El partit d'extrema dreta Aliança Catalana irromp al Parlament amb 2 diputats
El partit liderat per l'alcadessa de Ripoll, Sílvia Orriols, obté un escó per a ella a Girona i un per al cap de llista per Lleida, Ramon Abad, però no entra a Barcelona ni a Tarragona
Aliança Catalana (AC) entra al Parlament de Catalunya amb 2 diputats el primer cop que concorre en unes eleccions al Parlament. La formació d'extrema dreta ha obtingut un escó per la circumscripció de Girona --el de la seva líder, Sílvia Orriols-- i un altre per la de Lleida, tot i que no aconsegueix representació a Barcelona ni a Tarragona.
Amb el lema "Salvem Catalunya", durant la campanya la formació d'extrema dreta ha fet un discurs contrari a la immigració i a favor d'una declaració unilateral d'independència. El partit, nascut el 2020 a Ripoll, ha aconseguit més de 118.000 vots als comicis del 12M.
Amb tot, els partits independentistes i el PSC han anunciat en campanya un cordó sanitari a Aliança Catalana, i s'han compromès a no pactar-hi ni a acceptar els seus vots per a la investidura. Amb els actuals resultats, la formació de Sílvia Orriols es quedaria amb un paper residual a la cambra, com a vuitena força.
Orriols: "Tenim altaveu"
La líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha celebrat els vots que li donen aquests 2 diputats. Orriols ha destacat que això els permetrà tenir un "altaveu" al Parlament i que aspiren a "pressionar i condicionar al màxim" les polítiques a Catalunya.
Durant la nit electoral, la cap de llista de la formació d'extrema dreta s'ha compromès a "seguir lluitant per aconseguir un estat català, lliure, pròsper, segur i occidental que els catalans es mereixen".
En una atenció als mitjans a fora del local del partit a Ripoll, Orriols ha confirmat que es mantindrà com a alcaldessa després d'haver millorat els resultats a la ciutat. "Avui ha sigut una moció de confiança i se m'ha revalidat", ha afegit.
Quarta força a la circumscripció de Girona
El partit d'extrema dreta ha aconseguit situar-se com la quarta força més votada a la circumscripció de Girona, per darrere de Junts+, PSC i ERC. La formació ha superat els 26.800 vots i un 9% dels sufragis amb més del 99% escrutat.
L'altra circumscripció on els de Sílvia Orriols aconsegueixen representació és Lleida, on Aliança Catalana se situa com la cinquena força, per darrere de Junts+, PSC, ERC i el PP. La formació d'extrema dreta assoleix gairebé 13.000 vots i el 7,78% dels sufragis amb més del 99% escrutat. El seu cap de llista, Ramon Abad, serà diputat al Parlament.
Amb tot, Aliança Catalana no ha aconseguit prou força per entrar a la resta de circumscripcions, on ha quedat com la vuitena força. A la de Barcelona ha obtingut més de 67.00 vots, però no ha aconseguit arribar al 3% dels sufragis. A Tarragona n'ha sumat més d'11.000, tot just el 3,5%.
Guanya a Ripoll, Campdevànol i les Llosses
Aliança Catalana s'ha imposat al seu feu, Ripoll, on ha obtingut 1.559 vots, el 33,1% del total. L'alcaldessa de la ciutat i cap de llista per Girona, Sílvia Orriols, ha aconseguit millorar els resultats que li van donar l'alcaldia el 2023 --1.401 vots, un 30,76% dels sufragis i 6 regidors.
L'extrema dreta també s'ha imposat a Campdevànol (Ripollès), on ha obtingut 430 vots, un 26,52%. També ha quedat primera força a les Llosses (Ripollès), on n'ha aconseguit 34, el 35,05% del total.
A Gombrèn, també al Ripollès, hi ha hagut un empat entre Aliança Catalana i Junts+ a 26 vots, el 25% del total per a cada formació.
Segona força més votada en 77 municipis
Aliança Catalana ha estat la segona força més votada en 77 municipis com Molló, Pujalt, Bellvís, Arbúcies, Vilobí d'Onyar o Ullastret. En aquest mapa podeu comprovar quins partits han quedat en segona posició als diferents municipis del país.
Sílvia Orriols: de militant de les JERC a alcaldessa de Ripoll
La cara visible d'Aliança Catalana i ara diputada electa al Parlament, Sílvia Orriols, va ser militant de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) i d'Estat Català.
El 2019 va ser escollida regidora de l'Ajuntament de Ripoll pel Front Nacional de Catalunya (FNC) després d'una campanya en què la resta de partits amb representació van acordar fer-li un cordó sanitari per la seva "ideologia xenòfoba" i pel temor que avivés discursos d'odi en una ciutat encara commocionada pels atemptats del 17-A, perpetrats per joves veïns de Ripoll.
Orriols va trencar amb el FNC el 2020 i va passar a ser regidora no adscrita a l'oposició del consistori ripollès. Aquell mateix any, el 2020, va fundar Aliança Catalana, formació amb la qual va concórrer a les municipals del 2023 i va aconseguir ser la força més votada a Ripoll amb 1.041 vots (30,76%) i 6 regidors.
Arran de la seva victòria, ERC, el PSC i la CUP van promoure una proposta de govern alternatiu que, finalment, no va aconseguir el suport de Junts. Això va permetre a Sílvia Orriols ser investida alcaldessa i formar un govern en minoria a l'Ajuntament de Ripoll.
El govern d'Aliança Catalana ha protagonitzat diverses polèmiques com ara el veto al cartell de la festa major perquè hi apareixia el dibuix d'una dona amb vel islàmic.
Orriols també s'ha vantat de dificultar tant com ha pogut l'empadronament de persones immigrants i va reclamar que no se servissin menús halal a les escoles del poble --cosa que el Consell Comarcal del Ripollès li va recordar que no es feia.
A banda dels sis regidors a Ripoll, a les eleccions municipals del 2023 Aliança Catalana va obtenir un regidor a Manlleu (Osona), on va rebre 357 vots.
També va obtenir un regidor a Ribera d'Ondara (Segarra), amb 48 vots. El seu representant, Albert Puig, va arribar a assumir l'alcaldia de forma provisional mentre l'alcaldessa sorgida d'una moció de censura, exportaveu d'ERC-AM, va estar de baixa.
Qui suma per governar?
Amb el pactòmetre pots provar quins acords permetrien formar govern: