Fa dos anys i mig que Caparrós va rebre el diagnòstic (Europa Press / Junta d'Andalusia )

El periodista i escriptor Martín Caparrós anuncia que té ELA

L'escriptor ha publicat les seves memòries, prematures, als 67 anys, en un llibre on parla de la seva pròpia mort
TEMA:
Salut

El periodista i escriptor argentí Martín Caparrós ha anunciat que té ELA. Ho ha fet en una entrevista a La Vanguardia, amb motiu de la publicació del seu últim llibre, "Antes que nada", unes memòries on explica la seva trajectòria com a cronista viatger i reflexiona sobre la malaltia que pateix.

Caparrós, amb 67 anys, ha publicat les memòries de la seva vida de manera prematura empès pel diagnòstic, tal com explica Jorge Carrión a l'entrevista que li ha fet i s'ha publicat aquest cap de setmana:

 

Carrión i Caparrós són amics i en un moment de l'entrevista, Carrión li diu que no sabia els detalls de la malaltia: "Mai em vas dir que era ELA."

Fa dos anys i mig que Caparrós va rebre el diagnòstic i no volia que els seus amics el veiessin com un "moribund", ha dit.

L'escriptor argentí, acostumat a parlar del dolor i de la mort d'altres persones --com a "El hambre", on explica la fam al món--, ara fa un viatge a través de la seva vida per parlar de la seva pròpia mort

Així comença el llibre: "M'han dit que em moriré. És ximple: no hauria de necessitar que m'ho diguin. Però una cosa és saber que et moriràs alguna vegada —obstinar-te a oblidar que et moriràs alguna vegada— i una altra molt altre que et diguin que hi ha un termini i ni tan sols és llarg".

Segons explica, tot va començar amb una caiguda en bicicleta, a París. Des de llavors, el dit gros del peu "no seguia les seves ordres." I a poc a poc, va anar notant com les cames "es cansaven aviat."

Caparrós explica que des que va rebre el diagnòstic està "condemnat": "Jo soc el que sap que no pot fer res --i que no pot no fer res--. Jo soc el que no soc, almenys el que era. Jo soc el condemnat."

Va ser quan va començar a tenir símptomes als braços que va decidir fer-ho públic: "Anava a sortir de l'armari volgués o no. No podia seguir dient que era una cosa que només m'afectava les cames."

Portada del llibre "Antes que nada", de Martín Caparrós, on es veu una caricatura de l'escriptor amb un rellotge que marca el temps

Caparrós ha dit que es va decidir a publicar el llibre quan la seva parella, Marta Nebot, va llegir-lo i li va dir que li semblava bé. 

Nebot també és periodista i, a més, presentadora i actriu. En una columna publicada a "Público", explica que tots dos han "sortit de l'armari" en fer-ho públic:

"M'atreveixo a parlar en plural, perquè el seu mal és dels que són més compartits. No estic malalta, però soc els seus braços i cames, faig el que és seu i el que és meu, em proposo viure al seu costat el que vingui i intentar ser el que necessiti."

Caparrós, un referent del periodisme

Martín Caparrós és un referent en el món del periodisme, en el món de la no-ficció. Llicenciat en història a París, ha viscut a Buenos Aires, Madrid i a Nova York. Ha rebut el premi Planeta i el premi Herralde de novel·la, entre altres distincions.

Jugant amb els gèneres, ha publicat "La historia" --una novel·la que reconstrueix la història d'una civilització desapareguda--, "Unaluna" --un diari de viatge-- o "Contra el cambio" --un recorregut per diversos països que pateixen l'amenaça de la crisi climàtica.

Una de les seves últimes obres és la novel·la interactiva "Vidas de JM", inspirada en Javier Milei.

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut