El Parlament aprova amb 87 vots a favor, 43 en contra i 3 abstencions demanar la consulta a Madrid
El ple del Parlament ha aprovat demanar al Congrés el traspàs de competències per poder organitzar consultes. El resultat ha estat de 87 vots a favor, 43 en contra i tres abstencions. Hi han votat a favor els diputats de CiU, Esquerra i Iniciativa. Tres diputats del PSC -Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura- han trencat la disciplina de vot. A més del PSC, s'hi han oposat el PP i Ciutadans. La CUP s'ha abstingut.
El Parlament ha aprovat la proposició de llei per demanar al Congrés que traspassi les competències per fer la consulta, amb 87 vots a favor, 43 en contra i tres abstencions. La proposta ha prosperat gràcies als vots de Convergència i Unió, Esquerra i Iniciativa. La CUP s'ha abstingut, i el PSC, el PP i Ciutadans s'hi han oposat. En el cas del PSC, tres diputats crítics, Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, han trencat la disciplina de vot i s'han decantat pel "sí" a la proposta.
ERC avisa Rajoy que és "l'última oportunitat"
La primera intervenció ha estat de Marta Rovira, secretària general d'ERC, que ha afirmat que "tenim plena i absoluta legitimitat per fer la consulta". Aquesta "és l'opció més inclusiva de totes", ha assegurat Rovira. La dirigent republicana ha lamentat també que el PSC no s'hagi sumat a la petició. Rovira ha dit que si el Congrés rebutja la proposta del Parlament "farem tot el que calgui perquè es porti a terme la consulta el 9 de novembre". La secretària general d'Esquerra s'ha mostrat convençuda que "al final guanyarem perquè no hi ha cap límit a la legitimitat democràtica d'un poble". "Tenen l'última oportunitat", ha advertit Rovira al PP i al seu govern i ha afegit: "Una negativa ens donarà més legitimitat democràtica".
El PSC diu que Mas condueix Catalunya a un "trencament traumàtic"
Des del PSC, el seu portaveu parlamentari, Maurici Lucena, ha començat dient que el seu grup votarà en contra de la proposta. Lucena ha dit que tant la seva formació com el PSOE s'han compromès a impulsar una "profunda reforma de la Constitució per augmentar ostensiblement l'autogovern de Catalunya". "Volem una Catalunya amb el màxim nivell d'autogovern", ha apuntat el dirigent del PSC. Amb relació al PP, Lucena ha dit que "no entén res del problema polític català", i que "l'estratègia de Rajoy és un drama". El portaveu del PSC ha criticat també l'actitud del president de la Generalitat, Artur Mas, que ha indicat que "condueix Catalunya cap a un trencament traumàtic que tindrà molts costos". Lucena ha dit que l'acord amb ERC ha convertit Mas i CiU i en "separatistes extremats disposats a saltar-se les lleis democràtiques per dur Catalunya al pedregar".
Sánchez-Camacho afirma que Rajoy "no acceptarà xantatges"
La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha defensat el vot en contra de la seva formació perquè "la independència suposaria el retrocés més gran per a Catalunya". Sánchez-Camacho ha dit que hi hauria una regressió econòmica, que Catalunya sortiria de la Unió Europea, i que, a més, quedarien invalidats els acords internacionals. La líder del PPC ha explicat que Mariano Rajoy no acceptarà xantatges o imposicions, i no permetrà mai el trencament d'Espanya". Sánchez-Camacho ha instat Mas a acceptar el "no" del Congrés quan es voti la proposició.
Iniciativa: "És una qüestió de voluntat política, no de legalitat"
Dolors Camats, portaveu d'ICV-EUiA, ha fet costat a CiU i ERC en la votació favorable de la proposició. "És una qüestió de voluntat política i no de legalitat", ha dit Camats. La dirigent ecosocialista ha explicat: "Aquest text és avui el principal repte democràtic que el govern espanyol i probablement tot el Congrés afronta en aquests moments". Segons la portaveu d'Iniciativa, la probable negativa dels dos grans partits estatals a la proposició del Parlament "carregarà de raons" i donarà "legitimitat" a Catalunya davant del món per continuar un procés que pretén posar en mans dels ciutadans el futur polític del país.
Rivera repta Mas que defensi la proposta al Congrés
Albert Rivera, president de Ciutadans, ha carregat contra l'actuació del govern d'Artur Mas. Segons Rivera, el debat d'aquest dijous té com a objectiu que Catalunya se separi de la resta d'Espanya. El líder de Ciutadans ha reptat Mas que comparegui al Congrés a defensar la proposta. "Vostè no s'atreveix a defensar aquesta proposta al Congrés perquè té por d'acabar com l'expresident basc Juan José Ibarretxe", ha afirmat Rivera.
La CUP afirma que l'Estat "ha dimitit" sobre el procés sobiranista
Tal com ja va anunciar, la CUP, a través del diputat Quim Arrufat, ha confirmat que els seus tres parlamentaris s'abstindran en la votació de la proposta per demanar el traspàs de la competència per convocar referèndums, perquè no creu "que calgui demanar permís a Madrid per consultar els catalans sobre el futur del nostre país". En la seva intervenció, Arrufat ha dit que "l'estat espanyol ha dimitit de la funció de ser un escenari vàlid per poder discutir res democràticament que tingui a veure amb la sobirania del poble català".
CiU diu que Navarro "enterra" la tradició d'unitat dels partits catalanistes
El debat l'ha tancat el portaveu de CiU, Jordi Turull, que ha explicat que la proposta té com a objectiu que els catalans puguin decidir el seu futur. "Si hi ha voluntat política", la consulta es pot fer, i s'ha preguntat si "demanar votar és inconstitucional?". El portaveu de CiU s'ha dirigit al PSC per afirmar que la direcció socialista, encapçalada per Pere Navarro, "enterra" la tradició al Parlament de la unitat de tots els partits catalanistes pel que fa a les qüestions d'autogovern.