El Parlament força una votació sobre plans del Brexit alternatius al de May
La primera ministra britànica, durant un moment de la sessió a la Cambra dels Comuns (EFE)
Londres

El Parlament força una votació sobre plans del Brexit alternatius al de May

Per 329 vots a favor i 302 en contra, la Cambra dels Comuns aprova una esmena que augmenta el control parlamentari sobre el procés de sortida de la UE

Actualitzat

El Parlament britànic ha aprovat aquest dilluns al vespre una esmena dirigida a forçar una votació en la qual els diputats avaluaran plans del Brexit alternatius a l'acord entre Londres i Brussel·les que defensa la primera ministra, Theresa May.  

Per 329 vots a favor i 302 en contra, la Cambra dels Comuns ha tirat endavant una clàusula que augmenta el control parlamentari sobre el procés de sortida de la Unió Europea. Aquesta votació es produirà aquest dimecres, tot i que el resultat no serà vinculant.

 

 

La llista de possibles plans alternatius, que encara no està decidida, previsiblement inclourà vies com abandonar la UE sense acord, un segon referèndum, negociar una relació més propera amb el mercat únic o bé suspendre el divorci.
 

May no es compromet a complir el resultat

Durant el debat de la tarda, May ha rebutjat comprometre's a complir amb el resultat de la votació i ha assegurat que no atorgarà al Parlament "un xec en blanc" per decidir el full de ruta del Brexit.

L'esmena aprovada permet que els diputats convoquin el vot als Comuns, una prerrogativa reservada habitualment al govern. Aquest moviment, segons May, pertorba "l'equilibri de les institucions democràtiques del Regne Unit".

 

May, durant la sessió d'aquest dilluns a la Cambra dels Comuns (EFE)


Encara no s'ha pogut determinar si els parlamentaris es pronunciaran sobre cada possible proposta o si es dissenyarà un sistema en què escullin diversos plans per ordre de preferència.
 

12 d'abril, data límit

Hores abans, la primera ministra ha reconegut que no té prou suports per tirar endavant l'acord sobre el Brexit pactat amb Brussel·les, que la Cambra dels Comuns ja ha rebutjat dues vegades. Tot i així, manté la intenció que es voti per tercera vegada.

La Unió Europea ha fixat el 12 d'abril com la data màxima perquè el Parlament britànic aprovi el text. Si aleshores no s'ha ratificat, el Regne Unit abandonarà la Unió de forma no negociada o bé es veurà obligat a demanar una nova pròrroga, la qual cosa portaria el país a participar en les eleccions al Parlament Europeu del mes de maig.

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayUnió Europea
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut