El Parlament Europeu serà part en el cas Junqueras: es pronunciarà sobre la immunitat
- TEMA:
- Oriol Junqueras
El Parlament Europeu presentarà al·legacions en el cas sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, que el Tribunal de Luxemburg examinarà el 14 d'octubre. La comissió d'afers jurídics de l'Eurocambra ha decidit emplaçar el president a fer-ho. I David Sassoli, segons fonts del Parlament, les presentarà per tractar-se d'un tema que afecta la institució parlamentària, ja que l'escó de Junqueras està vacant. Asseguren, però, que seran tècniques i no polítiques.
La decisió s'ha pres amb els vots a favor del socialistes, els verds i els liberals, amb l'excepció de Javier Nart, de Ciutadans. El cas de Junqueras va a Luxemburg perquè el Suprem té dubtes sobre l'abast de la seva immunitat.
Els dubtes del Tribunal Suprem
Junqueras va ser elegit eurodiputat d'Esquerra Republicana en les eleccions del maig, a poques setmanes d'acabar el judici del Procés. La defensa va plantejar que se li havia de donar els permisos necessaris per formalitzar la seva condició. Però al Suprem li va generar dubtes. D'entrada, que Junqueras anés a Brussel·les, amb la possibilitat que no torni, que es quedi a la casa de la República.
El tribunal va fer servir llavors la qüestió prejudicial. És un mecanisme que permet als jutges demanar un pronunciament de la Unió Europea perquè li digui de quina manera ha d'aplicar el dret comunitari, en aquest cas, i davant dels dubtes, com ha de tractar a Junqueras des que ha estat escollit europarlamentari. El Suprem va adreçar a Luxemburg tres qüestions.
Junqueras és immune des del 26 de maig, nit de les eleccions?
Si és que no, qüestió aclarida. Si és que sí; segona pregunta. Ho és encara que no hagi complert tots els tràmits de la Junta Electoral Espanyola? Si és que sí, dubte resolt. Si és que no, tercera pregunta. L'ha de deixar en llibertat per acabar-los o pesa més acabar el procés judicial del Suprem que els seus drets com a europarlamentari?
La vista del 14 d'octubre a Luxemburg
El 14 d'octubre es farà una vista on cadascuna de les parts plantejarà els seus arguments davant el TJUE. La normativa del TJUE diu que la vista és pública. I un cop escoltats tots, l'advocat general elaborarà un dictamen, que es llegeix públicament i que ha de servir als jutges del TJUE per dictar una sentència. S'espera que passin unes setmanes abans no hi hagi la decisió, que podria arribar al novembre. La sentència és vinculant per a l'òrgan que ha demanat la qüestió, en aquest cas el Tribunal Suprem.
Els drets de Junqueras, vulnerats?
El Suprem demana si ha de donar un permís penitenciari a Junqueras. Però si Luxemburg diu que Junqueras és immune des del dia que va ser escollit pels electors, se li hauran vulnerat els seus drets; perquè l'hauria d'haver deixat en llibertat des d'aquell moment. I a més, el Suprem hauria d'haver demanat un suplicatori, el permís de l'Europarlament per poder procedir penalment contra ell. Aquí entrarien en joc les majories, la negociació política i, per tant, no seria cosa d'un dia. Si aquesta és la resolució del TJUE, les conseqüències serien importantíssimes.