Bonvehí, nou president del PDeCAT amb un equip de consens i el 65% dels vots
La llista de consens de Puigdemont i Pascal obté el 65% dels vots, i la candidatura alternativa, el 28,9%
El PDeCAT tindrà una nova executiva de consens després de la renúncia de Marta Pascal. David Bonvehí serà el president del partit, i Míriam Nogueras, afí a Puigdemont, la vicepresidenta.
La nova direcció ha estat pactada entre "pascalistes" i "puigdemontistes". L'elecció s'ha escalfat en l'últim moment amb l'aparició d'una segona llista crítica amb el sistema de votació.
Finalment, la llista de Bonvehí ha obtingut un 65,27% dels vots, i l'alternativa, encapçalada per David Torrents, el 28,9% dels suports.
Bonvehí: "Hi ha coses que no les hem fet bé"
En els parlaments finals per cloure l'Assemblea Nacional, els presidents Mas, Torra i Puigdemont han fet crida a la unitat del partit i del sobiranisme. En el seu discurs com a president, Bonvehí ha recollit el guant i no ha evitat fer referència als seus resultats. Assegura que ha obtingut el 65% dels vots perquè "hi ha coses que no s'han fet bé":
"Hi ha gent que m'ha dit 'jo et votaria, però èticament avui no ho puc fer.'"
Bonvehí ha felicitat David Torrents i ha assegurat que treballarà per donar resposta a la seva demanda d'un partit més obert i transparent.
El nou president del PDeCAT també ha atribuït el seu resultat a la seva falta d'experiència i trajectòria. Diu que no té "la trajectòria del president Mas", però ha promès ganes i esforç.
Pel que fa a la unitat, Bonvehí ha demanat l'ajuda de tot el partit:
"Als que heu demanat unitat, jo la intentaré practicar, però també us demano ajuda."
Bonvehí també ha demanat als associats del PDeCAT que col·laborin amb la Crida Nacional impulsada pels presidents Puigdemont i Torra:
"Si ets del PDeCAT has de ser de la Crida. Per tant, participeu-hi."
Pel que fa a la situació política. Bonvehí ha demanat passos endavant, però reflexionats i pactats com a mínim, diu, amb Esquerra Republicana:
"Deixem de demostrar-nos qui és el més valent de tots nosaltres i comencem a pensar com hem de fer passos endavant. Hem de trobar espais on mínimament pactem com el dret a l'autodeterminació s'ha de fer efectiu en els pròxims anys. Sobretot amb Esquerra Republicana, mínimament, hem de pactar els primers passos."
Finalment, llista unitària
Fins a últim moment abans de la votació, els sectors de Puigdemont i Marta Pascal han perfilat els detalls de la nova executiva de la formació. Al migdia han presentat una candidatura de consens, que tancava la crisi interna que ha viscut el partit l'última setmana.
A l'executiva hi haurà 25 noms. Estarà encapçalada per David Bonvehí i Míriam Nogueras, diputada a Madrid i una persona pròxima a Carles Puigdemont. La majoria dels membres ja eren a l'anterior executiva, però la direcció compta ara amb l'aval de Puigdemont.
El tortosí Ferran Bel es farà càrrec de la secretaria d'Organització. A la nova direcció també s'hi incorporen altres perfils com els alcaldes Marc Castells i Montserrat Candini i l'actual portaveu, Maria Senserrich. Qui no hi serà és el cap visible del sector crític, l'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals.
La proposta de candidatura ha sortit de l'anomenat pacte de Lledoners, perquè tenia l'aval de Josep Rull, Jordi Turull i Quim Forn, i també de Lluís Puig des de Brussel·les.
Llista alternativa de protesta
La votació ha estat amb llista tancada i no pas amb llistes obertes, com demanaven alguns dels associats.
Aquest sistema de votació ha motivat l'aparició d'una llista crítica. Estava encapçalada per David Torrents, un associat de Badalona, que recull el malestar d'alguns sectors que demanaven més transparència al partit amb una votació oberta de l'executiva.
La llista de Torrents criticava el desenvolupament de l'assemblea i els "pactes de despatx", i denunciava el fet que calgués votar llistes tancades i bloquejades a la direcció, en comptes de llistes obertes.
Torrents, mosso en excedència, és també conegut per la seva aparició al programa "Preguntes freqüents".
La llista de Torrents ha obtingut un sorprenent 28,9% dels suports.
El règim d'incompatibilitats deixa fora Buch i Calvet
A l'executiva tampoc no hi haurà ni Miquel Buch ni Damià Calvet, dos dels impulsors del pacte, per la llei d'incompatibilitats que impedeix compatibilitzar càrrecs orgànics de partit amb càrrecs públics. Tots dos són consellers de la Generalitat i avui les bases han votat mantenir aquest règim d'incompatibilitats amb un 59% dels vots.
República "al més aviat possible"
El plenari de l'assemblea del PDeCAT ha resolt una altra de les incògnites que van quedar pendents de resoldre del debat de les ponències, en concret de la ponència política.
Tot i que divendres s'havia aprovat una esmena que defensava "fer efectiva la república" com a objectiu del partit i fer-ho "de forma immediata", la mesa de la ponència va decidir elevar al ple la decisió final, davant d'un debat molt ajustat en comissió. Finalment ha guanyat l'opció "al més aviat possible".
Sumar-se a la Crida
L'anunci de Pascal ha aplanat el camí cap a la integració en la Crida Nacional per la República, promoguda per Puigdemont i el president Quim Torra.
L'assemblea del PDeCat va aprovar dissabte una esmena inclosa en la ponència política que posa en marxa el procés d'integració a la Crida. L'esmena aprovada insta la militància a "sumar-se i participar activament a títol personal" en el projecte impulsat per Carles Puigdemont, Quim Torra i Jordi Sànchez.
El partit ha aprovat crear una comissió delegada que s'encarregarà de la transició entre el PDeCAT i la Crida amb el 93,9% dels vots.
- ARXIVAT A:
- PDeCATProcés catalàCarles Puigdemont