El Parlament espera conèixer un informe jurídic abans de crear les ponències de lleis de desconnexió
La creació de les ponències conjuntes d'aquestes tres lleis -règim jurídic, protecció social i administració tributària- dependrà no només de l'informe jurídic encarregat per la mesa, sinó també de si la majoria dels grups en volen formar part
La mesa del Parlament admet a tràmit la petició de ponència conjunta per les lleis clau del procés independentista, però s'espera a tenir un informe jurídic abans de decidir si les crea. La mesa i la Junta de Portaveus han abordat les sol·licituds de Junts pel Sí i la CUP de tres ponències conjuntes per les lleis de règim jurídic, protecció social i administració tributària, però s'ha deixat per a una pròxima reunió el pronunciament de la cambra catalana. Ho ha explicat José Maria Espejo, de Ciutadans, vicepresident primer de la cambra: "La mesa com a tal ha pres l'acord d'admetre a tràmit aquestes sol·licituds. Nosaltres hem votat que no, però l'acord majoritari ha estat favorable a les peticions. Ara bé, queda pendent la decisió definitiva sobre la creació o no d'aquestes ponències."
S'ha demanat un informe jurídic, a petició de l'oposició, que considera que les lleis despleguen la resolució del 9-N, anul·lada pel Tribunal Constitucional. La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, diu que l'impuls d'aquestes lleis per part de la majoria independentista no obeeix estrictament al text aprovat el 9 de novembre, sinó al mandat de les eleccions del 27-S: "Nosaltres respondrem a aquest mandat democràtic, no al que va dir en un moment determinat una resolució que també va dir coses molt similars a les que estem fent. Però ens devem a un mandat democràtic, i basant-se en aquest mandat democràtic, que és majoritari perquè existeix un acord polític, anirem fent els passos que creguem que hem de fer."
Tal com està la situació, la creació de les ponències conjuntes d'aquestes tres lleis fonamentals pel procés independentista dependrà no només de l'informe jurídic encarregat per la mesa, sinó també de si la majoria dels grups en volen formar part. Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP ja han dit que no. I caldrà veure, la setmana que ve, si finalment la mesa decideix constituir les ponències o no.