El "pendrive" fantasma dels Pujol porta a judici l'excap de la Policia Nacional

Eugenio Pino i l'inspector Bonifacio Díez han negat haver fabricat proves incriminatòries, han dit que desconeixien el contingut del llapis de memòria i neguen haver-lo fet arribar a la UDEF

Yolanda LópezActualitzat

No és l'única causa judicial que té oberta l'exdirector adjunt operatiu de la policia durant l'època del ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, però sí la primera que el fa seure al banc dels acusats.

Eugenio Pino i qui llavors era el seu subordinat, l'inspector Bonifacio Díez, són jutjats per presumptes delictes de revelació de secrets, frau processal i fals testimoni en relació amb un "pendrive" d'origen dubtós que contindria informació sobre la fortuna de la família Pujol.

Els fets es remunten al 2015, quan el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que encara investiga els Pujol, va rebre aquest llapis de memòria.

Des del primer moment en va sospitar, el va anul·lar com a prova i va obrir una peça separada que va traslladar a un jutjat ordinari. Volia evitar que aquesta nova prova pogués posar en qüestió la resta de la investigació de la família de l'expresident de la Generalitat.

Els dos acusats han negat cap responsabilitat en la fabricació de proves incriminatòries contra els Pujol i han assegurat que desconeixen el contingut del llapis de memòria. L'excap de policia ha explicat que li va fer arribar el comissari Marcelino Martin Blas el 2012 i que no va tornar a saber res més d'ell.

Tots dos han negat que fessin cap gestió per fer arribar el pen a la UDEF, contràriament al que ha declarat l'excap de la mateixa Unitat. El que sí han admès és que la Policia treballava amb Método 3, coneguda per l'espionatge a l'ex-amant de Jordi Pujol Ferrussola.


La "policia patriòtica" i l'operació Catalunya

Es tracta del primer judici contra un dels exalts càrrecs del Cos Nacional de Policia que, segons les acusacions, formaven part de la coneguda com a "policia patriòtica" durant l'etapa de Mariano Rajoy.

En la comissió d'investigació al Congrés, tant l'exministre Fernández Díaz com el llavors director de la policia van negar la seva existència.

Però la resta de partits polítics creuen que aquesta policia patriòtica va existir amb la intenció de crear falsos informes per perjudicar adversaris polítics, com per exemple polítics independentistes en l'anomenada operació Catalunya o contra membres d'Unides Podem.


El cessament de Pérez de los Cobos

La polèmica sobre l'existència de la policia patriòtica ha tornat al Congrés arran del cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos, que va ser el coordinador de seguretat durant el referèndum de l'1 d'octubre. PP, Vox i Ciutadans han acusat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, de voler ingerir-se en la investigació judicial sobre les concentracions al voltant del dia de la dona dies abans que esclatés la pandèmia.

Després de dues setmanes de crispació i enfrontament polític al Congrés i al Senat, el president espanyol, Pedro Sánchez, va sortir en defensa del seu ministre acusant el PP d'atacar-lo per haver acabat amb la "mal" anomenada policia patriòtica, que tenia fins i tot despatx des d'on perjudicar l'adversari i "amagar les corrupcions del PP".

El cas Villarejo

L'exdirector adjunt operatiu, Eugenio Pino, també està involucrat en el cas Tàndem, la macrocausa que instrueix l'Audiència Nacional contra el l'excomissari Villarejo, que actualment està en presó preventiva.

Villarejo està involucrat, entre d'altres, en les converses de Corinna Larsen, l'examiga del rei emèrit Joan Carles, a qui la Fiscalia del Tribunal Suprem investiga per haver rebut suposades comissions milionàries per la construcció de l'AVE a la Meca després de l'abdicació. També amb converses i informacions diverses sobre persones rellevants d'Espanya de qui suposadament hauria venut i obtingut informació a canvi de diners.

L'excomissari Villarejo declararà com a testimoni dimecres i també ho farà el fill gran dels Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, que juntament amb Unides Podem faran d'acusació durant la setmana prevista de judici. Tots dos demanen penes de presó dels 2 al 10 anys.  

La Fiscalia demana l'absolució per al comissari i per a l'inspector perquè no es pot acreditar que tant Pino com Sevillano es posessin d'acord per fer arribar el contingut del "pendrive".

El "pendrive" fantasma va fer tot un periple. Suposadament es va portar a la UDEF per continuar les investigacions sobre els Pujol i després va desaparèixer per tornar a aparèixer en un calaix al cap d'un temps.

Davant la troballa, un altre comissari el va fer presentar davant el jutge de la Mata, que només rebre'l el va posar en "quarantena".

ARXIVAT A:
Policia NacionalJosé Manuel VillarejoCasa Reial espanyola Corrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut