El Parlament aprova la creació d'una comissió d'investigació sobre la monarquia
El ple del Parlament va aprovar la creació de la comissió d'investigació
Barcelona

El Parlament aprova la creació d'una comissió d'investigació sobre la monarquia

S'ha aprovat amb els vots en contra de Ciutadans, PSC i PP

RedaccióActualitzat

El Parlament aprova investigar la monarquia espanyola. Ho ha fet amb els vots a favor de Junts per Catalunya, ERC, Catalunya en Comú i la CUP. En contra, hi han votat Ciutadans, els socialistes i els populars.

D'aquesta manera tira endavant la creació d'una comissió d'investigació sobre la monarquia, que ha estat impulsada conjuntament pels quatre grups sobiranistes de la cambra.

Els grups proposants volen investigar suposades activitats irregulars o delicitives vinculades a la Casa Reial, "incloses les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de l'1-O".

També té l'objectiu d'abordar els "presumptes comptes irregulars" de Joan Carles I "a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de terceres persones", a partir de les gravacions de l'amiga del rei emèrit Corinna zu Sayn-Wittgenstein.


PP i Cs avalen el discurs del rei el 3-O

Els grups contraris consideren que el Parlament no té competències per fer-ho i Ciutadans i PP, que han avalat el discurs del rei del 3 d'octubre, esperen que Pedro Sánchez presenti un recurs d'inconstitucionalitat.      

Alejandro Fernández ha destacat que el 3 d'octubre va parlar el rei "però també milions d'espanyols i catalans que els vam dir que fins aquí havíem arribat. La grandesa d'aquest discurs els reflecteix les seves pròpies misèries", ha assegurat. El líder del PP ha finalitzat la seva intervenció amb un "Viva el rey de España!".

 

Des de Ciutadans, Matías Alonso ha titllat la proposta de "charlotada" i "intent va de venjança" i ha assegurat que l'admissió a tràmit per part de la mesa mai s'hauria d'haver produït. 

La comissió, aprovada per 71 vots a favor i 56 en contra, arriba després que el govern espanyol presentés recurs al Tribunal Constitucional a la resolució contra el rei. Aleshores, hi va haver un informe en contra del Consell d'Estat, que va considerar que era un pronunciament polític sense efectes jurídics, tot i que no és un òrgan vinculant.

ARXIVAT A:
PPCUPEn comúCsMonarquiaERCJxCatParlament de Catalunya
Anar al contingut