El permís de lactància dona dret a absentar-se una hora al dia fins que el lactant fa nou mesos (iStock/Anastasiia Stiahailo)

El permís de lactància ja es pot compactar sense condicions: qui el pot demanar

Què és el permís de lactància? Qui el pot demanar? Com es calcula el permís de lactància compactat?
Redacció Actualitzat
TEMA:
Família

El nou decret sobre el subsidi de l'atur, aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres i que està en vigor des d'aquest dijous, inclou una novetat sobre el permís de lactància: es podrà acumular sense necessitat que ho reculli un acord personal amb l'empresa o el conveni col·lectiu del sector en qüestió.

Aquesta era una limitació que hi havia fins ara i que, almenys de moment, queda eliminada. De moment, perquè es tracta d'un decret llei que, malgrat estar plenament en vigor, s'haurà de convalidar al Congrés --previsiblement abans de l'estiu-- perquè sigui permanent.

De fet, aquest canvi ja es va incloure en el primer decret que reformava el subsidi d'atur, que va aprovar el govern espanyol el desembre passat i que es va tombar pel vot en contra de Podem al Congrés.


Què és el permís de lactància?

Aquest permís dona el dret d'absentar-se de la feina una hora diària fins que el nadó lactant compleix nou mesos i des del moment que acaba el permís de naixement, adopció o acollida.

També es pot gaudir en dues fraccions, mitja hora a l'inici de la jornada laboral i mitja al final, o bé de manera compactada, acumulant les hores de permís en jornades completes. Així, generalment, el permís suma uns 10 o 15 dies.

És un permís remunerat.

Es pot allargar fins que el nadó fa 12 mesos, però aquests últims tres mesos no serien remunerats i, a més, per poder gaudir d'aquesta extensió, cal que s'hi acullin els dos progenitors.

El permís de lactància es pot gaudir fins que el lactant compleix nou mesos (iStock/Miodrag Ignjatovic)

Qui pot demanar el permís de lactància?

El permís de lactància és un dret individual, per a treballadors a compte d'altri.

No es pot transferir d'un progenitor, adoptant o acollidor a l'altre.


Com es calcula la lactància compactada?

El nombre de jornades completes de permís, en cas que vulgui compactar-se, depèn dels dies laborables que quedin a la persona treballadora fins que el lactant compleixi els nou mesos, així com de la durada de la seva jornada.

En el cas de persones que treballen a temps parcial, segons la sentència del Tribunal Suprem del novembre passat, el nombre de dies serà major. Això és així perquè el permís dona dret a una hora d'absència al dia, independentment de si la jornada és de 8 hores o de 4, posem per cas.

Per tant, per exemple, si una persona s'incorpora a la feina quan el nadó té 4 mesos, tindria dret a unes 100 hores de permís de lactància. Compactades, es tradueixen en 12,5 dies per a una persona amb una jornada de 8 hores; i en 25 dies per a una persona amb jornada parcial.

Els dies també augmenten proporcionalment en els casos de naixement, adopció o acollida múltiples.

 

ARXIVAT A:
Família
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut