Pla general de la reunió de la Mesa del Parlament
La mesa del Parlament ha de decidir si permet a l'OAC investigar la institució

El Parlament autoritza l'Oficina Antifrau a investigar les llicències d'edat

La mesa ho ha aprovat per unanimitat després que antifrau li ho hagi demanat perquè ha rebut una denúncia, i per investigar-ho necessita el seu vistiplau

RedaccióActualitzat

La mesa del Parlament ha autoritzat aquest dimarts que l'Oficina Antifrau de Catalunya, l'OAC, investigui les polèmiques llicències d'edat i també alguns processos de selecció de personal a la cambra.

La mesa ho ha decidit per unanimitat, i ho ha fet expressant "la voluntat de màxima cooperació i transparència", però també demanant a l'OAC que concreti quins casos vol investigar.

L'OAC ho havia demanat perquè ha rebut una denúncia, però no ho podia investigar sense el vistiplau del mateix Parlament, que ara li haurà de lliurar la documentació que li demani.

Si detectés algun presumpte delicte, l'OAC ho passaria a la Fiscalia o als jutjats, i si es detectessin irregularitats administratives, constarien en un informe.

Diverses fonts han explicat que la petició de l'OAC es va tractar en la reunió de la mesa de la setmana passada, però que llavors no es va prendre cap decisió, perquè no constava en l'ordre del dia.

Si la mesa hagués decidit no autoritzar la investigació, l'OAC no hauria tingut marge per actuar, i la denúncia s'hauria arxivat.

La llei de creació de l'OAC també exigeix l'aprovació del Parlament per a qualsevol investigació relacionada amb la Sindicatura de Greuges, la de Comptes, el CAC o el Consell de Garanties Estatutàries.


S'investigaran les llicències a 60 anys amb el 100% del sou

Segons el diari ARA, que ha avançat la notícia aquest dilluns, en la reunió de la setmana passada de la mesa va sorprendre la petició perquè no era a l'ordre del dia.

L'article d'aquest diari assegurava que, malgrat la sorpresa, la majoria de grups ja es van mostrar llavors favorables a permetre la investigació.

També afirmava que el Parlament feia dies que té constància de la intenció de l'OAC, i que aquesta no ha detallat tot el que vol investigar, i que s'ha limitat a esmentar alguns exemples.

El principal són les llicències d'edat que es van aprovar l'any 2008, durant la presidència d'Ernest Benach, i que permetia als treballadors del Parlament deixar de treballar als 60 anys.

Ho feien amb el 100% del sou, motiu que va aixecar crítiques quan es va divulgar, el gener de l'any passat, i després es van mantenir, però rebaixant-lo al que tindrien un cop jubilats.

La vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, presidint la reunió de la Mesa.
La mesa del Parlament la presideix en funcions la vicepresidenta primera, Alba Vergés

Polèmiques per processos de selecció

Pel que fa als processos de selecció de personal, hi ha unes oposicions a uixer del 2018 en les quals es van ampliar les places quan el procés ja estava en marxa.

Aquest cas va motivar un enfrontament entre els llavors vicepresident Josep Costa i president Roger Torrent.

I ara fa un any es va saber que el fill de la llavors secretària general Esther Andreu es va presentar a una plaça d'interí sense que ni ell ni ella expliquessin el parentiu que els unia, cosa que havien de fer.

Arran de la polèmica, Andreu va acabar dimitint i després s'ha reincorporat com a lletrada, igual que Xavier Muro, el secretari general que es va veure involucrat en la polèmica entre Costa i Torrent.

A més d'aquests casos, fa tres mesos es va saber que, a banda de les llicències d'edat, funcionaris del Parlament també han rebut un "premi de jubilació" equivalent al sou de tot un any, fet que també ha aixecat polèmica.

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut