Reunió de la mesa del Parlament
Reunió de la mesa del Parlament (ACN/Mariona Puig)

El Parlament rebutja la petició de les víctimes de pederàstia i manté la distinció a Montserrat

Diversos afectats acusen la cambra de "violència institucional" i anuncien mobilitzacions en contra d'aquest reconeixement, que s'entregarà el 10 de setembre

Redacció/AgènciesActualitzat

El Parlament de Catalunya manté la seva intenció de concedir la Medalla d'Honor al monestir de Montserrat, tal com havia anunciat. Així ho ha confirmat per unanimitat, aquest dimarts, la mesa de la cambra catalana, formada pel PSC, Junts i ERC. La decisió arriba després d'analitzar la petició de diverses víctimes d'abusos sexuals comesos en àmbits vinculats a l'Església catòlica -com aquest mateix monestir-, que demanaven que es retirés aquesta proposta.

Els membres de la mesa consideren que tot i els "episodis gravíssims" d'abusos, l'Abadia de Montserrat és "una institució mil·lenària". Afirmen que condemnen i reproven tots els abusos de l'Església, però remarquen que precisament l'Abadia va ser "una de les poques institucions religioses" que es va avenir a participar en la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església que es va fer, precisament, al Parlament la legislatura passada.

Per aquest motiu, refermen la voluntat d'atorgar-li la seva màxima distinció.

"Mai m'havia sentit tan violat"

Aquest mateix dimarts, diverses d'aquestes víctimes han assistit al Parlament de Catalunya per entregar una carta als membres de la Mesa en què demanaven una rectificació i que no s'entregués la medalla al monestir de Montserrat.

Acusen aquesta institució religiosa d'haver silenciat i encobert casos de pederàstia, i el Parlament de blanquejar-ho. A més, s'oposen al reconeixement de l'abadia amb l'argument que, fins ara, no ha aplicat cap pla de reparació i indemnització.

Miguel Hurtado i Enric Soler, víctimes d'abusos per part de l'Església, en roda de premsa al Parlament
Miguel Hurtado i Enric Soler, víctimes d'abusos per part de l'Església, en roda de premsa al Parlament (ACN/Arnau Martínez)

Des de la mateixa seu parlamentària, els afectats han acusat la direcció de la cambra de "violència institucional". Se senten menystingudes i asseguren que, amb reconeixements com aquest, es fa un pas enrere i es torna a temps de la dictadura. Miguel Hurtado, que va patir abusos a Montserrat, subratlla que aquesta és una situació inèdita i anuncia mobilitzacions.

"No hi ha cap Parlament de democràcia occidental on s'hagi arribat a aquest punt. Serà el primer cop a la història en què les víctimes de pederàstia fan una cassolada contra el seu propi Parlament denunciant la violència institucional."

Durant la seva visita, s'han mostrat visiblement indignades i han fet pujar la intensitat de les crítiques cap a la decisió de la mesa, com ha expressat Enric Soler, víctima dels jesuïtes.

"Mai m'havia sentit tan violat per una institució com per la Mesa del Parlament, atorgant aquesta medalla a l'epicentre de la pederàstia de Catalunya."

Soler ha insistit que donar aquesta medalla suposa "premiar conductes profundament perilloses per al benestar de la infància" i ha lamentat també que "sempre es protegeix la institució" i se silencia les víctimes, enviant-los el missatge de "jo no et crec", ha dit.

El 9 de juliol passat, el Parlament de Catalunya va acordar atorgar la medalla d'honor en categoria d'or al monestir de Montserrat coincidint amb el mil·lenari de la seva fundació per part de l'abat Oliba. El president de la cambra, Josep Rull, ho va anunciar destacant que l'abadia "s'ha convertit en un baluard de defensa de la llengua i la cultura catalana", així com de les "llibertats col·lectives".

L'acte d'entrega de la medalla es farà el dia 10 de setembre, en el marc de la commemoració de la Diada. Abans, durant aquests pròxims dies, Rull té previst rebre les víctimes per mostrar-los, diu, el seu "suport i empatia".

ARXIVAT A:
Agressió sexualAbadia de MontserratPederàstia
Anar al contingut