El Parlament aprova la reforma del reglament per facilitar la desconnexió exprés
El PP i Ciutadans diuen que es tracta d'una reforma antidemocràtica i pensen demanar empara al Tribunal Constitucional. De moment, Rajoy ja ha portat aquesta reforma al Consell d'Estat.
No hi hagut sorpreses. La reforma del reglament ha tirat endavant al Parlament amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. La proposta s'ha aprovat amb el resultat de 72 vots a favor i 63 en contra. S'hi han oposat Ciutadans, PP, el PSC i Catalunya Sí que es Pot. Aquesta modificació del reglament permetrà aprovar les anomenades lleis de desconnexió, per la via ràpida, per lectura única. Un cop feta la modificació, l'objectiu és aprovar la llei del referèndum i un cop celebrat, en cas que guanyi el "sí", aprovar la llei de transitorietat jurídica.
Tot just aprovada la reforma del reglament, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja ha demanat un dictamen urgent per part del Consell d'Estat. L'executiu del PP vol tenir un informe del màxim òrgan consultiu abans de prendre decisions.
Al ple d'aquest dijous a la cambra catalana, el principal partit de l'oposició, Ciutadans, a través de José María Espejo, ha carregat contra aquesta reforma, definint-la de cacicada i de "reglament mordassa". Espejo també ha acusat Junts pel Sí de tenir por de l'oposició.
Alejandro Fernández, del PP, també ha fet una intervenció molt dura. "Vostès no creuen en la democràcia ni hi han cregut mai. No acceptarien un "no" com a resultat del referèndum", ha dit Fernández, que ha acusat els grups que defensen el referèndum de "supremacistes hispanofòbics i d'antidemocràtics"
Ciutadans i el Partit Popular ja han avançat que demanaran empara al Tribunal Constitucional.
La llei del referèndum
Junts pel Sí i la CUP podrien entrar al registre del Parlament la llei del referèndum abans de l'aturada d'estiu, que comença dimarts. Fonts parlamentàries apunten que es podria fer aquest tràmit divendres o dilluns, abans que s'acabi el mes de juliol, tal com havien pactat els dos grups. Tot i això, i si no hi ha canvis al calendari, probablement la llei no es debatrà fins al pròxim ple, que serà a principis de setembre.
També està previst que Junts pel Sí i la CUP presentin públicament, abans d'acabar aquest mes, la llei de transitorietat jurídica, que defineix com es farà el trànsit de legalitats en cas que guanyi el "sí" al referèndum d'autodeterminació.