El Parlament britànic rebutja l'avançament electoral que demanava Boris Johnson
Boris Johnson intervé a la Cambra dels Comuns aquest dilluns (EFE)
Londres

El Parlament britànic rebutja l'avançament electoral que demanava Boris Johnson

El primer ministre anuncia una nova llei que li permeti convocar eleccions anticipades el 12 de desembre

Actualitzat

El Parlament britànic ha negat al primer ministre, Boris Johnson, l'avançament electoral que proposava. El govern necessitava el suport de dues terceres parts de la Cambra dels Comuns (434 vots) perquè la iniciativa tirés endavant però només ha aconseguit 299 vots a favor, per 70 en contra.

Com a resposta, el primer ministre intentarà aprovar una llei que li permeti convocar unes eleccions generals anticipades el 12 de desembre. Ell mateix ho ha anunciat minuts després de perdre la votació.

Johnson no té el suport dels dos terços que necessita per avançar els comicis amb l'actual legislació, però només necessita el suport de la meitat dels diputats per modificar la llei i establir una convocatòria excepcional. Com a contrapartida, però, una nova llei ha de passar per la Cambra dels Lords, la qual cosa afegeix complicacions al tràmit.

 

 

Johnson surt del 10 de Downing Street cap al Parlament, aquest dilluns (EFE)

 

Els liberals i l'SNP, a favor de les eleccions

La idea del canvi legislatiu l'han posat damunt la taula el Partit Liberal Demòcrata i el Partit Nacionalista Escocès, que s'han mostrat a favor d'unes eleccions, tot i que discrepen de la data que proposa Johnson.

Els dos partits, partidaris d'un segon referèndum sobre el Brexit, volen els comicis el 9 de desembre, tres dies abans del que proposa el primer ministre. Liberaldemòcrates i independentistes, que esperen millorar els resultats, tenen els vots necessaris perquè tiri endavant la reforma legislativa de Johnson.

 

Els laboristes demanen vetar un Brexit sense acord

Per la seva banda, el Partit Laborista ha anunciat que analitzarà "amb detall" el text legal que presenti el primer ministre abans de fixar la seva posició.

El líder de l'oposició, Jeremy Corbyn, ha avisat que no donarà suport a un avançament electoral fins que la possibilitat d'un Brexit sense acord hagi quedat completament fora de la taula.

 

El líder laborista, Jeremy Corbyn, intervé durant la sessió a la Cambra dels Comuns (EFE)

 

Aquest nou fracàs parlamentari de Johnson arriba poc després que enviés una carta a Brussel·les confirmant que accepta l'extensió de tres mesos de la sortida de la Unió Europea.

Johnson, que havia arribat a dir que preferiria estar "mort en una tanca" que endarrerir el Brexit més enllà del 31 d'octubre, ha insistit en la missiva que s'ha vist obligat per llei a acceptar la pròrroga i que ho fa en contra de la seva voluntat.

El líder del Partit Conservador, que encapçala les enquestes, vol acudir a les urnes per intentar recuperar la majoria parlamentària, davant les dificultats que té per guanyar qualsevol votació a la Cambra dels Comuns.

 

ARXIVAT A:
Boris JohnsonBrexit
Anar al contingut