Scott Bray, subdirector d'Intel·ligència Naval dels EUA en la intervenció a la Cambra de Representants
Scott Bray, subdirector d'Intel·ligència Naval dels EUA en la intervenció a la Cambra de Representants (Reuters)
Washington

El Pentàgon admet l'augment d'avistaments d'ovnis o fenòmens que no poden explicar

La cúpula de Defensa dels Estats Units ha revelat que, després de mig segle d'opacitat, ha creat una oficina que registra qualsevol trobada amb objectes voladors i recopila dades per analitzar-los

Carles Claret VilasecaActualitzat

Els soldats dels Estats Units s'han trobat amb "objectes voladors no identificats", és a dir ovnis, segons el subsecretari de Defensa per a Intel·ligència i Seguretat dels Estats Units, Ronald Moultrie.

I no només això, davant d'aquests avistaments gens aïllats de suspicàcies i raonaments científics de tota mena, el Pentàgon està recopilant dades per analitzar-los en profunditat.

En conseqüència, des de l'octubre passat, s'ha creat una oficina per supervisar la recopilació, tractament i anàlisi de qualsevol trobada amb ovnis o fenòmens d'aquest tipus encara que no siguin estrictament objectes.

Aquestes revelacions s'han fet públiques durant una reunió del subcomitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants, en una sessió monogràfica sobre ovnis, la primera sobre aquest assumpte que es porta a terme després de més de 50 anys.

Ho ha recordat el president del subcomitè, el demòcrata André Carson, apel·lant a la fi, el 1969, del projecte Blue Book, que va analitzar 12.618 ovnis detectats per la força aèria del país a partir del 1952.

De 144 fenòmens en 17 anys a 256 en només un any

En el mateix marc, Scott Bray, subdirector d'Intel·ligència Naval, ha posat sobre la taula un informe oficial publicat el mes de juny del 2021 on s'afirmava que s'havien detectat un total de 144 fenòmens no identificats entre el 2004 i el 2021.

Una xifra que, des de l'estiu de l'any passat, s'ha disparat fins a 400. Bray ha justificat l'augment de casos reportats pel fet que els soldats han començat a informar-ne més, gràcies a la feina que s'està fent per acabar amb l'estigma.

Ronald Moultrie, subsecretari de Defensa per a Intel·ligència i Seguretat dels Estats Units
Ronald Moultrie, subsecretari de Defensa per a Intel·ligència i Seguretat dels Estats Units (Reuters)

De fet, en la mateixa sessió, diversos legisladors han posta l'accent en la necessitat que els militars informin els superiors quan es faci un avistament estrany. Una exigència que els representants polítics ja van posar en relleu durant la presidència de Donald Trump.

Tot plegat després que, el 2017, els congressistes van saber que el Departament de Defensa havia iniciat, discretament, un projecte similar al Blue Book, per seguir el que s'ha deixat de dir ovnis per denominar-se "fenòmens aeris no identificats". Una activitat de la qual l'any passat el Congrés va redactar les regles de funcionament.

L'augment de la detecció de fenòmens en els últims temps també s'associa als sistemes de drons en l'espai aeri dels Estats Units i la millora dels sensors i radars per detectar-los.


No tot són ovnis  

El mateix subdirector d'Intel·ligència Naval ha indicat la possibilitat que moltes d'aquestes incidències es puguin incloure dins la categoria d'interferències en radars, fenòmens atmosfèrics naturals, programes de desenvolupament del govern o la indústria dels Estats Units o sistemes de control de països estrangers.

No obstant això, Scott Bray ha admès que, a l'hora de classificar les incidències, "hi ha una casella que ens permet incloure casos difícils i la possibilitat de sorpreses i de descobriments científics potencials".

Bray ha apuntat que, futurament, les alertes es reduiran, ja que moltes es basen en testimonis personals. Alhora, però, n'hi ha d'altres que se sustenten en sistemes de mesura més objectius com sensors o radars.

Tot i les explicacions dels responsables del Pentàgon, referint-se a l'informe de juny del 2021, el membre de la Cambra de Representants per Califòrnia Adam Schiff s'ha mostrat intrigat pels 18 fenòmens aeris no identificats, que aparentment disposaven d'una tecnologia sofisticada i que van volar sense "cap mitjà de propulsió discernible".

Davant d'aquest interrogant, Schiff va demanar directament als responsables de Defensa dels EUA si podien determinar que un enemic estranger pot fer objectes no propulsats. Scott Bray va respondre-li que, des del Pentàgon, no en tenen constància. Simplement va assenyalar que:

"Hi ha una sèrie d'esdeveniments sobre els quals no tenim cap explicació."

Un rètol a l'aparcament d'una base militar dels EUA on, suposadament, s'hi poden avistar ovnis
Un rètol a l'aparcament d'una base militar dels EUA on, suposadament, s'hi poden avistar ovnis (Reuters)


Un triangle inquietant

Són precisament els d'aquest tipus, ha afegit Bray, els que més interessa investigar. Per contra, durant la sessió, els mateixos responsables del Pentàgon han il·lustrat les explicacions amb vídeos de vols d'ovnis que, en realitat, no ho són i es pot justificar l'avistament amb una explicació ben simple.

És el cas d'un triangle reflector enregistrat a les costes del país, que podia veure's amb ulleres de visió nocturna i que, segons la Defensa dels EUA, podria tractar-se d'un dron, perquè l'ús d'aquest tipus d'ulleres facilita el reflex d'una forma triangular.

El republicà Eric Crawford, per la seva banda, va interpel·lar els funcionaris de Defensa si hi havia algun exemple d'un objecte l'origen del qual no fos natural i que es pugui atribuir als éssers humans.

En aquest cas, Bray es va referir a un vídeo gravat el 2004 per un caça del portaavions nuclear Nimitz mentre navegava per l'oceà Pacífic: "Tenim dades sobre el fenomen, però, simplement, el misteri sobre l'origen segueix sense resoldre's."

Un altre incident, mostrat públicament per primera vegada aquest dimarts, mostrava un objecte volant rere d'un avió de combat de la Marina dels Estats Units. L'objecte també segueix sense identificar-se.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut