Barcelona

El Parlament destitueix el director de l'Oficina Antifrau només amb l'oposició del PP

La cambra catalana vota a favor del cessament de Daniel de Alfonso per negligència i incompliment de les seves obligacions

RedaccióActualitzat

El Parlament ha decidit destituir el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, arran de les converses que va tenir amb el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. Tots els grups parlamentaris, tret del PP, hi han votat a favor, després de les revelacions que està publicant aquests dies el diari Público, en què tots dos haurien conspirat per fabricar casos de corrupció d'Esquerra i Convergència unes setmanes abans del 9-N. El resultat ha estat 121 vots a favor i només 11 en contra, els del PP, superant les tres cinquenes parts necessàries per cessar el director de l'OAC en primera votació. El motiu per cessar-lo és negligència notòria i greu en el compliment de les obligacions i els deures del càrrec.

Des de Ciutadans, el seu portaveu, Carlos Carrizosa, ha demanat el cessament. "És una obvietat", ha dit, i ha apuntat: "No perseguia uns polítics per ser corruptes, sinó per ajudar en els propòsits polítics del ministre de l'Interior". Segons el diputat de C's, tot plegat és "un nyap" i De Alfonso "ha incomplert greument les seves funcions" i, per tant, "no és una persona idònia per dirigir l'Oficina Antifrau."

Ferran Pedret, del PSC, ha dit que "el que està clar és que han caigut les màscares. Ja sabem com es condueixen els dos interlocutors al capdavant de les institucions que encapçalen". Ha assenyalat que De Alfonso "es pot refugiar en la calúmnia, com va fer aquí en el Parlament, però el que hauria d'haver fet és aixecar totes les catifes" i, en aquest sentit, ha dit que el cap de l'Oficina Antifrau "porta ben arrapada a la pell la ignomínia de la seva posició, posant en risc el treball i el bon nom de la institució."

El president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha anunciat que el seu grup ha presentat una denúncia davant la Fiscalia per un presumpte delicte de prevaricació, pel que considera un "escàndol polític de dimensions majúscules que en qualsevol país hauria provocat la caiguda del govern". Rabell ha acusat Fernández Díaz de ser un "provocador" i de tenir un "comportament predemocràtic propi de la cultura franquista."

Tot seguit ha intervingut Santi Rodríguez, del PP, que ha reconegut que era un "escàndol polític", però en un altre sentit. Ha dit que "l'únic fet delictiu és la gravació il·legal d'una conversa en un despatx del ministre de l'Interior". El diputat popular s'ha referit a les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que De Alfonso "no era un dels nostres" i Rodríguez ha dit que "això era insuportable" pels sobiranistes. I ha indicat que ara "es nomenarà un dels seus, independent, és clar", ha dit amb ironia.

Benet Salellas, de la CUP, ha recordat al PP que "l'Oficina Antifrau espanyola no sabem com funciona perquè no existeix. Deu ser per prudència, perquè no destapin tota la corrupció dels llocs on governen". Salellas ha dit que Daniel de Alfonso ha de ser "perseguit, castigat i depurat perquè no torni a fer de jutge. El pitjor que podria passar és veure la claveguera de l'Estat passejant pels passadissos d'un jutjat de Barcelona."

Marta, Rovira, de Junts pel Sí, ha reclamat el cessament del director de l'Oficina Antifrau perquè ha demostrat la seva falta d'objectivitat i d'independència, rebent "instruccions directes d'un ministre de l'Interior". "Són conspiracions per perseguir persones per la seva ideologia política, ha assenyalat la diputada republicana, que ha dit que "ha vulnerat i ha incomplert" la normativa de l'OAC amb una actuació "indignant". Segons Rovira, "el problema de fons és que un ministre i un president espanyol utilitza una oficina que ha de lluitar contra la corrupció per fer corrupció política i frau polític". I també ha criticat que el PP, el PSOE i Ciutadans impedeixin la compareixença del ministre a la Diputació Permanent del Congrés."

De Alfonso va dir al Parlament que no hi ha causa legal per cessar-lo

En la compareixença de dijous passat en la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament, Daniel de Alfonso va dir que és un home "digne, recte, honrat i seriós". El cap de l'OAC va esbroncar els diputats, va llançar ombres de sospita contra diversos partits i va explicar que "no hi ha causa legal" per cessar-lo. I, a més, va etzibar: "Qui estigui lliure de conspirar que tiri la primera pedra."

 

 

Aquest dimarts, Jorge Fernández Díaz va evitar donar explicacions al Congrés. La mesa de la Diputació Permanent, on només hi ha representants del PP, el PSOE i Ciutadans, va rebutjar citar-lo per unanimitat. Van argumentar que no és un afer prou urgent o excepcional per dur-lo a un Congrés inactiu entre dues legislatures. Convergència ha anunciat una querella contra el ministre en funcions.

Però Fernández Díaz diu que està tranquil. Recorda que una gravació il·legal --sense el consentiment dels gravats-- no pot ser admesa com a prova, per la qual cosa els convergents "saben que no té recorregut", assegura el ministre, que afegeix: "Una prova nul·la no serveix per a res". "Si s'ha de jutjar pel resultat a Catalunya en general i a Barcelona en particular, em sento molt ben acompanyat pels ciutadans", va afirmar aquest dimarts el cap de llista popular per la circumscripció de Barcelona després de la reunió de la junta directiva del partit a Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut