Miquel Iceta en el moment de dirigir-se al faristol per començar la seva intervenció (EFE)
Miquel Iceta en el moment de dirigir-se al faristol per començar la seva intervenció (EFE)

El Parlament rebutja la designació d'Iceta com a senador autonòmic

El PSC acusa ERC i JxCat de "volar ponts" de diàleg per interessos electorals

RedaccióActualitzat

El Parlament ha rebutjat aquest matí que Miquel Iceta pugui ser senador autonòmic i, per tant, això impedeix que el líder del PSC pugui aspirar la setmana que ve a la presidència del Senat, com va proposar Pedro Sánchez.

Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP han votat en contra de la designació (en total 65 vots). Ciutadans i el PP s'han abstingut (39 vots). I només els socialistes i els comuns hi han votat a favor (25 vots).

La socialista Eva Granados ha acusat ERC i JxCat de "volar ponts" de diàleg per "tacticisme electoral". I s'ha preguntat:

"Què guanya Catalunya impedint que Iceta sigui president del Senat? Siguin valents, coherents i responsables. En moments com aquests és en els que s'ha de demostrar valentia i no tacticisme. (···) Això no va de confrontació ni mercadeig, va de representació. Votar en contra d'Iceta és votar en contra de la pluralitat de Catalunya. Vetar Iceta és anar en contra del diàleg."

 

Els vots en contra de JxCat i ERC han impedit que Iceta pugui aspirar a presidir el Senat (EFE)


Iceta insisteix en "el diàleg, la negociació i el pacte"

El ple ha acabat amb una breu intervenció de Miquel Iceta, que ha afirmat que "dimarts es constituirà el Senat d'Espanya i faltarà un representant de la Generalitat i un representant del grup socialista". Ha manifestat el seu "respecte absolut per totes les persones, per totes les idees", i ha recordat les seves primeres referències al Parlament sobre el Senat:

"La primera vegada que vaig parlar en aquesta cambra del Senat va ser quan em vaig oferir a acompanyar el president Puigdemont per evitar l'aplicació de l'article 155."

Iceta també ha dit que, al marge del resultat de la votació, continuarà tenint "la voluntat de trobar solucions acordades a partir de l'únic camí que tenim, que és el del diàleg, la negociació i el pacte".


Les explicacions dels grups

Sergi Sabrià, d'ERC, ha explicat en la seva intervenció que s'oposen a la designació d'Iceta de manera "rotunda i nítida". "És un no inevitable", ha afegit. I ha remarcat:

"El no d'Esquerra cau pel seu propi pes, i en bloc, convençuts, i no només per les formes, i no ens parlin de cortesia, amb els diputats que estan a la presó. Eren companys d'escó, seus també. On és la cortesia amb la família dels presos i dels exiliats?"

 

Sergi Sabrià (ERC): "El no d'Esquerra és rotund i nítid" (EFE)


Des de Junts per Catalunya, Albert Batet ha criticat l'actitud dels socialistes:

"Senyor Iceta, vostè està massa acostumat que Madrid mana i Catalunya obeeix, i si no li agrada, el Tribunal Constitucional ja m'ho arreglarà. Doncs no. Nosaltres no som els del 155 (···) El PSC ha volgut tornar a aplicar l'intrusisme parlamentari del 155."

 

Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha justificat l'abstenció del seu grup:

"No podem votar ni simbòlicament sí, un sí que no tindria cap efecte davant del bloqueig del separatisme, perquè vostès depenien dels seus socis. Vostès van dinamitar els ponts amb el constitucionalisme i això és conseqüència d'anar amb segons qui a fer pactes."

 

Alejandro Fernández a Miquel Iceta: "Vostè ha trencat la unitat constitucionalista per a res"


Alejandro Fernández, del PP, ha carregat contra els independentistes i també contra Iceta. Ha dit que el líder del PSC s'ha acostat a l'independentisme i que ha provocat la ruptura del constitucionalisme:

"Dues setmanes ha necessitat el separatisme per demostrar en què consisteix per a ells el diàleg. Consisteix bàsicament en xantatge, xantatge i xantatge. Han estat capaços de dir-los que havien d'alliberar els polítics empresonats perquè vostè pugui ser senador (···) Ho ha intentat però mereixia la pena trencar la unitat constitucionalista per això, perquè això és el que ha passat i el que ha fet. Vostè ha trencat la unitat constitucionalista per a res. Pot estar vostè molt orgullós del que ha fet els últims mesos a Catalunya."

 

Jéssica Albiach, de Catalunya en Comú Podem, ha parlat de la diferència de criteri dels independentistes entre els casos de Miquel Iceta i Lorena Roldán:

"Estan al·ludint a qüestions de discrepància i de lògica, i a la situació d'excepcionalitat que està patint Catalunya per justificar una estratègia de bloqueig. I jo em pregunto, si fa un any, quan Junts per Catalunya i Esquerra Republicana van votar a favor que la senyora Lorena Roldán, portaveu de Ciutadans, fos designada com a senadora autonòmica no hi havia discrepància ideològica i no hi havia una situació d'excepcionalitat. Estem parlant de la portaveu de Ciutadans, que és la força política que ha tret més rendibilitat a la situació, al conflicte que està vivint Catalunya."

 

Vidal Aragonès, de la CUP, ha fet la seva intervenció amb una samarreta groga que duia la paraula "Goldfinger" amb un cor de color vermell al costat. Una referència irònica a l'afirmació que va fer Iceta quan va dir que es va estimar més veure la famosa pel·lícula de James Bond que el documental "Les clavegueres d'Interior".

 

Vidal Aragonès amb la samarreta groga i la paraula Goldfinger" (EFE)
 

Miquel Iceta mira la samarreta del diputat cupaire, que torna al seu escó (EFE) 


Aragonés ha afirmat que hi voten en contra per "coherència". Ha dit que ho fan, entre altres motius, perquè Iceta dona suport a l'aplicació del 155:

"Aquesta setmana ha vingut recordant que si l'ha de tornar a aplicar, el tornarà aplicar. No oblidarem tampoc que l'octubre del 2017 va anar a capçaleres de manifestacions acompanyat de l'extrema dreta, cosa que significa blanquejar el feixisme i l'extrema dreta. I tampoc volem oblidar, amb tot el respecte, que vostè representa el que ha estat, és i continuarà sent el règim del 78."


El govern espanyol parla de conseqüències jurídiques

Des del govern espanyol en funcions s'ha avisat que tot plegat tindrà efectes jurídics. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha fet aquest advertiment després que JxCat i ERC hagin impedit que Miquel Iceta pugui optar a presidir el Senat:

"És inútil perquè el Senat té majoria absoluta del Partit Socialista i, per tant, complirà el paper i la funció que el president Sánchez té previst. I a més tindrà conseqüències jurídiques perquè la situació plantejada jurídicament és bastant inacceptable. Es trencarà la proporcionalitat obligada del Parlament de Catalunya i serà la història d'una errada immensa (···) I per cert, és convenient que el president Torra no tingui ni el més mínim dubte que amb els seus resultats electorals no està en condicions de tombar, com ell ha dit, Miquel Iceta."

 

Carmen Calvo adverteix que els independentistes han comès aquest dijous un error immens (EFE)


El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest dijous la renúncia de l'expresident de la Generalitat José Montilla com a senador representant de la Generalitat.


Primer cop en 40 anys

Aquesta és la primera vegada en 40 anys des del restabliment de la democràcia que es tomba el nomenament d'un senador. L'última votació de senadors autonòmics va ser fa justament un any, en plena aplicació del 155. ERC i JxCat van votar els candidats al Senat de Cs i viceversa, i ningú va plantejar-hi objeccions. Només hi va haver quatre abstencions, les de la CUP.

Pedro Sánchez haurà de buscar un altre candidat perquè el dia 21, encara en campanya electoral, acabi presidint el Senat. El president espanyol diu que, amb el seu veto, els independentistes catalans estan "vetant la convivència i la concòrdia a Catalunya". Segons Sánchez, les forces independentistes demostren que "tenen por de dir que la independència no és la solució".

El líder del PSOE considera que la solució per a Catalunya està en la Constitució i en les vies estatutàries, i ha alertat que "per molt cordó sanitari, per molt veto" que intentin posar, els independentistes no podran amb els "anhels" dels pobles catalans i bascos a favor de la convivència i la concòrdia de tots els espanyols.

El líder del PSC, Miquel Iceta, qualifica d'"aberració democràtica" que els independentistes impedeixin la seva designació com a senador autonòmic. I pensa recórrer davant del Tribunal Constitucional.

Des de JxCat, Albert Batet justifica el seu vot contrari: "Ho fem per respecte democràtic i a la cortesia del Parlament de Catalunya, perquè això va de cortesia, respecte democràtic i sobirania".

I Sergi Sabrià, d'ERC, es refereix al 155 i als presos independentistes: "No hi ha cortesia parlamentària quan es decideix empresonar els teus companys d'escó. Van pensar en la cortesia parlamentària quan van aplicar el 155? No van mirar a la cara de les famílies dels presos quan van venir a aquest Parlament."

ARXIVAT A:
Miquel IcetaPSCPSOEParlament de CatalunyaEleccions 28A
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut