El Parlament convoca el ple d'investidura d'Illa amb la incògnita del retorn de Puigdemont
ERC i el PSC han signat aquest dimecres l'acord per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat
Salvador Illa ja és candidat a la investidura. El president del Parlament, Josep Rull, va proposar-lo ahir després d'una ronda de consultes amb tots els partits i, aquest dimecres, la Diputació Permanent ha convocat formalment el ple.
Amb 19 vots a favor i 3 abstencions --dels representants del PP i Vox--, la cambra ha fixat el dia i l'hora de la sessió d'investidura: aquest dijous, 8 d'agost, a les deu del matí, tal com ja havia proposat Rull.
Els grups de PSC-Units, ERC i Comuns van entrar a registre una sol·licitud perquè la Diputació Permanent es reuneixi de manera "urgent i immediata".
Aquest dimecres al migdia PSC i ERC han signat l'acord per investir Illa com el 133è president de la Generalitat.
Després del sí de la militància republicana, els dos equips negociadors han escenificat l'entesa amb una signatura davant de la Biblioteca de Catalunya. Lluïsa Moret, del PSC, i Marta Rovira d'ERC han encapçalat els equips de tots dos partits.
La rubrica de l'acord arriba hores abans que comenci el ple d'investidura, previst per demà a les 10 del matí, i dos dies després de la signatura entre socialistes i comuns. A més, el pacte també ha rebut l'aval de les joventuts d'ERC.
Aquest és el text íntegre que han signat PSC i ERC:
Acord PSC-ERC per la investidura de Salvador Illa by Moderador Noticies Web on Scribd
El calendari fins a la presa de possessió d'Illa
El candidat socialista, amb el suport garantit dels vint diputats d'Esquerra i els sis dels Comuns, compta amb 68 vots favorables, que li garanteixen ser investit en primera volta si no hi ha cap sorpresa.
L'endemà de la votació de la militància republicana, Illa va comunicar al president del Parlament, Josep Rull, que té prou suport per ser investit president.
El president de la cambra, després d'una roda de contactes amb tots els grups, el va proposar aquest dimarts com a candidat a la investidura. Rull, a més, va convocar la reunió de la Diputació Permanent d'aquest dimecres per fixar la data del ple.
Si del ple en surt un candidat investit, s'obrirà un termini de cinc dies per fer l'acte de presa de possessió del nou president de la Generalitat.
En cas que el ple se celebri aquest dijous i Illa surti investit, la presa de possessió del candidat socialista podria ser dissabte.
Un ple d'un sol dia
S'espera que el ple d'investidura d'Illa se celebri en un sol dia. Segons fonts parlamentàries, la previsió és que el debat duri entre set i vuit hores.
El debat començarà amb la intervenció inicial del candidat a la presidència, sense límit de temps. Llavors, segons ha confirmat Rull, se suspendrà la sessió durant "un temps raonable" perquè cada grup parlamentari es pugui preparar la seva intervenció.
Cada portaveu parlarà un màxim de 30 minuts, amb la possibilitat de rèplica del candidat. Illa podrà decidir respondre un per un cada grup o bé fer una rèplica global. Si es decanta per aquesta segona opció, podria ser investit dilluns a la tarda.
Si respon als grups un per un, el ple es podria allargar, perquè cada grup tindria una contrarèplica del mateix temps que Illa i potser caldria que el ple durés dos dies.
Un ple de dos dies és una possibilitat menys probable, tenint en compte que Alícia Romero, representant del PSC, ha dit durant la reunió de la Diputació Permanent que la voluntat del partit és que la sessió duri una jornada i se celebri "al més aviat possible". "És important que ens posem tots a treballar", ha recalcat.
En acabar-se el debat, es farà una primera votació en què Illa necessitarà el vot favorable de la majoria absoluta de la cambra. Això són 68 diputats, que són els que sumen PSC-Units, ERC i els Comuns. Si no hi ha sorpreses, Illa serà investit en primera volta.
En cas de no sortir escollit en primera votació, hi hauria una segona votació 48 hores després en què el candidat només necessitaria més vots a favor que en contra.
La incògnita Puigdemont: se suspendrà el ple d'investidura?
Les previsions sobre el debat d'investidura d'Illa podrien quedar alterades per la tornada de Carles Puigdemont. La possibilitat d'un retorn de l'expresident de la Generalitat planava des de fa dies sobre la investidura del candidat socialista, i aquest dimecres al migdia, en un vídeo a les xarxes socials, ho ha confirmat.
Puigdemont va reiterar fa deu dies que "només un cop d'estat" li impediria ser present al Parlament per a la sessió d'investidura. Després del sí de les bases d'ERC a Illa, va insistir en el retorn, admetent la "possibilitat real" d'una detenció.
L'objectiu del líder de Junts és arribar a l'hemicicle en el moment del ple, però no està gens clar com evolucionarà el matí. La sessió d'investidura ha de començar a les 10, però una hora abans s'ha convocat una concentració al passeig Lluís Companys de Barcelona, on es preveu que assisteixi Puigdemont.
Rull, com a president del Parlament, és qui ha d'autoritzar l'entrada i l'escorcoll de la policia judicial a la cambra i ha insistit diverses vegades que "cap diputat podrà ser detingut ni retingut per la policia" mentre ell presideixi la cambra.
En cas que es produeixi aquesta detenció, Junts ja ha avançat que demanarà suspendre el ple d'investidura. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha admès que la suspensió "és una opció" i ha admès que hi pot haver un ajornament.
El precedent d'un ple d'investidura suspès és, precisament, el de Carles Puigdemont, el 30 de gener del 2018, que l'aleshores president de la cambra, Roger Torrent, va ajornar fins que pogués ser "efectiu i amb garanties".
L'ajornament, però, no podria anar més enllà del 26 d'agost, dia en què farà dos mesos del ple equivalent convocat per Rull i es convocarien automàticament noves eleccions en cas que no hi hagués cap candidat investit.
Què és la Diputació Permanent?
La Diputació Permanent és l'òrgan encarregat de les funcions del Parlament quan el ple no es reuneix, és a dir, quan s'ha acabat la legislatura, la cambra s'ha dissolt o bé entre períodes de sessions.
Està formada per 23 membres, designats pels diferents grups parlamentaris en proporció als diputats que té a la cambra.
En aquesta legislatura, a la Diputació Permanent hi ha 8 diputats del PSC, 6 de Junts, 3 d'ERC, 2 del PP, 2 de Vox, 1 dels Comuns i 1 de la CUP.
Amb aquests números, els tres grups que han anunciat que votaran a favor de la investidura d'Illa tenen la majoria absoluta de l'òrgan: 12 de 23.