus de planejament.
El desplegament del decret del Parc Natural del Montseny ha estat presentat aquest dijous, on s'ha destacat que a més és Reserva de la Biosfera, l'espai vol reforçar el seu lideratge com pioner en posar en valor les activitats econòmiques de la població local i fer-les compatibles amb els objectius de preservació i custòdia del territori. Amb el desenvolupament del decret de protecció el Montseny serà el primer parc de Catalunya en tenir el seu òrgans de govern rectors en els que hi participen entitats i associacions de la societat civil, dins el termini en què la Llei obliga, ja que la Junta Rectora es constituirà la setmana vinent.
Nou decret de protecció
El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny està regulat pel decret 127/2021 d'1 de juny de 2021, pel qual es consolida, desenvolupa i garanteix la protecció del seu patrimoni natural i cultural. El decret també recupera i amplia el territori del Parc Natural i fa coincidir la seva delimitació amb l'àmbit del PEIN, pel que es gestiona la seva totalitat.
El mateix decret també defineix els òrgans de gestió del Parc amb la incorporació de la Junta rectora, integrada per les administracions públiques, representants d'entitats empresarials i associacions de propietaris de sòl no urbanitzable i associacions veïnals, culturals i mediambientals.
El nou model de governança s'ha fet d'acord amb el debat i el consens global assolit al territori durant el procés de participació associat a la redacció i tramitació del Pla especial vigent entre 2008 i 2016. D'aquesta manera, els òrgans de govern aglutinen tant les administracions públiques directament implicades amb el territori, com són els ajuntaments, les diputacions de Barcelona i Girona i la Generalitat de Catalunya, i les institucions i els representants de la societat civil.
A més, la superfície del Parc Natural del Montseny s'ha ampliat i actualment compta amb una extensió total dins el PEIN de 30.922,66 hectàrees repartides en 18 municipis: Aiguafreda, Arbúcies, Breda, Campins, Cànoves i Samalús, el Brull, el Figaró - Montmany, Fogars de Montclús, Gualba, la Garriga, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Boixalleu, Seva, Tagamanent i Viladrau.
Junta Rectora
El Parc Natural del Montseny incorpora una Junta Rectora que ha de marcar les línies de d'acció i direcció. En aquesta Junta Rectora s'incorporen sis persones en representació de les associacions de propietaris de sòl no urbanitzable, tres persones en representació de les associacions empresarials, tres persones més en representació d'associacions veïnals, culturals i ambientals, a més d'una persona del Comitè Científic i d'una altra en representació del Consell Consultiu.