La nova derrota al Parlament suposa un nou maldecap per a Johnson (Reuters)
La nova derrota al Parlament suposa un nou maldecap per a Johnson (Reuters)
Londres

El Parlament britànic queda suspès sense que Johnson pugui forçar eleccions

L'oposició laborista tira endavant una llei que ha d'obligar el primer ministre a demanar un ajornament del Brexit

RedaccióActualitzat

El Parlament britànic ha rebutjat un nou intent del primer ministre, Boris Johnson, de convocar eleccions anticipades el 15 d'octubre. Ha estat l'última votació que ha fet la Cambra dels Comuns abans que les sessions hagin quedat suspeses durant cinc setmanes, fins al 14 d'octubre. Johnson proposava un avançament electoral com una manera d'executar el seu pla de sortir de la Unió Europea de forma abrupta.

La cambra ha quedat clausurada poc abans de les dues de la matinada, enmig de les protestes de l'oposició. Aquesta suspensió la va impulsar Boris Johnson a través d'una decisió polèmica. Seran cinc setmanes sense debats fins que Elisabet II obri un nou període de sessions.

Amb aquesta maniobra, que és legal, les coses se li complicaven a l'oposició per fer front al primer ministre, però finalment han aconseguit en un temps rècord tirar endavant una llei que ha d'obligar Johnson a demanar un ajornament del Brexit i han impedit, ara per ara, unes eleccions, cosa que ha irritat el primer ministre.

"El moment arribarà quan la gent tingui finalment l'oportunitat d'emetre el seu veredicte, i com que fidelment aquesta cambra va complir amb els seus desitjos, estic segur que s'adonaran que va ser aquest govern el que va estar al seu costat."

 

Johnson abandonant el Parlament, que ha quedat clausurat durant cinc setmanes (Reuters)

Mentrestant, l'oposició ha vist com el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, ha anunciat que plega. Enfrontat al seu partit, el conservador, que l'acusa d'afavorir els laboristes amb les seves decisions, Bercow ha reivindicat la sobirania del Parlament.

"Durant la meva etapa com a president de la Cambra dels Comuns, el meu objectiu ha estat fer créixer l'autoritat d'aquest Parlament, una decisió per la qual no penso demanar disculpes absolutament a ningú, enlloc ni en cap moment."


El popular "speaker" ha estat aplaudit efusivament per l'oposició, però els membres del govern s'han mantingut asseguts als bancs de la cambra.

El líder laborista, Jeremy Corbyn, saluda el conservador John Bercow, que deixa de ser l'"speaker" de la cambra (Reuters)

Un cop suspès el Parlament, una de les possibilitats que quedaria ara, doncs, seria sol·licitar una nova pròrroga per sortir de la Unió el 31 de gener, cosa que Johnson no vol fer.

A finals d'agost, Boris Johnson va demanar a la reina Elisabet II de suspendre les sessions de la Cambra dels Comuns fins al 14 d'octubre per impedir que els diputats britànics tinguessin temps d'evitar que hi hagués un Brexit sense acord.

 

La Cambra dels Comuns deixa de funcionar fins al 14 d'octubre (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris Johnson
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut