Artur Pomar de nen, jugant a escacs en un reportatge del NO-DO

"El peó", la història del nen prodigi dels escacs Artur Pomar utilitzat pel franquisme

L'escriptor Paco Cerdà ha relatat com el franquisme va instrumentalitzar-lo i el va oblidar després, i com va continuar jugant a escacs, però sense cap mena de suport

Enllaç a altres textos de l'autor

Virgínia Martí Blasco

Periodista de la secció de Cultura d'Informatius de TV3

@VirginiaMartiB
Actualitzat

La figura del nen prodigi dels escacs Artur Pomar va fascinar tant l'escriptor i periodista valencià Paco Cerdà que va decidir investigar la seva vida a fons i el resultat ha estat el llibre "El peó".

Nascut el 1931 a Palma, a Mallorca, Pomar va destacar des de molt jove en els escacs: per exemple, amb 12 anys va empatar amb el campió del món, el rus Alexandr Alekhin.

El franquisme va instrumentalitzar la seva figura aprofitant per lluir-lo al NODO com a "Arturito Pomar" com a suposat exemple d'una Espanya que "era molt diferent de la real", segons explica Cerdà.

L'escriptor i periodista Paco Cerdà, autor del llibre "El peó" sobre Artur Pomar

Era funcionari de Correus i havia de demanar excedències

Però quan no va ser útil per a la propaganda del règim, el van oblidar i va continuar jugant en tornejos internacionals, havent de demanar excedències de la feina que tenia a Correus.

Malgrat això, va guanyar 7 campionats d'Espanya i es va arribar a enfrontar amb 9 campions del món, però sense cap mena de suport ni ajuda institucional.

El llibre de Paco Cerdà arriba a la versió catalana després que hagi estat un èxit en les versions en castellà i en francès.

Podeu veure aquí el reportatge de Virgínia Martí Blasco i Carles de la Encarnación que relata la història d'Artur Pomar i del llibre que n'ha escrit Cerdà:

Artur Pomar de nen, jugant a escacs en un reportatge del NODO

 

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut