El Parlament posa fil a l'agulla als canvis perquè Puigdemont pugui votar des de l'exili
Independentistes, Comuns i socialistes han pactat una reforma del reglament que ara es començarà a tramitar per la via ràpida
El Parlament ha posat fil a l'agulla aquest dijous a una sèrie de canvis del reglament que han de permetre regular el vot telemàtic, per internet, dels diputats a l'estranger. És a dir, perquè es puguin comptar els vots a distància de Carles Puigdemont i Lluís Puig.
La reforma ha estat pactada entre els independentistes --Junts, Esquerra i la CUP--- amb els Comuns i també, i això és significatiu, amb el PSC, que l'anterior legislatura va recórrer al TC el vot de l'exconseller de Cultura.
El ple ha aprovat que la modificació es faci per la via ràpida, per lectura única, per tal que pugui aprovar-se definitivament el 25 de juliol. No hauria de ser un obstacle el fet que el Partit Popular hagi anunciat que ho recorrerà davant del Consell de Garanties Estatutàries. Vox vol afegir-s'hi.
La tramitació exprés s'ha aprovat amb els vots dels cinc grups impulsors. El PP i Vox hi han votat en contra i Aliança Catalana s'hi ha abstingut.
Les novetats del text
El text, a part de permetre el vot telemàtic, també amplia els supòsits del vot delegat i modifica la creació de grups parlamentaris i l'aprovació de declaracions institucionals. Aquestes són les principals novetats:
- Més supòsits per al vot delegat: El reglament només permetia delegar el vot per permís de maternitat o paternitat o bé per malaltia greu o hospitalització. A partir d'ara també s'autoritzarà si la mesa considera que són situacions excepcionals degudament justificades que impedeixen el desenvolupament de la funció parlamentària. La reforma permet explícitament el vot delegat dels diputats pendents de l'amnistia mentre no es resolguin els seus casos.
- Primera regulació del vot telemàtic: Es regula per primera vegada el vot telemàtic en situacions excepcionals. Podran votar a distància els diputats amb compromisos de representació institucional del Parlament o de la Generalitat a l'estranger.
- Els diputats cedits: La reforma facilita que la CUP tingui grup propi i no hagi de compartir Grup Mixt amb Aliança Catalana. La modificació permetrà que es cedeixin diputats a un altre grup per tal d'arribar als 5 representants i tenir dret a grup propi, i que després puguin tornar al seu grup.
- Les declaracions institucionals, per majoria qualificada: Ja no caldrà unanimitat a les declaracions institucionals del Parlament, que es podran aprovar per una majoria qualificada de dos terços de la junta de portaveus. La reforma pretén representar millor els consensos de la societat i evitar que Vox bloquegi declaracions institucionals com va passar en l'anterior legislatura.