Atenes

El Parlament grec aprova el paquet de mesures acordades amb la UE tot i el "no" de bona part de Syriza

Un total de 229 diputats hi han votat a favor, sis s'han abstingut i 64 hi han votat en contra, entre els quals hi ha l'exministre de Finances Iannis Varufakis i la presidenta del Parlament

RedaccióActualitzat

Grècia ha votat les reformes per accedir al tercer rescat en un clima de tensió a la cambra i als carrers. Passada la una de la matinada, el Parlament ha ratificat l'acord entre el govern grec i les institucions europees, després d'un llarg debat ple de retrets.

L'aprovació de les mesures, entre les quals hi ha una pujada dels impostos, privatitzacions i una reestructuració de les pensions, era necessària per poder accedir als diners del tercer rescat. Un total de 229 diputats hi han votat a favor, sis s'han abstingut i 64 hi han votat en contra, entre els quals hi ha l'exministre de Finances Iannis Varufakis; el ministre d'Energia, Panaiotis Lafazanis, i la presidenta del Parlament, Zoe Konstantopoulou. S'han oposat a les mesures imposades des de Brussel·les perquè consideren que van en contra del programa del partit. Precisament, el ministre d'Energia ha posat el seu càrrec a disposició del primer ministre grec després de votar en contra.

Malgrat aquesta oposició interna, Alexis Tsipras ha dit, en el seu discurs previ a la votació, que no eludirà les responsabilitats i que tampoc facilitarà la caiguda d'un govern d'esquerres. El mandatari grec ha insistit en el fet que Grècia està tan al límit que no hi havia cap més alternativa que acceptar el pla de rescat. A la seva intervenció al ple, Tsipras, ha explicat que tenia tres opcions en la negociació amb els socis europeus: acceptar l'acord actual, la fallida total del país o bé la sortida de l'eurozona.

Les discrepàncies en el si de Syriza es van manifestar des del primer moment en què es va anunciar l'acord amb la UE. Per això, abans que comencés el debat, Tsipras ha demanat al seu grup parlamentari que mantingués la unitat i donés suport al govern en uns moments "històrics", "difícils" i "crítics". El primer ministre ha manifestat als seus companys de partit que "ha esgotat" totes les possibilitats en la negociació i ha examinat totes les alternatives. Ha demanat a aquells que no estiguessin d'acord amb les mesures a aprovar que proposessin una alternativa eficaç.

Tsipras també ha posat en qüestió la seva continuïtat davant d'una eventual pèrdua de confiança del grup parlamentari. "Si no tinc el suport del grup parlamentari, demà em serà molt difícil seguir com a primer ministre", ha assegurat.

Dimiteix la viceministra de Finances

Una de les primeres conseqüències de tot plegat ha estat la dimissió de la viceministra de Finances, Nadia Valavani, que deixa el càrrec en protesta per l'acord tancat per Atenes amb els creditors. Valavani ha oficialitzat la seva renúncia en una carta que ha enviat al primer ministre, Alexis Tsipras, en què critica "les mesures inútils" incloses en l'acord, per les quals "no pot continuar sent membre d'aquest govern."

La viceministra de Finances no és l'única que ha presentat la dimissió. Altres càrrecs del govern grec i del partit Syriza han plegat després de mostrar-se contraris al conjunt de mesures acordades amb els creditors per mantenir el país a la zona euro. Avui, el primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, s'ha reunit amb el grup parlamentari de Syriza per explicar davant dels seus companys de partit que va esgotar "totes les solucions possibles" abans de firmar l'acord amb què el seu país obtindrà un tercer rescat, reprovat per més de la meitat de la cúpula de la coalició d'esquerres governant. "Vam intentar negociar tan bé com vam poder. Ningú pot dubtar de les intencions i dels esforços del govern per aconseguir una solució acceptable", ha dit Tsipras.

S'allarga el "corralito" fins almenys divendres

Els bancs grecs continuaran tancats almenys fins divendres, segons el nou decret que ha publicat el Ministeri de Finances, que amplia les operacions que es podran dur a terme en les sucursals, que fins ara només estaven obertes per pagar pensions i subsidis d'atur. Així doncs, ara el miler de sucursals obertes podran també gestionar el pagament de quotes i crèdits de tot tipus, com per exemple deutes amb l'estat o amb empreses públiques, i fer transferències dins d'una mateixa entitat.

El nou decret, però, manté el límit per a les retirades d'efectiu en 60 euros al dia i 120 setmanals per als pensionistes que només tenen cartilla. També es mantenen les altres limitacions.

El Fons Monetari Internacional, per la seva banda, torna a dir que el deute grec es pot disparar fins al 200% del PIB i que caldria una gran quitança per a Atenes. Tsipras ha reiterat que l'acord que va signar no era el que volia, però que no va tenir un altre remei que signar-lo.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut