El Parlament rebutja per segon cop investir Mas
El ple del Parlament de Catalunya, reunit en el segon debat de la sessió per investir Artur Mas, el candidat a la presidència proposat per Carme Forcadell, presidenta del Parlament, ha rebutjat per segona vegada la candidatura. És la primera vegada que s'arriba a aquest punt en tota la història de la Generalitat restaurada fa 35 anys.
Aquesta segona votació ha tingut el mateix resultat que la primera: 62 vots a favor i 73 en contra, de manera que, tot i que només necessitava majoria simple, no ha arribat als 63 necessaris, com ja estava previst. La votació s'ha fet per ordre alfabètic a partir del diputat de Junts pel Sí Antoni Castellà, escollit per sorteig.
El debat ha començat amb el candidat, Artur Mas, proposant les tres vicepresidències avançades ahir, i també sotmetre's a una qüestió de confiança d'aquí deu mesos, per intentar convèncer la CUP.
El president de la CUP al Parlament, Antonio Baños, ha afirmat que "la nova oferta té ingredients que cal valorar" i ha afegit que l'acord és molt a prop i no s'aixecaran de la taula de negociació, però ha rebutjat donar suport al candidat en aquesta segona oportunitat.
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, per la seva banda, ha acusat Mas de fer "invents" per aconseguir la presidència, i s'ha queixat que en el seu discurs no hagi mencionat en cap moment que la resolució està suspesa pel Tribunal Constitucional.
El líder del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a Mas de no desplegar la resolució independentista per evitar situar-se fora de la llei, i l'ha criticat perquè està disposat a devaluar la presidència "per mantenir-se en el càrrec."
El cap del PPC, Xavier García Albiol, ha afirmat que "som davant d'un govern que ha perdut el nord", i també ha instat Mas i la presidenta del Parlament a acatar la resolució del Tribunal Constitucional i no desplegar la resolució.
Lluís Rabell, de CSQEP, ha acusat Mas d'estar solucionant la campanya electoral al PP, i ha afirmat que, tal com s'està portant el procés, "l'únic lloc on no ens durà és a una república catalana".
Marta Rovira, que ha parlat com a portaveu de Junts pel Sí, la força política del candidat, ha dit que valoren "molt positivament que la CUP digui que està collada a la taula de negociació, i ha reiterat que la independència és l'única "sortida viable" que li queda a Catalunya perquè Espanya no ofereix "cap sortida".
Després del segon "no" a Mas, les negociacions per formar govern continuen, però entren en una nova fase. Les dues formacions responen a estructures i "tempos" diferents: per Junts pel Sí, la prioritat és arribar a un acord abans que comenci la campanya electoral del 20-D, uns comicis on es presenten tant CDC com ERC. En canvi, la CUP ha de presentar a l'assemblea la proposta que consideri possible d'aprovar. La formació ha convocat una reunió informativa per al 29 de novembre, tot i que, per ara, la proposta de Mas creuen que no mereix ni ser discutida.
Hi ha marge per a la investidura fins abans del 10 de gener. Si no s'aconsegueix, obligaria a unes eleccions que haurien de tenir lloc en un màxim de 54 dies, és a dir, durant la primera quizena de març. Aquest, però, és un escenari que volen evitar tant JxSí com la CUP.