Josep Rull ha subratllat l'esforç del monestir "per obrir-se a la societat" i "al món sencer" (Parlament de Catalunya/Lali Puig Farré)

Montserrat rep la Medalla d'Honor del Parlament: "Al llarg de 1.000 anys també es cometen errors"

El pare abat rep la distinció de mans del president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president del Parlament, Josep Rull, i amb crits de protesta a fora de víctimes d'abusos sexuals
Redacció Actualitzat
TEMA:
Parlament de Catalunya

El Parlament de Catalunya ha lliurat aquest dimarts la Medalla d'Honor a l'Abadia de Montserrat amb motiu dels seus mil anys d'història, que es commemoraran des d'ara i fins al desembre de l'any vinent.

A l'inici de l'acte, la formació de gala dels Mossos d'Esquadra ha hissat la senyera davant la porta principal del Palau del Parlament, en el que ha estat l'inici dels actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya.

L'entrega de la medalla l'han encapçalat el president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president del Parlament, Josep Rull, i ha provocat la sonora protesta d'algunes víctimes d'abusos sexuals per part de membres de l'abadia, que s'han manifestat fent sonar xiulets i cassoles a les portes de la cambra. Durant el seu discurs, el pare abat s'hi ha referit i ha admès errors.

"És totalment incomprensible que el Parlament, en comptes de posar-se al costat de les víctimes, es posi al costat dels botxins", ha lamentat Miguel Hurtado, denunciant d'abusos a l'abadia, que ha assenyalat l'"encobriment" de la institució del germà Andreu Soler. "El senyor Illa, el president i la mesa del Parlament han perdut qualsevol legitimat amb el col·lectiu de víctimes de violència sexual", ha reblat.

Els manifestants han fet sonar cassoles al principi de l'acte (ACN/Nico Tomás)

La distinció a l'abadia de Montserrat ha estat envoltada de polèmica des que el Parlament va acordar atorgar-l'hi el passat mes de juliol.

En aquell moment, víctimes d'abusos de l'Església ja van demanar a la mesa que revoqués la decisió, considerant-ho un acte de "violència institucional" que les "retraumatitzava". Però l'òrgan de govern de la cambra va rebutjar la petició al·legant que, malgrat els "episodis gravíssims", es tractava d'una "institució mil·lenària".

L'acte de lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament ha comptat amb representació de les principals autoritats i de tots els grups parlamentaris, excepte els Comuns, que han denunciat que la institució eclesiàstica "ha callat davant dels abusos i que no ha reparat les víctimes".

Entre el públic també hi eren els expresidents de la Generalitat Pere Aragonès, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol.

Durant la hissada de la bandera, els Cors de Clavé han entonat "El cant de la senyera". Ja dins l'auditori, l'Escolania de Montserrat, "El virolai", per començar la cerimònia, i "Els segadors", per cloure-la.

L'acte ha començat amb la hissada de la senyera davant la façana del Parlament, a càrrec de la formació de gala dels Mossos d'Esquadra (Parlament de Catalunya/Lali Puig Farré)

Gasch admet errors

La decisió d'atorgar la medalla a l'abadia la va anunciar a principis de juliol el president del Parlament, Josep Rull, que ho va definir com un reconeixement, coincidint amb la commemoració del mil·lenari del monestir, al seu valuós llegat i a la contribució de l'abadia i la comunitat benedictina en la defensa del català, de la cultura catalana i de les llibertats col·lectives.

En el discurs d'aquest dimarts, el pare abat, Manel Gasch, ha expressat el seu agraïment per la medalla i ha assegurat que "al llarg de 1.000 anys també es cometen errors", però ha defensat que "tot ajuda a créixer si es reconeix i accepta i es fa amb sinceritat" i ha dit que han "procurat esmenar" algunes coses.

Posteriorment, el president Josep Rull ha agraït les "paraules valentes" del religiós. "S'han comès errors, el monestir els ha reconegut i ha demanat perdó pel patiment", ha assegurat.

Rull també ha agraït al monestir de Montserrat que s'hagi convertit "en un baluard inexpugnable en defensa de la llengua i la cultura catalanes" i que, a més d'un espai de "reflexió", hagi estat un lloc "de fidelitat a la causa catalana".

El pare abat, Manel Gasch, ha entrat al Parlament sota l'atenta mirada de la Guàrdia d'Honor dels Mossos d'Esquadra (Kike Rincón/Europa Press) 

El president del Parlament, que s'ha referit a Montserrat com "l'oracle de Catalunya", ha situat el monestir com l'arrel del parlamentarisme català, en fer referència a les assemblees de pau i treva de Déu que hi tenien lloc.

En la seva intervenció a l'acte, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat que la Diada és "una excel·lent oportunitat" perquè els catalans es "trobin" i deixin enrere "les distàncies" que els allunyen.

A més, ha instat el monestir a "ajudar" per "fer una Catalunya més esperançada, que anteposi la convivència i l'acord a la discòrdia".

L'Escolania del Montserrat ha interpretat "El virolai" i "Els segadors" (Parlament de Catalunya/Lali Puig Farré)

Un miler d'activitats

L'abadia de Montserrat va inaugurar dissabte passat la celebració dels seus mil anys d'història ininterrompuda amb un acte civil que va aplegar 600 persones a la basílica de Santa Maria, amb els presidents Illa i Rull al capdavant.

Aquest va ser el primer d'un miler d'activitats religioses, culturals i socials programades fins al 8 de desembre del 2025.

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya 11S Religió
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut