El partit prorús guanya les eleccions a Geòrgia entre denúncies de frau de l'oposició
L'oposició prooccidental i europeista rebutja els resultats oficials, que donen la victòria a Somni Georgià, i denuncia un cop d'estat institucional
Victòria del partit actualment en el govern, prorús, a les eleccions legislatives celebrades a Geòrgia aquest dissabte. Somni Georgià ha obtingut el 54% dels vots, segons els resultats oficials emesos per la comissió electoral.
"És un cas molt rar en el món, en què un partit assoleix un èxit com aquest en una situació tan difícil", ha declarat el multimilionari Bidzina Ivanishvili, fundador de Somni Georgià.
Davant d'una multitud de seguidors, Ivanishvili ha afegit que els resultats oficials són "un bon indicador del talent del poble georgià".
Giorgi Kalandarishvili, president de la comissió electoral central, ha detallat que, amb més del 99% dels vots escrutats, Somni Georgià ha obtingut un suport del 54,086%.
Els quatre partits opositors no reconeixen els resultats, que consideren "falsificats", parlen de "cop constitucional" i argumenten que dos sondejos a peu d'urna els donaven la majoria al Parlament.
ISFED, un grup georgià que ha monitoritzat les eleccions, assegura que té constància d'irregularitats com la manipulació de paperetes, el suborn o la intimidació de votants.
En canvi, no té constància d'irregularitats significatives en el recompte de vots, la majoria dels quals s'han emès electrònicament.
"Retrocés democràtic"
La missió internacional d'observació electoral de l'OSCE, l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, ha fet aquest diumenge una roda de premsa.
Pascal Allizard, coordinador especial de l'OSCE, ha admès que la jornada electoral ha estat ben organitzada, en general, però ha remarcat que ha transcorregut en un "ambient tens" en què el secret del vot ha estat compromès, sovint.
També tenen constància de "pressions i intimidació a votants que impacten negativament en la confiança pública en el procés" i que "fan tenir dubtes sobre la capacitat d'alguns votants d'emetre el seu vot sense temor a represàlies".
Iulilan Bulai, president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (PACE), ha explicat que han pogut observar "casos de compra de vots i de doble vot, sobretot a les àrees rurals".
També que un cotxe de PACE ha estat vandalitzat mentre l'equip d'observadors que hi viatjava era dins d'un col·legi electoral.
Antonio López-Istúriz, cap de la delegació del Parlament Europeu, també ha denunciat manipulació de paperetes i intimidació de votants, i "agressions físiques" a observadors internacionals.
"Expressem la nostra profunda preocupació pel retrocéso democràtico a Geòrgia."
"Convidem les autoritats georgianes a implementar completament les recomanacions de l'OSCE o de la missió internacional d'observació electoral", ha afegit López-Istúriz després d'expressar el temor dels observadors que "el clima d'odi i intimidació pugui soscavar el procés polític a Geòrgia".
El primer ministre georgià, Irakli Kobajidze, ha tret ferro a l'informe dels observadors internacionals, que assegura que no fa "cap qüestionament de la legitimitat" dels resultats i remarca que les eleccions "s'han adequat a totes les normes electorals".
Un fre a l'ingrés a la UE
Els resultats de les eleccions georgianes són un contratemps per als plans d'expansió de la Unió Europea, perquè Somni Georgià és partidari d'ingressar-hi, però Brussel·les ha denunciat el tarannà autoritari del govern, que ha aprovat una llei sobre "agents estrangers" i una altra que limita els drets del col·lectiu LGTBIQ+.
Fonts comunitàries han admès "una sensació de decepció" amb els resultats i preocupació pel fet que la impugnació dels resultats porti a una situació d'enfrontament.
L'únic soci europeu que ja s'ha pronunciat és Viktor Orbán, primer ministre d'Hongria, que ha celebrat els resultats a Geòrgia fins i tot abans que se'n fes un anunci oficial.
- ARXIVAT A:
- Parlament EuropeuConsell d'Europa