El Constitucional suspèn la moció sobre l'autodeterminació quan el Parlament l'aprovava
El president del Parlament ha avançat el ple de la tarda al matí per poder-la aprovar abans que el TC la suspengués
El Parlament ha debatut i aprovat aquest dimarts la nova moció dels grups independentistes proposada per la CUP que defensa el dret a l'autodeterminació.
El debat ha coincidit amb la reunió del Tribunal Constitucional aquest mateix dimarts al matí per estudiar el recurs del govern espanyol contra aquesta moció.
El Parlament s'ha reunit a les 9 del matí per debatre aquesta moció. De fet, el ple estava previst a les 3 de la tarda, però a última hora d'aquest dilluns es va avançar perquè es pogués votar abans que el Tribunal Constitucional pogués prendre cap decisió.
Aprovació i suspensió, al mateix moment
Després d'un breu debat, a les 10 del matí s'ha fet la votació del punt de la moció de la CUP que defensa l'autodeterminació, que ha estat aprovat per 61 vots a favor, cap en contra i 8 abstencions dels comuns. Hi han votat a favor la CUP, ERC i JxCat.
Només hi havia 90 diputats presents, 21 dels quals no han votat. De fet, els diputats de Ciutadans han marxat just abans de la votació. Els del PP i del PSC no se n'han anat, però tampoc no han votat.
Cursa entre el TC i el Parlament
Aquesta votació s'ha fet pràcticament en el mateix moment en què es feia públic que el Tribunal Constitucional suspenia els acords previs a la moció que s'ha votat.
De fet, el TC ha fet el mateix que el Parlament: avançar la seva reunió per poder tractar a primera hora aquesta petició que li va fer el govern espanyol divendres de la setmana passada.
Concretament, el TC ha acordat per unanimitat admetre a tràmit l'incident d'execució de sentència del govern espanyol contra els acords de la mesa del Parlament del 29 d'octubre i el 5 de novembre, i n'ha suspès la vigència.
La notificació, abans o després?
La cursa no ha acabat aquí: la votació d'aquesta moció al Parlament s'ha fet a les 10 i 7 minuts del matí i les versions de quan ha arribat la notificació del TC divergeixen.
Segons fonts del Constitucional, han enviat el correu electrònic en què notificava la resolució als lletrats i als membres de la mesa a les 9 i 56 minuts, 11 minuts abans de la votació.
Fonts del Parlament, en canvi, asseguren que el correu l'han rebut a les 10 i 9 minuts, 2 minuts després que s'hagués fet la votació.
En tot cas, però, la modificació de l'ordre del dia i l'inici del debat ha estat força abans de tot això, quan els acords previs de la mesa del Parlament sobre la moció encara no estaven suspesos.
Previsiblement, l'aprovació de la moció generarà un nou requeriment del govern espanyol al TC.
Les conseqüències penals
Un cop més, en la suspensió el Tribunal adverteix el Parlament i els membres de la mesa sobre les conseqüències penals d'incomplir les seves resolucions.
Fonts jurídiques asseguren que encara que el Parlament hagi aprovat la moció, la mesa igualment hauria desobeït perquè hi ha advertències anteriors del TC en el mateix sentit.
Aquest és el document que el TC ha aprovat per unanimitat:
Tribunal Constitucional by Moderador Noticies Web on Scribd
El govern s'ha queixat
L'avançament del ple a les 9 del matí havia generat malestar al govern de la Generalitat, que s'ha queixat per carta al president del Parlament, Roger Torrent, dient-li que coincidia amb la reunió del consell executiu i impedia els membres del govern assistir-hi.
L'hemicicle del Parlament, aquest matí amb els escons del govern de la Generalitat buits (ACN)Canvi d'ordre del dia
El ple ha començat amb la petició dels grups independentistes que es canviés l'ordre del dia per començar el debat amb aquesta moció, que era el sisè punt previst per a aquesta tarda.
Això ha generat un debat previ en què Ciutadans, PSC i PP han demanat que es reunís la junta de portaveus abans de modificar l'ordre del dia.
En aquest debat previ a la modificació, els partits contraris a debatre la moció han fet referència a 2 sentències del TC sobre resolucions semblants del Parlament sobre el dret a l'autodeterminació.
Torrent els ha replicat que el TC no havia fet encara cap requeriment sobre la moció d'aquest dimarts, i no ha fet cas de les demandes de reunir la junta de portaveus abans de debatre-la.
Aprovació de la modificació i debat
La modificació ha estat aprovada per 70 vots a favor i 54 en contra, de manera que el ple ha començat amb el debat de la moció sobre l'autodeterminació poc abans de dos quarts de 10 del matí.
El debat ha començat amb la defensa de la moció per part de Maria Sirvent, de la CUP, el grup que la va presentar. Sirvent s'ha queixat que el PSC hagi presentat més objeccions a la moció que no pas Ciutadans i el PP.
Per part de Catalunya en Comú-Podem, el diputat Lucas Silvano ha defensat que al Parlament es puguin votar mocions com aquesta. Per part d'ERC hi ha intervingut Ernest Maragall i per JxCat, Jordi Monell.
També hi han intervingut Ignacio Martín, per part de Ciutadans; Ferran Pedret, del PSC, i Alejandro Fernández, del PP. En les seves intervencions, han dit que la situació els recordava el ple del 6 i 7 de setembre del 2017.
Fernández ha assegurat que amb aquesta moció els grups independentistes "estaven trepitjant la meitat de la població catalana" i Martín ha comparat Torrent amb el rei Sol.
Podeu seguir en directe la sessió del ple del Parlament, que continua amb la resta d'ordre del dia, en aquesta finestra:
La mesa del Parlament va tramitar aquesta moció sobre l'autodeterminació el 29 d'octubre, que demanava que la cambra catalana manifestés de manera clara "la voluntat d'exercir el dret a l'autodeterminació i respectar la voluntat del poble català".
Després que la mesa del Parlament la va admetre a tràmit a finals del mes passat, el govern espanyol en funcions la va portar al Tribunal Constitucional.
Des del TC i el govern espanyol han reiterat les últimes setmanes les conseqüències penals en què poden incórrer els membres de la mesa si tiren endavant propostes contràries a les resolucions de l'alt tribunal.
La moció de la CUP també instava el president Torra a cessar el conseller d'Interior, Miquel Buch, pel paper dels Mossos d'Esquadra durant les mobilitzacions posteriors a la sentència del Suprem.
L'avançament del ple, que habitualment es fa dimecres i dijous, està motivat pel viatge que el president del Parlament, Roger Torrent, té previst fer a Suïssa per participar en l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia.
- ARXIVAT A:
- Procés català