El Parlament desobeeix el TC aprova la desconnexió a partir de les conclusions de la Comissió del Procés Constituent
Forcadell admet la petició de Junts pel Sí i la CUP de debatre-les argumentant que el ple és sobirà. La resta de grups han alertat que es cometia una il·legalitat
Finalment, i després d'un debat força tens, el ple del Parlament ha debatut i ha votat la desconnexió a partir de les conclusions de la Comissió del Procés Constituent.
Un cop ha acabat el control del govern, Junts pel Sí i la CUP han demanat formalment a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, debatre i votar al ple de la cambra les conclusions del nou full de ruta pactat malgrat l'alerta del Constitucional. Ho han fet Jordi Turull i Anna Gabriel. Forcadell els ha demanat si són conscients que el Tribunal Constitucional ha avisat que no es poden debatre perquè emanen de la declaració del 9-N, que està suspesa. Turull i Gabriel han declarat ser conscients de la interlocutòria i s'han emparat en l'article 57 de l'Estatut d'Autonomia.
"Amenaces fetes. Cap problema. Cap a la independència sense por", ha dit Gabriel.
L'oposició ha rebutjat frontalment tant el debat com la votació. El PSC, el PP i Ciutadans han demanat a Forcadell que no ho permetés i han exigit responsabilitat a la presidenta de la cambra per evitar posar en risc i fora de la llei la cambra catalana. C's ha insistit a la presidenta de la cambra que "reflexioni sobre la decisió que té a les seves mans".
Catalunya Sí que es Pot, per la seva banda, ha assegurat que, tot i estar d'acord a debatre, no vol dinamitar els ponts.
Després de la petició dels grups de l'oposició, Forcadell ha accedit a llegir el text de serveis jurídics sobre la conseqüència de votar les conclusions del procés. La presidenta de la cambra ha volgut deixar clar que el "Parlament és sobirà" i que no era la mesa qui estava aprovant el debat.
Després d'un intens debat de tots els grups, s'ha procedit a la votació. La cambra ha aprovat sotmetre a debat les conclusions de la Comissió del Procés Constituent per 72 vots a favor, de Junts pel Sí i la CUP; i 52 en contra, de la resta de grups. El ple del Parlament decidia, doncs, desobeir el Tribunal Constitucional i donava pas a un debat que ha transcorregut amb total normalitat en què els grups han insistit en els seus posicionaments. Mentre que Junts pel Sí i la CUP han defensat el contingut del seu nou full de ruta, l'oposició ha insistit que s'estava cometent una il·legalitat.
Dos dels protagonistes d'aquest nou full de ruta, el president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, que no han intervingut en el ple, han volgut ser presents en el debat a través de Twitter.
El Parlament aprova per 72 a 52 debatre propostes procés constituent. Alguns diuen que 72 és quedar-se sol i que 52 és estar acompanyat.
Carles Puigdemont (@KRLS) 27 de juliol de 2016
Tenim el mandat democràtic de construir un nou país, net i just, i un mandat, per nosaltres, és una obligació! pic.twitter.com/BbIhQ6Bxts
Oriol Junqueras (@junqueras) 27 de juliol de 2016
Acabat el debat, els diputats de Ciutadans i el PP s'han absentat del plenari per no participar en la votació, mentre que els socialistes han fet constar que, malgrat quedar-se a la cambra, tampoc no pensaven votar. Finalment, el Parlament ha aprovat la desconnexió d'Espanya amb els 72 vots a favor de Junts pel Sí i la CUP i 11 en contra de Catalunya Sí que es Pot.