Una imatge del ple del Parlament (ACN / Bernat Vilaró)

El Parlament augmenta les indemnitzacions a les víctimes de violència masclista

La reforma legislativa que s'ha aprovat avui per àmplia majoria permetrà a les víctimes rebre indemnitzacions molt més altes a partir d'ara
Redacció
TEMA:
Violència masclista

Després d'un any de debat, el Parlament ha aprovat aquest dijous un augment de les indemnitzacions i els ajuts a les víctimes de violència masclista i els seus fills.

Entre els canvis, destaca la pujada de les ajudes específiques per a les víctimes de violència vicària. A partir d'ara, les mares que hagin perdut un fill assassinat pel pare rebran, com a mínim, 51.630 euros. Fins ara cobraven 39.838,65 euros.

La llei també estableix un augment molt significatiu de l'ajuda que reben els fills que hagin perdut la mare també per violència masclista. Passen dels 5.600 euros actuals a, com a mínim, 103.261. És a dir, vint vegades més.

A més a més, la iniciativa també inclou mesures perquè l'autor o inductor no pugui administrar les indemnitzacions per als fills menors d'edat, amb la suspensió cautelar del pagament de les ajudes fins que no compleixin els 18 anys.


Només Vox en contra

La reforma legislativa, impulsada pel PSC, s'ha aprovat per una àmplia majoria parlamentària de 113 vots. Hi han votat a favor, a més dels socialistes, Esquerra, Junts, la CUP, En Comú Podem i el PP. Ciutadans s'ha abstingut i ha estat l'extrema dreta de Vox qui hi ha votat en contra.

El missatge més repetit pels grups parlamentaris ha estat que cap quantitat pot reparar la pèrdua d'un fill o d'una mare, però sí que creuen que calia augmentar la indemnització.

Un detall important és que no caldrà una sentència judicial per cobrar aquestes indemnitzacions, com ha explicat la diputada socialista Beatriz Silva:

"Aquesta llei llança un missatge important perquè no demana que les dones hagin d'acreditar amb una sentència que han patit violència de gènere. Són els mateixos serveis que les atenen, els sanitaris, els policies, els recursos d'acolliment, els que diran que han estat víctima de violència masclista."

Aquest reconeixement és crucial, per exemple, en els casos en què l'agressor se suïcida després de matar, ja que no es produeix un procés judicial i la mare no tenia dret a indemnització.

 

Indemnitzacions més altes per a les supervivents

Amb la modificació aprovada, també s'estableix que la indemnització per a les víctimes de violència masclista que pateixin seqüeles i lesions serà de, com a mínim, 17.210 euros.

Ara aquesta quantitat era de poc més de 3.000 euros. La quantitat es calcula sobre dues vegades el valor anual de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya.

Tot plegat, la mateixa setmana en què s'ha anunciat que s'ampliarà a les supervivents de violència masclista fora de la parella la gratuïtat universitària. Fins ara només podien demanar-ho les víctimes en l'àmbit de la parella.

S'hi podran acollir les estudiants universitàries amb casos de violències sexuals que hagin passat fins a cinc anys abans; de matrimonis forçats, tràfic i explotació, i de mutilació genital femenina o risc de patir-ne.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista Masclisme Infància Menors
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut