Paneque ha estat al centre de les crítiques de l'oposició per la gestió de Rodalies (ACN/Maria Pratdesaba)

El Parlament demana el cessament de Paneque pel caos de Rodalies amb l'abstenció d'ERC

La cambra catalana ha reprovat l'actuació del ministre Puente i ha demanat la dimissió dels presidents de Renfe i Adif

Actualitzat

El Parlament ha instat el president Salvador Illa a cessar la consellera Sílvia Paneque, arran del caos de Rodalies.

La proposta ha tirat endavant amb els vots de Junts --que l'havia presentat--, el PP, Vox, la CUP i Aliança Catalana, i ha pogut prosperar per l'abstenció d'ERC, encara que la diputada del Jovent Republicà Mar Besses s'ha desmarcat del grup i ha votat a favor del cessament. El resultat ha estat de 67 vots a favor, 48 en contra i 19 abstencions.

A més de demanar-ne el cessament, el Parlament també ha reprovat l'actuació de la consellera, en el que suposa un clar revés --el primer gran sotrac polític-- per al govern, que fins ara ha intentat fer bandera de la bona gestió i ha ensopegat amb els problemes constants d'una xarxa que dona servei a més de 120 milions de passatgers anuals.

La damnificada és ni més ni menys que la portaveu de l'executiu i responsable de la macroàrea de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, que té sota el seu comandament algunes de les grans apostes de Salvador Illa per a aquesta legislatura.

Tot i la petició del Parlament, l'última decisió està en mans d'Illa, que ja ha deixat clar que no cessarà la consellera. Després de la votació, fonts de la Presidència han assegurat que el cap de l'executiu manté la confiança en ella i el seu equip, així com "l'aposta per la via de les solucions".

El govern de Salvador Illa s'ha endut el revés polític més sonor de la legislatura (EFE/Andreu Dalmau)

Aquest dimarts, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Paneque ja va deixar clar que no té al cap la dimissió. I va etzibar: "Que jo dimiteixi no resol els problemes de Rodalies."
 

El ministre, Renfe i Adif, també assenyalats

La petició de cessament de Paneque ha estat el principal titular d'una sessió dedicada a debatre les propostes dels partits per fer front als problemes diaris en la xarxa ferroviària catalana que gestiona Renfe, una situació que tant el govern com l'oposició coincideixen a dir que s'ha tornat insostenible, malgrat que cadascú hi troba culpables i solucions diferents

Així, també el Parlament ha demanat la dimissió dels presidents d'Adif i Renfe, i ha reprovat el ministre Óscar Puente. Aquest últim punt, que era una proposta del PP, ha tirat endavant amb els vots favorables de Junts, PP, Vox, CUP i AC, l'abstenció d'ERC i els vots contraris del PSC i els Comuns.

Durant el debat, la diputada republicana Mar Besses ha instat la consellera Paneque a exigir responsabilitats a l'Estat. "Si vostè no exigeix responsabilitats, serà vostè qui haurà d'assumir-ne", li ha etzibat. A més, l'ha advertit sobre la fragilitat del govern en minoria:

"No s'adormi perquè, si ho fa, la legislatura pot descarrilar."

En aquest sentit, la diputada ha demanat a la consellera que treballi per al compliment de l'acord de traspàs de Rodalies i que agafi "velocitat de creuer".

La reprovació i la petició de cessament estaven en mans d'ERC, que va donar suport a la posada en marxa del nou govern i ara tenia els vots necessaris per indultar Paneque, tal com li reclamaven els socialistes.

Els vots d'ERC eren necessaris per evitar la petició de cessament (Parlament de Catalunya)

Per part de Junts, Montse Ortiz ha justificat les peticions de cessament de la consellera i de reprovació dels presidents de Renfe i Adif pel fet que "porten set anys governant a Madrid" i "el caos també és responsabilitat seva". A més, sobre el traspàs, ha insistit que el grup vol que sigui "real i efectiu, calendaritzat, amb totes les línies i que es dugui a terme amb una empresa pública 100% catalana".

Al seu torn, el PSC ha mostrat el seu "suport total" a la consellera davant les peticions de reprovació i cessament. "No és just ni s'ho mereix", ha assegurat el diputat José Ignacio Aparicio, alhora que ha lamentat que "es perdin oportunitats cercant culpables o demanant reprovacions". "Això és una proposta de millora?", ha preguntat a l'oposició. 

El diputat dels Comuns Lluís Mijoler ha criticat els anys de "desinversió per una visió classista" sobre el model ferroviari, i ha defensat "un traspàs integral, que inclogui infraestructures, serveis i inversions".

Des del PP, Àngels Esteller ha insistit que cal aturar el traspàs de Rodalies i ha apuntat contra el ministre Óscar Puente, de qui el grup ha aconseguit la reprovació. "Li sobra molta supèrbia i li falta molta gestió", ha lamentat.

Dani Cornellà, de la CUP, ha justificat el suport a la petició de cessament de Paneque, i ha instat la Generalitat a "censurar i sancionar Renfe com es faria amb qualsevol altra empresa del país". El diputat també ha insistit en la necessitat que el govern català tingui el control del servei ferroviari i hi aposti clarament, i ha acusat la consellera d'"amagar-se" davant dels problemes.

Aliança Catalana ha reclamat una "compensació econòmica" pels incompliments i ha apostat per un traspàs complet, tot el contrari que Vox, que ha tornat a instar el govern a paralitzar tots els tràmits per assumir el servei.

Dimarts, a la primera part del debat monogràfic, el president Salvador Illa va admetre que "el servei no funciona amb els estàndards requerits", i va prometre "millores progressives", però això no ha impedit que la resta de grups hagin presentat propostes de resolució molt crítiques amb l'actual gestió

Usuaris de Rodalies a l'estació de Sants de Barcelona_670.
Usuaris de Rodalies a l'estació de Sants de Barcelona. (ACN)

D'una nova APP a concrecions en el traspàs

Pel que fa a la resta de propostes, gairebé tots els grups han coincidit en la necessitat d'accelerar les inversions, monitorar les incidències i millorar la informació als usuaris.

Així, s'ha aprovat la moció a favor d'allargar la gratuïtat de Rodalies, tal com reclamaven els Comuns i la CUP, i també ha tirat endavant la proposta dels Comuns perquè Rodalies sigui la infraestructura prioritària del país, però no la que demana aparcar l'ampliació de l'aeroport del Prat.

El Parlament també ha instat el govern a impulsar nous mecanismes per informar més i millor els usuaris de possibles incidències, com una nova aplicació. I ha demanat un reforç del servei amb més trens i la construcció de noves línies ferroviàries a la Catalunya central i el Camp de Tarragona.

Sobre la creació de la nova empresa que haurà de gestionar Rodalies, PSC i ERC han visualitzat que es manté l'acord sobre el traspàs tal com van pactar amb el PSOE el 2023, per investir Pedro Sánchez.

Han pactat --i aprovat juntament amb els Comuns-- una proposta de resolució que diu que la Generalitat "presidirà i tindrà una posició majoritària al consell d'administració" de la nova empresa que s'ha de constituir.

Tot i això, els socialistes han hagut de fer equilibris per no contradir l'acord del govern i del ministeri amb els sindicats. Aquell acord, del 16 de març, signat in extremis per desconvocar les vagues, deia que la majoria de l'accionariat el tindrà Renfe i, per tant, l'Estat, amb un 50,01%.

El text d'aquest dijous no diu res de l'accionariat. Només es parla, doncs, de tenir la majoria al consell d'administració, i, per tant, el poder de decisió.

Les que no han prosperat són les mocions del PP i Vox que exigeixen aturar els tràmits per traspassar el servei. 

Alguns usuaris evacuats per les vies durant una de les incidències dels últims mesos (3Cat)
ARXIVAT A:
MobilitatParlament de CatalunyaRodalies
Anar al contingut